Bu tatlı olmadan bayram olmuyor! Memlekete gidemeyene kargoyla gönderiyorlar
Hatay'da, kadınlar tarafından sadece ramazanın son günlerinde imece usulü şeker, hamur ve ceviz kullanılarak hazırlanan ve bayramda tüketilen yöresel tatlı, bu yıl Kovid-19 tedbirleri nedeniyle evlerde yalnız yapıldı.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünce (UNESCO) gastronomi alanında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilen Hatay'da, sadece Ramazan Bayramı'nda tüketilen, içerisinde şeker, hamur ve ceviz yer alan yöresel tatlı açma kahke, kadınların ellerinde lezzet buluyor.
Normalde akraba ve komşularıyla bir araya gelen kadınlar, imece usulü hazırladıkları tatlıyı bu yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri nedeniyle evlerinde yalnız yapıyor.
Yöresel lezzetlerini, çocuklarına da öğrettiğini anlatan Ağrı, "Bu tatlıyı ramazan bayramına özel olarak üretiyoruz" dedi.
Ağrı, tatlının yapımına ilişkin bilgi de vererek, şöyle konuştu: "Önce hamuru yoğurup bir saat kadar bekletiyoruz. Belirli büyüklükteki hamur yumaklarını oklava ile yufka haline getirip, içine şeker ve cevizden hazırlanan karışımı koyduktan sonra üzeri kızarıncaya kadar fırında pişirip soğumaya alıyoruz.”
“Annem bu tatlıdan yapar misafirlere ikram ederdi. Bu tatlı sadece ramazanın son haftasında bayrama özel hazırlanır. Eskiden yokluk vardı. Şimdi her şey bol ama olsun bunun ayrı bir yeri var bizde. Bir evde bu tatlı yapmaya başlanmışsa bayram geldi demektir. Bu geleneği gelecek nesillere aktarmak için çocuklarıma da öğrettim."