AA ve İHA
Kış aylarının vazgeçilmez lezzeti "arabaşı"
Av hayvanlarının, hindi, kaz veya tavuğun etiyle pişirilen sıcak çorba ile soğuk hamurun buluştuğu "arabaşı", Yozgat'ta kış mevsiminin vazgeçilmez yöresel lezzeti olarak tarihi konaklarda ikram ediliyor.
Eskiden kış mevsiminde özellikle av hayvanlarının etiyle pişirilen çorba, bugün ise tavuk, kaz ve hindi etiyle yapılıyor. Küçük gruplara konaklarda, kalabalık gruplara ise belediye aşevinde hazırlanan arabaşı ikram ediliyor.
Arslan, yaptığı açıklamada, arabaşının Yozgat'ın önemli gelenekleri arasında yer aldığını söyledi. Arabaşının bir araya toplanma vesilesi olduğunu anlatan Arslan, "Arabaşı, konuşup, muhabbet etme vesilesidir. Tabii ki toplumlar gelenekleriyle, kültürleriyle yaşar. Gelenekler, geçmişi geleceğe taşıyan önemli unsurlardır. Bu manada da Yozgat'ın arabaşı sohbetlerini çok önemsiyoruz" dedi.
Abdullah Doğan ise kültürel mirasların yaşatılması için yapılan tüm etkinleri önemsediğini dile getirerek, "Arabaşının aslında Yozgat sınırlarını aşan, Yozgatlının yaşadığı her yerde yapılan kültürel bir lezzet olduğunu biliyorum" diye konuştu.
Arabaşının hamuru ise un, su ve tuzla hazırlanıyor. Kaynayan suyun içine atılan un, karıştırılarak bulamaç kıvamına getiriliyor. Daha sonra bir tepsiye dökülen hamur soğutuluyor. Soğuyan hamur, baklava dilimi şeklinde kesiliyor.