Fotoğraflar: Alamy, Ingimage
Durian, jackfruit, rambutan... Adları da tatları da değişik egzotik meyveler
Dünyanın çeşitli yerlerinde yetişen ve ülkemizde sık rastlanmayan pek çok egzotik meyve çeşidi var. Rengarenk yapıları ve birbirinden farklı lezzetleriyle bu meyveler genellikle tropikal iklimin hakim olduğu bölgelerde yetişiyor. Görünüşleri ile oldukça albenili olan bu meyveler insanda adeta tadına bakma isteği uyandırıyor. İşte değişik lezzetlerinin yanında sayısız faydası olan egzotik meyveler...
Durian
Durian yemesi en zor ancak lezzeti en unutulmaz meyvelerden. Çok sert bir kabuğunun yanı sıra "dünyanın en kötü kokan meyvesi" şeklinde kötü bir ün kazanmasına neden olan bir kokusu var. Durianın kokusu o kadar kötü ki Endonezya'da bir uçak, dün yolcularının kabinde ağır bir durian kokusu bulunduğuna dair şikayetinin ardından rötar yaptı. Haberin ayrıntıları hemen aşağıda...
Rambutan
Güney Asya'nın en ünlü meyvesi olan rambutan üstü kırmızı tüylerle kaplı ve hayli orijinal görünüşlü bir meyve. Kırmızı kabuğunun içindeki beyaz meyvesinin lezzetinin üzüme benzediği belirtiliyor.
Cupuaçu
Cupuaçu meyvesi, ananas ile çikolata karışımı bir lezzete sahip olması ile ünlü. Cupuaçu yağmurlu Amazon ormanlarında yetişen bir meyve ve yağlı yapısı ile dikkat çekiyor. Cupuaçunun aroması ve kokusu kozmetik sektörünün de radarına girmiş durumda.
Bael
Hindistan topraklarında yetişen bael 1 yıl gibi uzun bir sürede olgunlaşıyor. Marmelat benzeri bir tada sahip olan bael, taze olarak salatalarda veya kurutulmuş olarak tüketilebiliyor.
Karambola
Yıldız meyvesi de denilen karambola Güney Asya'ya özgü bir egzotik meyve. Ekşi bir tadı olan karambola C vitamini ve potasyum deposu olması ile dikkat çekiyor.
Kiwano
Kiwano'nun dışı dikenli içi ise çok çekirdekli. Tam bir C vitamini ve lif deposu olan bu meyve "boynuzlu kavun" ya da "İngiliz domatesi" diye de biliniyor.
Mangostan
Dıştan bakıldığında mürdüm eriğini andıran mangostanın içinde pamuk gibi beyaz bir etli kısım var. Endonezya'da sık tüketilen ve "meyvelerin kraliçesi" diye anılan mangostanın özü cilt bakım ürünlerinde de kullanılıyor.
Çerimoya
Çerimoya "dünyanın en lezzetli meyvesi" diye biliniyor ve yavaş yavaş ülkemizde de tanınmaya başladı. Aslen Güney Amerika ülkelerinde yetiştirilen çerimoya için bilim insanları dünyadaki en besleyici yiyeceklerden biri diyor.
Tamarillo
Görüntü itibariyle çeri domatesi andıran Tamarillo meyvesi, tat olarak ise biraz ekşi. Ülkemizde sık tüketilen egzotik meyveler arasında olmasa bile adından sık sık söz ettiriyor.