O şehrimizin tescilli lezzetlerinden! Bir kez tadan tiryakisi oluyor
Tekirdağ’ın ünlü lezzeti peynir helvası, Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde yayımlanmasının ardından tescile hak kazandı.
Tekirdağ’ın ünlü lezzeti peynir helvası, Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde yayımlanmasının ardından tescile hak kazandı.
Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay, "Amacımız, coğrafi işaret tescili ile ürünleri korumak, kollamak, doğru yapılmasını, doğru sunulmasını, doğru tüketilmesini sağlamak. Bunları yaptığımız zaman da gelecek nesillere de lezzetli, bilinen, marka olmuş, ticari kazanç elde edilebilecek ürünler aktarabileceğiz" dedi.
Kentin önemli lezzetlerinden ünlü peynir helvası coğrafi işaret başvurusu, Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde yayımlanmasının ardından onaylandı.
Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, Tekirdağ’ın lezzet kültürü olan bir kent olduğunu belirterek, "Birçok yeni ürün üzerine de çalışmalarımız devam ediyor. Hedefimiz, coğrafi işaret tescilli ürün sayımızı 10’lara 15’lere çıkarabilmek. Yöresel ürünler hem bizden sonraki nesillere aktarılması gereken önemli ticari ve gelenek haline gelmiş nesneler. Hem de bunları yaşatabilmek, tanıtabilmek amaçlı, gelen misafirlerimize de sunabilmek amaçlı önemli ürünler. Dolayısıyla bunların sayısı ne kadar çok artarsa hem şehrimize gelen ziyaretçi sayısı hem de bu ürünlerden şehirde yaşayan bu ticareti yapan işletmelerimizin ticari kazançlarına fayda sağlayacak ürünler. Peynir helvası ve Tekirdağ köftesi ile alakalı süreç 2016 yılında başladı ve ciddi bir şekilde odamızca sürdürüldü" dedi.
Tescilin 4 yıllık süreç içinde alındığını ifade eden Günay, "Bundan sonra ne olacak? Tekirdağ Ticaret Odası olarak diğer paydaşlarımızla birlikte üniversitemiz, Tarım İl Müdürlüğü ile birlikte bir denetim ekibi kuracağız. Tekirdağ köftesi ve peynir helvasının prosesleri belli. Bu proseslerin dışında üretim yapan firmaların hiçbirine üretim izni vermeyeceğiz. Denetleme ve izin hakları bizde. Bu ürün doğru proseslerle yapılsın ve yüzyıllar sonrasına da aktarılabilsin diye. Çünkü herkes kendi kafasına göre proseste değişiklik yaparsa Tekirdağ köftesi veya peynir helvasının yöresel ürünün ne bir anlamı kalır ne de bir lezzeti kalır" dedi.
Günay, "Dolayısıyla bizim buradaki amacımız, coğrafi işaret tescili ile ürünleri korumak kollamak, doğru yapılmasını, doğru sunulmasını, doğru tüketilmesini sağlamak. Bunları yaptığımız zaman da gelecek nesillere de lezzetli, bilinen, marka olmuş, ticari kazanç elde edilebilecek ürünler aktarabileceğiz" diye konuştu.
Tekirdağ’da 3 kuşaktır peynir helvası yaparak satan Ebubekir Tekbaş, 1965-1970 yıllarında peynir helvasını mevlitlere, cemiyetler gibi yerlere yerel olarak, amatör olarak yapıldığını ve ikramlarda bulunulduğunu söyledi.
Tekbaş, "1998 yılı gibi işi ele aldığım zaman çok sıkı kavrayarak, girişimciliğimizle, araştırmacılığımızla geliştirerek Allah’ın izniyle peynir helvasını bu noktaya getirdik. Peynir helvası işini elime aldığım zaman, bir lokantada, 'Peynir helvası var mı?’ diye sorulmazdı. Lokantadaki personel, köfte yendikten sonra, ’Peynir helvası yer misiniz?’ diye İstanbul’dan çevre illerden gelenlere sorarak, tattırarak ikramda bulunurdu. Günümüzde bir lokantaya köfte yemeğe ya da Tekirdağ’a gezmeye gelen yerli yabancı turistler 'Peynir helvası var mı? Bulunur mu? Bana peynir helvası verir misiniz?' söylemleri yaygınlaşmıştır. Bunda da bizim girişimciliğimiz baş rol oynamıştır" dedi.
"Sırasıyla mayalaması yapılır. Teleme haline gelir. Telemesi kırılır. Peynir süzdürülmek üzere tencerelere konulur, süzdürülür. Vakti geldiği zaman hijyenik bir ortamda kesinlikle el değmeden tencerelere aktarılır. Sırasıyla içine unu girer, şekeri girer, yumurtası girer ve peynir helvası olur. Yine aynı şekilde el değmeden, hijyenik şekilde paketlemesi olur. Sabahları dükkanlarımıza nakledilir ve satışımız olur."