Kayısı nasıl kurutulur? Evde doğal yöntemlerle kayısı kurutmanın yolları
Yaz aylarının gelmesiyle, kayısılar da tezgahlarda görünmeye başladı. Potasyum ve A vitamini yönünden zengin olan kayısı diyet listelerinde de tercih ediliyor. Kayısıyı kurutarak mevsimi sonrasında da tüketmek mümkün. Üstelik kısa sürede de kurutuluyor. Peki Kayısı nasıl kurutulur? İşte evde doğal yöntemlerle kayısı kurutmanın yolları...
KAYISI NASIL KURUTULUR?
GÜNEŞTE KAYISI KURUTMA: Kayısıyı güneşte kurutma en sık kullanılan yöntemdir. Bunun için kayısılar çok sert veya yumuşak olmamalı. Çürük olan kayısıları ayıklayın. Güneş alan bir yere temiz bir bez serin ve kayısıları çekirdekleri ile beraber bezin üzerine dizip birkaç gün bekletin. Beklettikten sonra su kontrolü yapın. Kayısıya elinizle bastırdığınızda az miktarda su çıkıyorsa, çekirdekleri çıkarın. Ancak bu işlemi kayısılar yumuşakken yapmayın. Çekirdekleri de çıkardıktan sonra kayısıların rengi dönüp kuruyuncaya dek 5-10 gün kadar bekletin.
İyi karpuz seçmenin püf noktaları
FIRINDA KAYISI KURUTMA: Kayısıları fırında kurutma yöntemi de oldukça pratik. Bu işlem için kayısıları ikiye ayırıp çekirdeklerini çıkarın. Daha sonra yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Fırını 70 dereceye kadar ısıttıktan sonra kayısıları fırına verin. Ara ara kayısıları çevirin ve 6-7 saat bekletin. Bu sürede kayısılar kurumaya başlar. Daha kısa sürede kurumaları için fırının ısısını yükseltmeyin.