Çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış Kayseri'nin yollara düşüren lezzetleri...
Kayseri, Erciyes Dağı'nın eteklerinde bulunan ve çeşitli medeniyetleri ağırlamış bir şehrimiz. Birbirinden nefis tarifleri olan yöresel Kayseri mutfağında daha çok etli ve unlu yemekler hakim. Her ne kadar Kayseri mutfağı denince akla mantı gelse de sadece bununla sınırlı değil. İşte asla hayır diyemeyeceğiniz ve tadını damağınızda kalacak Kayseri lezzetlerini sizin için derledik...
Kayseri mantısı tarifi
Kayseri yemeklerinden bahsedildiğinde akla gelen ilk yemek elbette Kayseri mantısıdır. Bir kaşığa 40 adet sığıp sığmadığı tartışılır ama dışarıda yediğimiz mantı, ev yapımı mantının yerini biraz zor tutar. Yapımı gerçekten ustalık gerektiren Kayseri mantısı sarımsaklı yoğurdu ve salçalı sosuyla tadına doyulmaz bir hal alır. Şimdiden kolay gelsin ve afiyet olsun diyoruz.
Kayseri tiridi tarifi
Tirit her yörede farklı şekillerde yapılır. Bu tarifimizde ise Kayseri'ye özgü tirit yer alıyor. Yufkaları kesip fırında kurutuyorsunuz tavukları da haşlayıp didikledikten sonra üzerine koyduğunuzda tiridiniz hazır oluyor. Tabi ki son dokunuş olan tereyağlı sosu da eklediğiniz de tadına doyum olmaz bir hale geliyor. Akşama ne yemek yapsam diye düşünüyorsanız bu tarif tam size göre. Şimdiden afiyet olsun
Nevzine tatlısı tarifi
Kayseri'nin meşhur tatlılarından biri olan nevzine genellikle bayramlarda misafirlere ikram edilir. Ana malzemesi ceviz ve tahin olan bu yöresel tatlının yapımı gayet basit ve yemesi de bir o kadar lezzetli. İşte denemek isteyenler için nevzine tatlısının malzemeleri ve yapılışı...
Kayseri yağlaması tarifi
Şebit olarak da bilinen Kayseri yağlaması için yumuşacık yoğurulan hamur tek tek açılır ve pişirilir. Üzerine de mükemmel bir iç harç eklenir ve tadına doyum olmaz. Kay kay oluşuyla pastaya benzeyen yağlamanın ana yemeklerinizde size eşlik etmesini isterseniz işte malzemeleri ve yapılışı... Şimdiden afiyet olsun...
Fırın ağzı tarifi
Kayseri’ye özgü bir yemek olan fırın ağzı, adını taş fırınlarının ağıza yakın kısımlarında pişirilmesinden alıyor. Hem çok lezzetli hem de çok pratik olduğu için çokça tercih edilen fırın ağzı yemeğini denemek isterseniz, tarifi bütün detayları ile aşağıda... İşte et sevenlerin bayılacağı fırın ağzı tarifi...
Örgülü pilav tarifi
Bir pilav düşünün ki Antep fıstığı, kuş üzümü gibi malzemelerle hazırlanıp üzeri hamur ile şeritler halinde kapatılıyor. Bu bile iştahınızı açmaya yetiyor değil mi? Yapımı biraz zahmetli olsa da yemesi her şeye değecek cinsten. Sofranıza görsel şölen katmanın yanı sıra damak zevkinizi de çok farklı bir yere taşıyacak bu tarifimizi denemek isteyenler için işte malzemeleri ve yapımı... Şimdiden afiyet olsun...
Ayvalı tahinli yaprak sarması tarifi
Adından da anlaşıldığı gibi bildiğiniz yaprak sarması değil, kendisi ayvalı ve tahinli bir yaprak sarması. Ayvalı tahinli yaprak sarması da nasıl olur dediğinizi duyar gibiyiz! Talas yemeği olarak ünlenmiş olmasına rağmen Kayseri genelinde oldukça yaygın olarak yapılıyor. Yaprak sarması yapmaya karar verirseniz bu tarife de bir şans verin. Şimdiden afiyet olsun...
Çıtır mantı tarifi
Bir yanda Kayseri mantısı bir yanda Sinop mantısı… Ah ama bir de çıtır mantı var ki kahvaltıda bile yenir. Sadece yemek saatleri için değil partiler için de benzersiz bir atıştırmalık olan çıtır mantının tarifini aşağıda sizin için tüm ayrıntılarıyla anlattık. Mutlaka denemelisiniz…
Sucuklu köfte tarifi
"Hiç sucuklu köfte olur mu?" demeyin. Eğer Kayseri yemeklerinden bahsediyorsak tabii ki olur. Sucuklu dendiğine bakmayın direkt sucuk koyulmuyor içine. Sucuklu denmesinin sebebi kıyma yoğurulurken içine çemen eklenmesi ve rulo yapıldıktan sonra dilimlenerek pişirilmesi. Bu tarifi yapmak oldukça basit. Siz de denemek isterseniz diye tarifini aşağıya bıraktık. Afiyet olsun...
