Hürriyet Lezizz Özel Fotoğraflar: Alamy
Küçük çocukların yemesi yasak çünkü...
Sizin için dünyanın dört bir yanından okurken epey şaşıracağınız yeme içme kuralları derledik. Yurt dışına çıkmadan önce bu uyarıları mutlaka değerlendirin.
Yemek sadece beslenme ya da keyif amaçlı tüketilen yiyeceklerden ibaret değil; başlı başına bir kültür. Üstelik bu kültür dünyanın neresinde bulunduğunuza göre şaşılacak derecede farklılık gösteriyor.
Sizin için dünyanın dört bir yanından okurken epey şaşıracağınız yeme içme kuralları derledik. Yurt dışına çıkmadan önce bu uyarıları mutlaka değerlendirin.
Çin'de balık yerken kılçığın bir tarafını yedikten sonra balığı döndürmek kötü şans getirecek bir hareket olarak görülür ve hoş karşılanmaz. Balık çevirmenin bir geminin alabora olmasına sebep olacağına inanılır. Bunun yerine balığın bir tarafını yedikten sonra kılçığı kaldırıp alarak yemeğinize devam edebilirsiniz.
Balık konusunda oldukça hassas olan Çinlilerin bir diğer hassasiyeti de yemek yerken geğirilmesidir. Ancak bizdekinin tam aksine yemekte geğirmek bir beğeni ifadesidir. Ne kadar çok geğirirseniz yemeği o kadar beğenmiş ve pişiren kişiye o kadar iltifat etmiş olursunuz.
Yemek tabağının tamamen boşalmış olması her kültürde farklı anlamlara gelir. Hindistan ve Japonya'da tabağınızdaki her şeyi yerseniz bu yemeği beğendiniz demektir. Ancak Çin'de yemeği tamamen bitirmek ev sahibinizin sizi yeterince doyurmadığı anlamına gelir. Masadan kalkmadan bir lokma olsun tabağınızda bırakmalısınız.
Japonya'da yemek çubukları asla pirince saplanmaz. Bu hareket sadece karnı aç ruhlara yemek sunulan cenazelerde kabul edilebilir. Üstelik pirince saplanmış çubuklar cenazelerde yakılan tütsüleri hatırlattığı için masada gergin anlar yaşanmasına neden olabilirsiniz. Çin'de de benzer bir kural geçerlidir.
Japonya'dan devam edersek, suşi yemenin çok sayıda kuralı vardır. Pirinç doğrudan soya sosuna batırılmaz, ortak tabaklarda çubukların kalın uçlarıyla yemek almak gerekir, suşi ısırılıp tabağa geri bırakılmaz, zencefil lokmalar arasında yenir ve daha neler neler…
Nijerya'da yaşayan Kagoro kabilesinin kurallarına göre, kadınların kaşıkla yemek yemesi yasaktır. Bir kadının yemekte kaşık istemesi bile düşünülemez. Çünkü kaşıkların kadınları isyana sürükleyebileceği inanışı yerleşmiştir.
Tayland'da yemek yerken çatalınızı kesinlikle yiyeceğinize batırıp ağzınıza sokmayın. Çatal yemek yemek için değil tabaktaki malzemeyi kaşığa ittirmek için kullanılır. Yemeğinizi çatal yardımıyla kaşığa doldurduktan sonra yiyebilirsiniz. Çatalla yemek yemek alt sınıfların yaptığı bir iş olarak görülür.
Kore'de yemeğe başlamak için öncelikle masadaki en yaşlı kişinin ilk lokmasını almasını beklemeniz gerekir. Keza yeme hızınızı da aynı kişiye göre ayarlamalısınız. Bu kişiler ikiz olsa bile birkaç dakika büyük olan yemeğin hızını belirler. Eğer sizden büyük biri size içecek ikram ederse bardağı iki elle tutarak kabul etmeniz gerekir.
Kore'de içeceklerle ilgili bir başka kural da kişinin kendi içeceğini kendisinin doldurmamasıdır. Kendi bardağınızı doldurursanız yaptığınız şey saygısızlık olarak görülür. O nedenle birlikte yemek yediğiniz kişilere göz kulak olup boşalan bardaklarını doldurmanız iyi olur. Aynı şeyi onlar da size yapacaktır.
İngilizlerin çay ritüelleri malum... Çay içerken uyulması gereken kurallar oldukça önemlidir. Çayı karıştırırken kaşık fincanın kenarlarına asla değmemelidir. Kaşık fincanın içinde bırakılmamalıdır. Fincanın sapıyla aynı yöne bakacak şekilde fincan tabağına yerleştirilmelidir.
Dakiklik birçok kültürde önem verilen davranışlardandır ancak Tanzanya'da yemek davetine tam söylenen saatte gitmek ev sahibine hakaret sayılır. Saygısızlık yapmak istemiyorsanız 20 dakika geç gitmelisiniz.
Bedevilerde kahve ikram edildiğinde fincanı iade ederken sallamanız gerekir. Böylece "Bu kadarı bana yetti" demiş olursunuz. Eğer bunu yapmazsanız fincan üstüne fincan içmek zorunda kalabilirsiniz.
İtalyanlar parmesan ve mozzarella gibi peynirleriyle gurur duyarlar ama bu peynirleri deniz ürünleriyle bir araya getirmenin ortaya bir mutfak felaketi çıkaracağına inanılır. O nedenle bu hareketten kesinlikle kaçınmak gerekir.
Şili'nin aksine Hindistan'da yemeği elle yemek gerekir. Yemeğe oturmadan önce eller iyice yıkanır. Lokmalar mutlaka sağ elle alınır. Yemeğin avuçlara değmesi ya da parmakların ağza girmesi de söz konusu olamaz. Yemek yiyen kişi lokmasını parmak uçlarıyla alıp başparmağının desteğiyle ağzına yuvarlar.