Kıyır Kıyır ev baklavası tarifi, hamuru, malzemeleri.. Bayramda damak çatlatacak ev baklavası yapılışı ve tarif bilgileri
Ev baklavası, bu yıl da ramazan ayında gönüller arası bağın temelini damaklarda attıracak. Bayrama özel olarak evde hazırlanan ev baklavası, genellikle cevizli veya fındıklı yapılıyor. Bayram baklavasının hamuru ne kadar kritik bir rol oynasa da şerbeti de lezzeti açısından önemli bir rol oynar. Türk mutfağının sevilen lezzet ev baklavası fıstıklı, cevizli ve fındıklı olarak hazırlanabiliyor. Peki, evde kolay, kıyır kıyır bayram tatlısı ev yapımı baklava nasıl yapılır? Baklava şerbeti ne zaman dökülür? İşte, kıyır kıyır ağızda dağılan Ramazan Bayramı ev baklavası tarifi, malzemeleri ve yapılışı...
Ev baklavası tarifi, bayrama günler kala ev hanımlarının odak noktası oluyor. Ev baklavası hamuru, normal hamurdan daha farklı bir yapıya sahip olduğu için, tarif üzerinde kritik bir rol oynuyor. Bayramı sizler de baklavasız geçiremiyorsanız, tüm püf noktalarının yer aldığı hem damağa hem de göze hitap eden bayram baklavası tarifimize bakabilirsiniz. İşte, kıyır kıyır ev yapımı baklava nasıl yapılır merak ediyorsanız, işte ev baklavası tarifi ve malzemeleri...
EV BAKLAVASI MALZEMELERİ
Şerbeti için:
1 litre su
1 kilogram toz şeker
Yarım limonun suyu
Hamuru için:
2 yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
75 gram tereyağı
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke
Yarım kaşık limon suyu
1 çay kaşığı tuz
Yaklaşık 4,5 su bardağı un
Üzeri için:
250 gram tereyağı
1,5 su bardağı sıvı yağı
750 gram nişasta
Arası için:
Fındık
Fıstık
Ceviz
EV BAKLAVASI NASIL YAPILIR, ŞERBETİ NE ZAMAN DÖKÜLÜR?
Şerbetini hazırlamakla başlayın. Şeker ve suyu tencerede 30 dakika kadar pişirin.
Karışım kaynadıktan sonra limonun suyunu ilave edip güzelce karıştırın.
Şerbetiniz hazır, soğumaya bırakın.
Baklava hamurunu yapmaya başlayın.
Yumurta, sıvı yağ, yoğurt, tereyağı, sirke, kabartma tozu, limon suyu ve tuzu derin bir kapta güzelce çırpın.
Daha sonra yavaş yavaş unu ilave edin.
Oldukça yumuşak bir hamur elde edeceksiniz.
EV BAKLAVASI HAMURU NASIL YAPILIR?
Hamuru dört eşit parçaya bölün.
Bir hamur parçasına nişasta serpin ve merdane kullanarak açabildiğiniz kadar açın.
Açtığınız hamurun bir ucuna bolca nişasta sürün ve katlayın.
Daha sonra diğer bir ucuna da bolca nişasta sürüp katlayın.
Hamur zarf şeklini alacak şekilde nişasta sürme ve katlama işlemini 2 kere daha devam ettirin.
Zarf şeklini verdiğiniz hamuru dinlendirmek için kenara alın.
Bu işlemleri diğer üç beze için de tekrarlayın.
Bütün bezeleri 20 dakika kadar dinlendirin.
En önce açtığınız hamur bezesinin üzerine biraz nişasta serpip merdaneyle açın.
Açtığınız hamuru tepsinizin boyutunda kesin.
Hamuru tepsiye yerleştirin. Fazla kalan parçaları da hamurun üzerine koyun.
Açtığınız ikinci hamur parçasını da yerleştirdikten sonra baklavanın içine koyacağınız fındık, fıstık veya cevizi hamurun üzerine güzelce serpiştirin.
Bu işlemi diğer iki hamur bitene kadar yapın.
Baklava tepsinizi dilediğiniz şekilde dilimleyin.
Üzeri için kullanacağınız tereyağını eritin.
Eritilmiş tereyağını baklava dilimlerinin üzerine dökün.
Daha sonra sıvı yağını da tatlının üzerine gezdirin.
Baklava tepsisini önceden 180 derece ısıtılmış fırında pişirmeye başlayın.
Pişirme esnasında ilk 20 dakikadan sonra fırının derecesini 170 dereceye ayarlayın.
Baklavalarınız yaklaşık 2 saat içinde pişecektir.
EV BAKLAVASI ŞERBETİ SOĞUK MU DÖKÜLÜR?
Baklavalarınız piştikten sonra soğuması için biraz dinlendirin.
Soğuyan baklavaların üzerine önceden hazırladığınız soğuk şerbeti dökün.
Tatlınızın daha çıtır olması için bu aşamada baklavaların ve şerbetin kesinlikle sıcak olmamasına özen gösterin.
Baklavaları 3 saat dinlendirdikten sonra hemen servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.