Develi'nin benzersiz pastırmasının üretimi son hızla devam ediyor
Develi’nin son kış hazırlığı olan pastırma, uzun ve zahmetli hazırlanma sürecinin ardından sofralardaki yerini aldı.
Hatırlayamayacak kadar uzun zamandır pastırma yaptığını belirten Şahin Kürkçü, “Pastırma deyince akla Kayseri gelir ama Develimizin kendi sarımsağından yapılmış çemeninden harcı yapılan Develi pastırmasının tadı hiçbir yerde bulunmaz” diyerek Develi pastırmasının lezzetinin daha farklı olduğunu belirtti.
Develi pastırmasının sofralarda çok özel bir yeri olduğunu belirten Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar da şunları söyledi:
“Zahmet olmadan rahmet olmaz sözünün pastırma hazırlığında ne kadar da doğru olduğuna şahit olmaktayız. Bin bir emek ve zahmetle hazırlığı süren pastırma, tadı ve kokusuyla herkeste hayranlık uyandıracak bir lezzete sahiptir. İlçemizdeki son kış hazırlığı olan pastırmanın hazırlanmasında emeği geçen bütün hemşerilerime teşekkür ediyor, hazırlanan pastırmaların afiyetle tüketilmesini diliyorum” dedi.
“Bu şekilde hazırlanan sarımsaklar mikserde çekilen sarımsaklara göre gazı alındığı için mideyi daha az rahatsız etmektedir. Her mahallemizde bulunan sohu taşlarında mahalle sakinleri imece usulüyle çemen hazırlıklarını yaparlar. Develimizin önemli lezzetlerinden olan çemen kış aylarında kahvaltılarımızın vazgeçilmezleri arasındadır. Bütün hemşerilerime yaptıkları çemenleri sevdikleriyle ve ağız tadıyla yemelerini temenni ediyorum.”
Sabah erken saatlerde başlayan erişte kesimi öğlenden sonraya kadar devam ediyor. Develi’nin buğdayından ve unundan yapılan erişte kesimine sabah erken saatlerde hamurun yoğrulmasıyla başlanıyor. Daha sonra bezelere ayrılan ve dinlenmeye bırakılan hamurlar sonrasında beşerli halde kesilerek erişte olarak hazırlanıyor.
Develi’de kış aylarında erişte pilavının pirinç ve bulgur pilavları kadar yoğun tüketildiğini belirten Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar, “Develimizin kış hazırlıkları hanım kardeşlerimizin birlik ve beraberliklerini pekiştirmekte, aynı zamanda aile bütçelerine de önemli katkı sağlamaktadır. Hiçbir katkı maddesi olmadan doğal olarak hazırlanan eriştelerin ağız tadıyla yenmesini diliyor, bütün hanım kardeşlerime kolaylıklar diliyorum” dedi.