Kış geldi Antep'te bağışıklık dostu beyrana ilgi arttı
Gastronomi kenti Gaziantep’in meşhur lezzetlerinden biri olan, soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara iyi gelen ve korona virüs salgınına karşı bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle bilinen ‘beyran’, havaların soğumaya başladığı bu günlerde vatandaşların tercihi oluyor.
Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğiyle bilinen beyran, korona virüs salgının etkisini arttırdığı son zamanlarda Gaziantep'te en çok tüketilen yemekler arasında yer alıyor.
Eklem ağrılarına ve soğuk algınlığına karşı tüketilmesi uzmanlar tarafından da tavsiye edilen beyran, bölge halkı tarafından da şifa kaynağı olarak kabul ediliyor.
"KORONAVİRÜSE VE MEVSİM HASTALIKLARINA KARŞI ETKİLİ"
Beyranın, Osmanlı döneminde padişah yemeği olarak bilindiğini anlatan restoran işletmecisi Ahmet Çadır, "Sıcak yaz günlerini ve son bahar aylarını geride bırakmak üzereyiz. Beyran, her mevsim tüketilen bir yemektir ama Gaziantep'te özellikle soğuk kış günlerinde bağışıklığı güçlü tutmak için çok daha sıklıkla yenir. Çünkü bu yemek 12 saat ilikli kemik suyu ve et suyu ile yapılıyor" dedi ve ekledi:
"Özellikle Osmanlı döneminde şifa deposu olarak bilinmesiyle nedeniyle bey yada padişah yemeği olarak da bilinirdi. İçerisinde isteğe göre acı bulunuyor, bol sarımsak sosu, pek çok çeşit et, pirinç gibi besleyici gıdalar var. Bu sayede doğal antibiyotik özelliği de vardır. O yüzden tamamıyla bir şifa kaynağıdır ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi nedeniyle korona virüs salgınına karşı da çok etkili olduğunu söyleyebiliriz. O yüzden Gaziantepliler bu yemeği haftada bir gün mutlaka tüketiyorlar."
Gaziantep mutfağının en tanınmış ve en sevilen lezzetlerinden biri olan beyran, genelde sabah kahvaltılarında tüketilen bir yemek. Türkiye'nin diğer yerlerinde beyran çorbası olarak da bilinse de Gaziantepliler beyranın bir çorba değil yemek olduğunun altını çiziyor. Özellikle kışın hastalıklara karşı şifa niyetine tüketilen beyranı siz de evinizde yapmak isterseniz, coğrafi işaret tesciline uygun tarifini aşağıda bulabilirsiniz. Afiyet olsun...