Kayısıyla sınırlı kalmayın! İşte Malatya'nın birbirinden lezzetli yemekleri
Malatya denince aklınıza sadece kayısı geliyorsa çok şey kaçırıyorsunuz. Zira bu şehrimizin mutfağı çok sayıda leziz yemeğe ev sahipliği yapıyor. Sizin için Malatya'nın en ünlü ve en nefis yemeklerinin tariflerini araştırdık. Çok beğeneceğinize eminiz...
Malatya kömbesi tarifi
Malatya yöresinin meşhur hamur işi tariflerinden olan kömbe günün her saati yenebilen harika bir börek. İç harcını ister kavurmalı isterseniz de sadece kıymalı olarak hazırlayabilirsiniz. Diğer böreklerden ayrılan yanı sadece iki kat şeklinde yapılıyor olması yani sizi fazla yormayacak bir tarif aynı zamanda. Çayın yanında harika gidecek Malatya kömbesini mutlaka denemelisiniz. Şimdiden afiyet olsun...
İçli köfte tarifi
İçli köfteyi sevmeyen yoktur. Bu tarifimiz ise Malatya usulü bir içli köfte tarifi. İçli köfte kimi yerlerde kızartılıp kimi yerlerde haşlansa da Malatya'da genellikle haşlanmış olarak tüketilir. Sizin de sevebileceğinizi düşünerek hazırladığımız içli köftenin malzemelerini ve yapılış adımlarını aşağıda bulabilirsiniz. Canınızı daha fazla çektirmeden tarife geçelim. Şimdiden afiyet olsun.
Acılı ayran tarifi
Türkler olarak milli içeceklerimizden ayranı çok seviyoruz ama bu demek değil ki ayranı farklı malzemelerle renklendirip lezzetini farklılaştırmayacağız. Malatya'da sıklıkla yapılan acılı ayran da bu farklı lezzetlerden biri. Özellikle ramazanlarda vazgeçilmez bir hale gelen acılı ayranı merak ediyorsanız siz de mutlaka denemelisiniz.
Kayısı kavurması tarifi
Harika ve pratik bir tatlı tarifimiz var: Kayısı kavurması... Eskilerin uzun kış gecelerinde yedikleri bu tatlı Malatya mutfağının olmazsa olmazlarındandır. Kayısı kavurması şekerin az olduğu zamanlarda üzerine pekmez dökülerek pişirilirmiş, Arzuya göre şekersiz de hazırlayabileceğiniz bu lezzet, tatlı krizleriniz tuttuğunda da pratikliğiyle yardımınıza koşacaktır. Afiyet olsun.
Lahana sarması tarifi
İçindeki kıyma miktarının fazlalığından lahana köftesi olarak da anılan lahana sarması Malatya mutfağında sıklıkla yapılan bir yemek. Yapımı biraz meşakkatli ancak içinde bulgur oluşuyla da gayet doyurucu. Malzemelerimiz ve tarifimiz aşağıda sizler için hazır. Şimdiden afiyet olsun.
Analı kızlı köfte tarifi
Analı kızlı köfteyi duymayan yoktur herhalde. Malaya yöresine has bu yemek, yapımı biraz zahmetli olsa da buna değecek lezzette. Yapım aşaması içli köfteye oldukça benziyor. Ondan farkı büyük ve küçük köftelerin olması ve büyüklüklerine göre de isim almaları yemeğin adı da buradan geliyor zaten. Şunu belirtmekte fayda var bu tarif çorba değildir. Onun için ayrı bir tarifimiz vardır.
Çelem yahnisi tarifi
Malatya yöresine ait çelem yahnisi etli bir harç hazırlanıp çelemlerin üzerine dökülmesiyle yapılan oldukça pratik bir yemek. Bu tarif, farklı tatlar arayanlar için güzel bir seçenek haline gelebilir. Hiç denememiş olanlar için çelem yahnisinin malzemeleri ve yapılış aşamaları aşağıda. Mutlaka denemelisiniz...
Kabaklı Şam kebabı tarifi
Adını okuduğunuzda aklınızda klasik bir kebap canlanmasın çünkü bu yemeğin içinde et yok. Kabaklı Şam kebabı derken ana malzemesi kabak olan bir yemekten bahsediyoruz. Mücvere çok benzeyen bir yemek olan kabaklı Şam kebabı Malatya yöresine ait bir yemek. Ana yemek olarak da yardımcı olarak da tüketebileceğiniz bu tarifi pratik mezeler listenize de ekleyebilirsiniz.
Kağıt kebabı tarifi
Malatya mutfağının vazgeçilmezi kağıt kebabını evde yapmayı hiç denediniz mi? Yapımı oldukça basit olan hem göze hemde midenize hitap edecek bu tarifi mutlaka denemelisiniz. Yapmanız gereken etleri sebzelerle sotelemek ve yağlı kağıdın içine koyup fırına vermek işte hepsi bu kadar kolay.
Kara çorba tarifi
Kara çorba adını içinde bulunan ve Malatya'ya özgü bir ürün olan kara nohuttan alıyor alıyor. İçindeki malzemenin çeşitliliğinden ötürü aşure çorbası olarak da anılan kara çorba çok lezzetli ve besleyici bir çorba. Birçok hastalığa da birebir olan kara çorba kış kapıdayken güzel bir tercih olabilir. Malzemeleri ve yapılış aşamaları aşağıda...
Arapgir peynir helvası tarifi
Peynir helvasını bilmeyeniniz yoktur. Bu tarifte ise Malatya usulü Arapgir peynir helvası yaptık. Malzemelerde dikkat etmeniz gereken en önemli nokta peynirin tuzsuz olması. Evinizde kolayca yapıp misafirlerinize ikram edebileceğiniz bu lezzetli tatlının tarifini sizler için aşağıda yazdık. Şimdiden afiyet olsun.
Sıkma köfte tarifi
Sıka köfte Malatya mutfağına has bir lezzet. Adının köfte olduğuna bakmayın içinde kıyma yok, onun yerine bulgurdan yapılan bir köfteden bahsediyoruz. Yapımı zor gibi görünse de tarifte anlattığımız aşamaları adım adım uyguladığınız takdirde işler oldukça kolaylaşıyor. Şimdiden kolay gelsin...
Geleli kebabı tarifi
Yöresel lezzetleri, özellikle de kebapları seviyorsanız enfes geleli kebabı tam size göre. Malatya mutfağına ait bir et yemeği olan nefis geleli kebabı kuşbaşı et ve patlıcan bir araya geldiğinde ortaya kötü bir şey çıkmayacağının göstergesi adeta. İşte sofralarınızdan eksik edemeyeceğiniz geleli kebabı tarifi…
Kiraz yaprağı sarması tarifi
Asma, pazı, lahana gibi sebzelerle yapılan sarmaları bilmeyen yoktur. Peki ya kiraz yaprağı sarmasını duymuş muydunuz? Malatya yöresine ait bir tarif olan kiraz yaprağı sarması, yöresel lezzetleri sevenler, sofrası için farklı yemekler arayanlar için. Bu yemeğin dut, fasulye gibi başka bitkilerin yapraklarıyla yapılabildiğini de hatırlatalım.
Fellah köftesi tarifi
Malatya yöremize ait fellah köftesi, aslında Anadolu'nun çeşitli yerlerinde küçük farklılıklarla da olsa sık sık karşımıza çıkıyor. Çok doyurucu olan bu etsiz köfteyi, buzlukta dondurup yiyeceğiniz zaman pişirebilir, dar zamanda kurduğunuz mükellef sofralarla takdir toplayabilirsiniz. Tarifi hemen aşağıda...