Hürriyet Lezizz Özel Fotoğraflar: Alamy, Ingimage, iStock
Corona virüse karşı tüketilmesi şart! En kolay yolu ise...
Bağışıklık sisteminin en güçlü destekçilerinden biri olan omega-3 yağ asitlerinin hangi gıdalarda bulunduğunu biliyor musunuz?
Omega-3 yağ asitleri sağlıklı beslenenlere çok uzak değil ama özellikle son dönemde corona virüs endişesi nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenlerin radarında. ALA, EPA ve DHA diye iki çeşidi olan omega-3 yağ asitlerinden, sağlıklı yetişkinlerin günde 250 ila 500 miligram alması tavsiye ediliyor. Bazı özel durumlarda bu miktarlar daha da yükselebiliyor. Size uygun miktarı doktorunuzla görüşerek belirlemeniz en doğrusudur.
En mütevazı balıklardan biri olan uskumru, en zengin omega-3 kaynaklarından biri. 1 porsiyon uskumruda 0,59 gram DHA ile 0,43 gram EPA bulunuyor. Uskumruda ayrıca selenyum ve B12 vitamini de bulunuyor. Uskumruyu zevkle tüketebilmeniz için leziz tarifimiz de aşağıda.
Somon omega-3 denince ilk akla gelenlerden. Doğal somonda oranlar biraz düşüyor ancak 1 porsiyon çiftlik somonu için 1,24 gram DHA ve 0,59 gram EPA değeri belirlenmiş. Somonla yapabileceğiniz o kadar çok şey var ki biz tek tek seçemedik, nefis somonlu tariflerimizin hepsini aşağıdaki listede sizin için sıraladık.
Levrek omega-3 miktarı yüksek balıklardan. 1 porsiyon levrek 0,47 gram DHA ve 0,18 gram EPA’nın yanı sıra protein ve selenyum da içeriyor. Çok da lezzetli bir balık olan levreği evinizde pişirip yemek isterseniz aşağıdaki tarifimizi deneyebilirsiniz.
Deniz balıklarına uzaksanız, tatlı su balıklarından alabalık da iyi bir omega-3 kaynağıdır. 1 porsiyon alabalıkta 0,44 gram DHA ile 0,40 gram EPA bulunur. Protein, potasyum ve D vitamini de içeren alabalık için tarifimiz de aşağıda…
Hayvansal gıdalarla beslenmeyenler için de önerebileceğimiz omega-3 kaynakları var. Örneğin deniz yosunu EPA ve DHA içeren nadir bitkilerden. Suşinin etrafına sarılan ve salatası yapılan yosunlar iyi birer bitkisel omega-3 kaynağı. Miktarı ise yosunun cinsine göre değişiyor. Dilerseniz spirulina gibi yosunlardan elde edilen takviyeleri de deneyebilirsiniz.
İlkbahar ve yaz aylarında salatasıyla, yemeğiyle sofralarımızı süsleyen semizotu da iyi bir omega-3 kaynağı, üstelik hem ALA hem de az miktarda da olsa hayvansal bir asit olan EPA bulunduruyor. A, C ve E vitaminleri açısından da çok zengin olan semizotunu daha fazla tüketmek isteyenler için tarifimiz aşağıda…
Türkiye’de özellikle hamur işlerinde bolca kullanılan haşhaş da iyi bir bitkisel omega-3 kaynağı. 3 yemek kaşığı haşhaşta 2,6 gram ALA bulunuyor. Haşhaş ayrıca protein, magnezyum, demir ve çinko açısından da zengin. Haşhaşı mutfakta böyle de kullanabilirsiniz…
Edamame herkesin tanımadığı ama bilenlerin çok sevdiği bir fasulye ürünü. Daha çok suşicilerde karşımıza çıkan ve olgunlaşmamış soya fasulyesinden elde edilen edamame’yi televizyon izlerken atıştırmalık olarak da tüketebilirsiniz. Yarım su bardağı edamame 0,28 gram ALA’ya sahip.