Dünyanın en eski mutfağının lezzetlerine tescil hamlesi
Yemek kültürüyle öne çıkan şehirlerden Şanlıurfa, tescillenen 30 ürünüyle en fazla coğrafi işarete sahip iller arasında ikinci sırada yer alıyor. Kendine özgü mutfağıyla haklı üne kavuşan tarihi kente ait lezzetlerin gelecek kuşaklara patentli olarak aktarılması için yapılan çalışmalar kapsamında 450 yemek ve ürünün daha coğrafi tescili için çalışma yürütülüyor.
Zengin mutfağının ünü ülke sınırlarını aşan, gastronomi alanındaki lezzetlerini "Dünyanın en eski mutfağı" sloganıyla UNESCO'ya tescil ettirmek için adımlar atılan Şanlıurfa'da, 450 ürünün daha coğrafi işaret alması için çalışmalar yürütülüyor.
Birbirinden lezzetli yemekleri ve zengin mutfağıyla bilinen kentin tarihi birikimi ve coğrafi konumunun sağladığı lezzet zenginliğini tescil ettirmek için başta Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) olmak üzere çeşitli kurumlar tarafından çalışmalar yapılıyor.
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasının (ŞUTSO) 26, diğer kurumların 4 başvurusu olmak üzere aralarında çiğ köfte, soğan kebabı, lahmacun, tirit, ciğer kebabı, şıllık tatlısı, sade yağı ve patlıcanlı kebabın da bulunduğu 30 ürün, Türk Patent ve Marka Kurumu'nca tescillendi.
Kentin mutfak kültürü, yemekleri ve gastronomi turizmiyle "en iyi" olması için çalışma yürüttüklerini dile getiren Peltek, oda olarak 26 ürünün tescilini yaptırdıklarını, 4 ürünün de diğer kurumlar tarafından tescil ettirildiğini anlattı.
"Artık bu komisyonda bulunan belediyeler ve tüm kurumlar kendi alanında ve bölgesinde öne çıkan ürünlerin tescili için çalışacak. Komisyon ile beraber kentin tescilli ürün sayısını arttırmak istiyoruz. Bizim belirlediğimiz coğrafi işaret alması gereken 450 ürünümüz daha var."