Derleyen: Sevin Turan Fotoğraflar: Alamy ve Ingimage
Lezzetten ödün vermeden yemek yapma sürenizi kısaltacak ipuçları
Özellikle çalışanların yemek yapmaya ayıracak çok fazla vakti yok. Peki size yemeklerinizin lezzetini kaybetmeden pişirme süresini kısaltacak bazı basit fikirler versek?
Peki size yemek pişirme sürenizi lezzetten ödün vermeden kısaltabileceğinizi söylesek? Nasıl mı? İşte yemek kitabı yazarı Mark Bittman'dan derlediğimiz bazı kritik ipuçları...
Önceden fırını ısıtmak, suyu kaynatmak, tencereleri tavaları ocağa koyup ısınmalarını sağlamak pişirme sürenizi kısaltmakta çok etkilidir. Zira bu tür şeyler zaman alır ve tam pişirme aşamasına geldiğinizde soğuk suyla ya da ısınmamış bir fırınla karşı karşıya kaldığınızda beklemeniz gerekeceği için işiniz uzar.
Tencere yemeklerine çok fazla su koymayın. Malzemelerin üzerini 2 parmak geçecek kadar su eklemek ve kapak kapalı halde pişirmek yeterlidir. Gerekirse daha sonra azar azar sıcak su ilave edebilirsiniz.
Yeşillikleri ve yumuşak sebzeleri önceden doğrayıp bir tabağa alarak fazladan tabak kirletip zaman kaybetmek yerine doğrudan bir mutfak makası yardımıyla tencereye doğrayabilirsiniz.
Rendeden faydalanın. Örneğin sonradan blender'dan geçireceğiniz bir sebze çorbası yapacağınız zaman sebzeleri pişirmeden önce doğramak yerine rendeleyin. Böylece pişirme süresini 15-20 dakika kısaltmış olursunuz.
Tüm malzemeleri bir süzgece koyup akan suyun altında topluca yıkayın. Pişirme esnasında geçen sürede ileriki aşamada ihtiyacınız olacak sebzeleri yıkayabilirsiniz. Havuç, patates gibi sebzeleri önce soyup sonra yıkamak zaman kazandırır.
Elma, armut gibi meyveleri önce dilimleyip sonra çekirdeklerini çıkarmak yerine göbeğini bıçakla oyup çekirdekleri çıkardıktan sonra parçalara bölmeniz daha pratik olacaktır.