Hürriyet Lezizz Özel Fotoğraflar: Alamy ve Instagram
Hepsinin ünlü müdavimleri var... Üstelik Vedat Milor'dan da onaylı
Sizin için Türkiye’nin dört bir yanından balığının lezzetiyle nam salmış mekanları derledik. İşte balık mevsiminde mutlaka ziyaret etmeniz gereken adresler…
Av yasağı 1 Eylül itibarıyla sona erdi, taptaze balıklar tezgahları şenlendirmeye başladı. Dolayısıyla balık restoranlarına gitmenin de tam zamanı. Sizin için Türkiye’nin dört bir yanından balığının lezzetiyle nam salmış mekanları derledik. İşte balık mevsiminde mutlaka ziyaret etmeniz gereken adresler…
Trilye Restoran, Ankara’da deniz ürünleri denince ilk akla gelen yerlerden. Bahçesinde meyve ağaçları dolu olan eski bir villada hizmet veren Trilye Restoran’ın Akdeniz esintili menüsü kesinlikle tecrübe edilmeli. Özellikle balık pastırmasını, paella’sını ve midye marinatasını beğeneceksiniz.
“Balık demek Boğaz manzarası demek” diyenler İstanbul Beykoz’da bulunan Taç Balık Restaurant’ı da mutlaka denemeli. Balığın lezzetine İstanbul’un güzelliğinin destek olduğu bu mekan, şık organizasyonlarınız için de doğru adres olabilir.
İstanbul’daki bir diğer mekan da Kuruçeşme’de bulunan Mavi Balık. Şık dekorasyonuyla özel organizasyonlar için çok uygun bir adres olan Mavi Balık’ın zeytinyağlı karidesi ve levrek marinesi oldukça ünlü.
Adem Baba da İstanbul’da bulunan tanınmış balıkçılardan. Arnavutköy’de bulunan Adem Baba yılların tecrübesinin yanına uygun fiyatlarını ekliyor. Somon şişinin ve istavrit tavasının tadına kesinlikle bakmanızı tavsiye ederiz.
İstanbul’da Sarayburnu’nda bulunan Sur Balık’ın yemekleri kadar ünlü olan manzarası daha kapıdan içeri girer girmez çarpılmanıza neden olabilir. Yüksek tavanı ve dekorasyonu da cabası. Sur’un levreğini ve favasını mutlaka denemelisiniz. Sur’un Arnavutköy, Cihangir, Ankara ve Nevşehir’de de şubeleri var.
İstanbul’un bir diğer tanınmış balıkçısı da Park Fora. Günlük balıkların yanı sıra deniz ürünlerinden elde edilen mezeler de menüde geniş yer kaplıyor. Levrek dolma, dil kardinal, hamurda balık, soslu istiridye gibi çeşitler denenmeli. Park Fora Kuruçeşme’de.
“İstanbul’daki salaş mekanlar” listelerinde adı hep üst sıralarda yer alan Akın Balık Karaköy’de bulunuyor. Menüsünde çok sayıda balık çeşidi bulunan Akın Balık’ın ahtapot salatası ve karides güveci de önerilen lezzetleri arasında yer alıyor.
Yaz tatillerinin gözde ilçesi Ayvalık (Balıkesir), yemek konusunda misafirlerini mutlu edecek mekanlara sahip. 1978’de Cunda’da açılan Bay Nihat da bunlardan biri. Ege mezeleri ve balık çeşitleri gerçekten lezzetli. Hardal soslu ıstakoz salatası ise balık restoranlarında çok fazla karşınıza çıkmayan bir çeşit.
Bir başka vazgeçilmez tatil yöresi olan Bodrum’un Gümüşlük koyunda bulunan Mimoza’nın denize sıfır masalarında dalgaların fışırtısı yemeğinize fon olacak. Domatesli karides salatası, kalamar köftesi, deniz mahsullü kabak gibi mezelerden yer kalırsa ara sıcak ve ana yemekleri de tatmalısınız.
İstanbul’da Beyoğlu’nda ve Yeşilköy’de iki şubesi bulunan Eleos’a gidince insan kendini güneye inmiş gibi hissediyor. Körili ahtapot ve dil kavurma gibi balık yemeklerinin yanında acılı ezme ve kabak kızartma gibi çeşitler de Eleos’un menüsünde dikkat çekiyor.
Vedat Milor’un yüksek puanlı mekanlarından biri de Balat Sahil Restoran. Reyhanlı sardalye, uskumru turşu gibi mezeleri, kalkan ve iskorpitle yaptıkları buğulama yemekleri oldukça başarılı. İstanbul Fatih’te bulunan Balat Sahil Restoran’ın ahşap ağırlıklı dekorasyonunu da çok seveceksiniz.
Tuzla’dan bir diğer seçenek de Tuzla Balıkçısı. “Salaş balıkçı güzeldir” felsefesini benimsemiş olanlar Tuzla Balıkçısı’nın 60 çeşitlik menüsü karşısında oldukça memnun olacak. Tuzla Balıkçısı’nın uygun fiyatları da önünde kuyruklar oluşmasında önemli bir etken.
İzmir’den bir başka tanınmış balıkçı da Çeşme’de bulunan Ferdi Baba. Ufacık bir dükkanken yıllar içinde çok sayıda şubesi olan bir kuruma dönüşen Ferdi Baba’nın balık kavurma, yoğurtlu balık kebabı, kalamar tava gibi seçeneklerini beğenebilirsiniz.
Ankara’dan bir diğer tanınmış balıkçı da Yosun Balık Evi. Karides tava, balık kokoreç ve tuzda balık gibi çeşitleriyle ün salmış olan Yosun Balık Evi’nin bahçesi de şehir içinde derin bir nefes almak isteyenler için birebir. Hafta sonları rezervasyonsuz gitmenizi tavsiye etmiyoruz.
İstanbul’un bir başka köklü mekanı da Arnavutköy’de bulunan Eftalya. Balık çorbası ve balık köftesi oldukça meşhur olan Eftalya’nın ızgara kalamar, levrek marine ve levrek buğulama gibi çeşitleri de bir şansı hak ediyor.
Bursa’nın Mudanya ilçesinde bulunan Erol Balık’ta ürünlerin tazeliği en büyük öncelik. Üstelik fiyatları da benzeri birçok mekana kıyasla oldukça uygun olan Erol Balık’ın tanınmış müdavimleri olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.
İstanbul’un Fatih ilçesi sınırları içinde bulunan Palukçu da müdavimleri olan bir mekan. “En iyi salaş balıkçı” sloganıyla öne çıkan Palukçu’nun canlı balık satışından evlere servise kadar birçok seçeneği var. Balıkta tazelik arayanlar Palukçu’yu gündemine almalı.