Ege ve Trakya'nın kesişim noktası Çanakkale'nin mutfağından enfes lezzetler
Türkiye'nin en yaşanabilir şehri seçilen Çanakkale, havası ve suyu kadar mutfağıyla da mutlu ediyor. Hem geçmişte göç alan bir bölge olduğundan hem de Trakya ve Ege'nin kesişim noktasında kaldığından Çanakkale'nin yemekleri çok çeşitli oluyor. Sizin için Çanakkale mutfağından birkaç nefis yemek tarifi derledik. Yöresel lezzetlere meraklıysanız sakın kaçırmayın...
Ahtapot salatası tarifi
Deniz ürünlerini sevenler için nefis ahtapot salatası tarifi hazırladık. Ahtapot salatası herkesin en sevdiği yemekler listesinde yer almaz belki ama ama içine koyacağınız malzemelerle damak zevkinize uygun enfes bir salata yapabilirsiniz. İşte deniz ürünlerinin en güzellerinin sofraları süslediği Çanakkale mutfağına ait bir ahtapot salatası tarifi...
Basma helva tarifi
Helvayı sevmeyeniniz yoktur. İrmik olsun un olsun her hali çok güzeldir. Bu kez size tanıtmak istediğimiz helvamız ise Çanakkale'ye özgü basma helva tarifi. Yapımı oldukça basit olan basma helvayı mutlaka denemelisiniz.
Börülce köftesi tarifi
Börülcenin seveni kadar sevmeyeni de çoktur. Bu tarifle ise börülceyi sevmeyenlere bile sevdirebilirsiniz. Yapımı oldukça da basit. Normal köfteden farkı içinde kıyma yerine börülce olması. Çocuklarınızın da bayılarak yiyeceği bu tarifi mutlaka denemelisiniz.
Çırpma tarifi
Yapımı oldukça basit aperitif bir tariften bahsedeceğiz size. Çanakkale'ye özgü bu tarif hem içinde sebze barındırmasıyla vitamin deposu hem de hamurlu oluşuyla da çok doyurucu. Çocuklarınızın da seveceği bu tarifi denemeden geçmeyin. İşte nefis çırpmanın malzemeleri ve yapılış aşamaları...
İncir dolması tarifi
Çok basit bir tarifle karşınızdayız. Hiçbir zahmeti olmayan ve oldukça da lezzetli bir tatlı tarifi: Çanakkale'ye özgü incir dolması. Tek yapmanız gereken incirlerin içini doldurup fırına vermek hepsi bu kadar. Kesinlikle denemelisiniz. Misafirleriniz de bayılacaktır.
Mafiş tarifi
Bazı yörelerde pişi bazı yörelerde ise hamur kızartması dense de bu tarifin Çanakkale'deki adı mafiştir... Yapımı oldukça basit. Hamur yoğuruyorsunuz ve şekil verip kızartıyorsunuz. İşte bu kadar basit. İsterseniz de üzerine toz şeker döküp tatlandırabiliyorsunuz. Çayın yanında güzel gidecek mafişi mutlaka denemelisiniz.
Melki yemeği tarifi
Mantar sevenlere özel harika bir tarifimiz var. Yaban mantarına Çanakkale'de melki dendiği için yemeğin adı da melki yemeği olmuş. Herkesin evinde olabilecek malzemelerle yapılan melki yemeği gayet basit ve doyurucu. Akşam yemeğinde zahmetsiz bir şeyler isteyenler için ideal bir lezzet.
Papaz yahni tarifi
Balık mevsiminde yapabileceğiniz bir diğer harika tarifle karşınızdayız. Çanakkale'ye özgü bu yemek tam da bu mevsimde sıkça yapılan bir lezzet haline geliyor. Evinizde rahatça bulabileceğiniz malzemelerle yapılan bu yemeği denemeden geçmeyin. İşte papaz yahni tarifimiz
Yumurtalı tiken tarifi
Şevketibostanı duymayanlarınız vardır. Belki sevmeyeni de çoktur ama bu tarif şevketibostanın tadını güzelleştirip doyurucu bir hale getiriyor. Çanakkale mutfağına ait yumurtalı tiken tarifi ara öğünler için güzel bir seçim olabilir.
Yumurta helvası tarifi
Helva deyince hepimizin aklına tatlı bir şeyler canlanır değil mi. Bu tarif diğer helvalara göre biraz farklı çünkü içinde fazlasıyla yumurta var. Basit ve bir o kadar da değişik bu tarif Çanakkale'ye özgü. Ön yargıyla yaklaşmayıp denemelisiniz. İşte yumurta helvasının malzemeleri ve yapılış aşamaları...
Biber parpullaması tarifi
Çanakkale yöresindeki adı biber parpullaması olan közlenmiş kırmızı biber yaz aylarında mangal partilerinde zevkle tükettiğimiz bir salata. Bu lezzetin her an elinizin altında olmasını isterseniz, biberleri közledikten sonra dondurup saklayabilirsiniz. İhtiyacınız olduğunda tek yapmanız gereken çözdürüp üzerine sosunu dökmek.
Asma yaprağında sardalye tarifi
Yunan mutfağının bu klasik lezzeti ile asma yaprağının içerisinde pişen sardalyeler hem yumuşacık oluyor hem de asma yaprağının hafif ekşimtırak aromasını içeriyor. Türkiye'de de Çanakkale yöresinde sardalye mevsiminde sıkça yapılan ve yenen bu tarif, farklı bir balık lezzeti arayanların ağzına layık.