Cıvıklı tarifi
Kayseri mutfağının en meşhur lezzetlerinden biridir cıvıklı. Kayseri'nin Develi ilçesine özgü bir tür pide olan cıvıklı, özel olarak hazırlanan et ile pişiriliyor. Develi ile özdeşleşmiş, çıtır çıtır bu etli pideyi evinizde de hazırlamak isterseniz tarifini aşağıya yazdık. Afiyet olsun...
Kirde kebabı tarifi
Osmanlı mutfağından günümüze kadar uzanmış en nefis yemeklerden biri kirde kebabı olsa gerek. Üst üste dizilmiş araları kuşbaşı etle dolu bu krepler yoğurtlu sosuyla birleşince ortaya enfes bir lezzet çıkıyor. Görüntüsü Kayseri yağlamasını hatırlatan bu yemek özel günlerde sofralarınıza çok yakışacak.
Altın kesesi tarifi
Altın kesesi, çocuklarınızın severek tükettiği süt dilimlerini andırıyor. Hatta daha sağlıklısı da diyebiliriz. Kayseri de çayın yanında sunulan bu tatlıyı sizde hem misafirlerinize hem de çocuklarınıza sağlıklı bir atıştırmalık olarak hazırlayabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey kakaolu krep hazırlayarak ortasına krema eklemek. İşte bu kadar basit. Şimdiden afiyet olsun...
Çemenli ekmek tarifi
Kayseri'de kahvaltı sofralarının olmazsa olmazıdır çemenli ekmek. O yörede evde yapımı ekmek ile hazırlanan bu leziz tarifi, evinizde hazır ekmek kullanarak da pratik bir şekilde deneyebilirsiniz. Malzemelerini göz kararı ilave edebileceğiniz bu nefis aperatifi hazırlarken Kayseri çemeni kullanırsanız tadına doyum olmaz. Şimdiden afiyet olsun...
Aside tatlısı tarifi
Kayseri'nin nefis tatlılarından aside tatlısıyla karşınızdayız. Aside tatlısı un helvasına benzese de ondan daha yumuşak bir kıvama sahiptir. Dikkat edilmesi gereken püf noktası ise servis ederken üzerine mutlaka ceviz serpilmesidir. İster ılık tüketin ister soğuk fakat bu tatlıyı mutlaka deneyin. Tatlınızda dilediğiniz pekmezi kullanabilirsiniz. Eğer pekmeziniz yeterince tatlı değilse içine 2 yemek kaşığı şeker ilave edebilirsiniz. İşte aside tatlısının malzemeleri ve yapılışı...
Kurşun aşı tarifi
Kurşun aşı, nohutlu etli yemek olarak da bilen var çorba olarak da... Çorba denilecekse de böyle doyurucu bir çorbanın üzerine başka bir yemek yiyebileceğinizi sanmıyoruz. Kayseri'de kurşun aşı denilen bu yemeğin adı yöreden yöreye değişiyor ve lülük aşı da deniyor. Kurşun aşını denemek isterseniz tarifini aşağıya yazdık. Afiyet olsun...
Patlıcan kovalama tarifi
Kayseri mutfağının özellikle mantısı ve yağlaması çok meşhurdur ama nefis Kayseri yemekleri bununla sınırlı değil. Örneğin patlıcan ve etin enfes beraberliği kovalama, Kayseri mutfağına ait nefis bir yemek. Sizin için kovalamanın malzemelerini ve tarifini aşağıda listeledik. Kolayca yapıp zevkle yiyeceğiniz kovalama tarifi aşağıda…
Düğüm tatlısı tarifi
Yapımı oldukça basit bir tatlıyla karşınızdayız: Düğümlü tatlı ya da düğüm tatlısı... Çat kapı misafiriniz geldiyse bu tatlı tam size göre. Yapmanız gereken sadece hamuru yoğurup şekil vermek ve şerbetini hazırlayıp üzerine dökmek. İşte bu kadar kolay... Kayseri'ye özgü bu tatlıya bayılacaksınız. Afiyet olsun.
Yağ mantısı tarifi
Kayseri yöresinin meşhur tariflerinden yağ mantısını zahmetsiz ve kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken mayalı bir hamur hazırlamak. Suda haşlanmak yerine kızgın yağda kızartılan çıtır çıtır yağ mantısı sarımsaklı yoğurt ve biberli sosla öyle güzel oluyor ki... Parmaklarınızı da yiyebilirsiniz, aman dikkat!
Arabaşı çorbası tarifi
Arabaşı bu kış sezonunun en çok konuşulan yemeği olabilir. Sosyal medyada paylaşılan videolar sayesinde bir fenomen haline gelen arabaşı çorbası, Konya, karaman, Kayseri, Yozgat gibi İç Anadolu mutfaklarına ait yöresel bir lezzet. Hamuruyla birlikte içilen ve tarifi çok merak edilen arabaşı çorbasının tüm detayları aşağıda.