Coğrafi işaret tescilli Taşköprü sarımsağına Türkiye'nin her yerinden talep var
Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde üretilen ve "Taşköprü sarımsağı" adıyla coğrafi işaret alan sarımsak rağbet görüyor.
Taşköprü'de geçen yıl 25 bin dekar alanda yapılan sarımsak üretimi, bu yıl 22 bin dekara geriledi. Geçen yıl 25 bin ton olan rekoltenin ise bu yıl 27 bin ton civarında olması bekleniyor.
Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, AA muhabirine, Taşköprü'de yetiştirilen sarımsağın, iklim özellikleri nedeniyle diğer sarımsaklardan ayrıldığını belirtti.
"Taşköprü sarımsağı 12-13 lira ile 30 lira arasında değişen fiyatlarda satılıyor. Sarımsak fiyatı 5 lira geri geldi. Ben bundan aşağı düşeceğini sanmıyorum. Sarımsak çok zor bir ürün. Emek isteyen bir ürün. El emeği çok fazla. Fiyatların bu seviyelerde seyredeceğini düşünüyorum. 2019'da fiyatların yükselmesinde yağışlar ve dolunun etkisi oldu. Bu sene rekolte iyi, fiyatlar da gayet normal."
Sarımsak üreticisi Mustafa Ay da geçen yıl fiyatların çok yükseldiğini belirterek, "Geçen yıl 50-60 liraları gördüğümüz için kimse fiyatları beğenmiyor olabilir ama bence gayet iyi. Taşköprü sarımsağının raf ömrü çok fazla. Yaklaşık bir yıl muhafaza edilebiliyor" dedi.
Sarımsak satıcısı Serkan Polat ise Ordu'dan Taşköprü'ye 18 yıldır sarımsak almak için geldiğini söyledi.Taşköprü sarımsağının Doğu Karadeniz'de çok rağbet gördüğünü anlatan Polat, şunları kaydetti:
"Diğer yerlerde de sarımsak üretimi var ancak lezzet olarak, aroma olarak buranın sarımsağını tutacak bir benzerini görmedim. Geçen yılla mukayese ettiğimizde bu yıl fiyatlar daha uygun. Fiyatlar bence tüketiciyi de üreticiyi de memnun ediyor. En büyük sarımsak 10 lira olsa üretici kan ağlar, en dublesi 50 lira olsa tüketici kan ağlar. Bunun dengesi budur. Alan ve satan için bu fiyatlar çok makul."