Bu lezzet için yolunu değiştiren, 200 kilometre uzaktan gelen var
Tokat'ta yetiştirilen domates, biber ve patlıcanla yaylalarda otlatılan kuzu etlerinden yapılan, geçmişi 300 yıl öncesine dayanan coğrafi işaret sahibi Tokat kebabı, lezzeti ile kente turist çekiyor.
Tokat'ta yetiştirilen domates, biber ve patlıcanla yaylalarda otlatılan kuzu etlerinden yapılan coğrafi işaret sahibi Tokat kebabı, lezzeti ile kente turist çekiyor.
Kebap ustası Mücahit Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tokat kebabının yerli sebzeler çıktığında yapıldığını söyledi.
"Tokat'ın yaylalarında yetişen kuzuların etlerini kullanıyoruz. Tokat'ta yetişen domates, patlıcan ve biberi kullanıyoruz. Bu ürünlerin hepsi Tokat'ta yetişiyor. Biz Tokat kebabını yaz aylarında yapıyoruz. Mayıs ayında başlıyoruz, ekim ayının sonuna kadar kebap yapıyoruz. Tokat kebabının ocağının özel olması gerekir. Tokat kebabına, yakın illerimiz 'bizim yemeğimiz' diye sahip olmak istediler. 100-200 kilometreden bu yemeği yemeye gelen insanlar var. Tokat kebabını 4 yıl önce tescil ettirdik. Tokat kebabının Tokat'a ait olduğu belirlenmiş oldu. Kebabının kilosunu 220 liraya satıyoruz. Porsiyonu 55 lira."
Memleketi Erzincan'dan Ankara'ya dönerken Tokat kebabı yemek için güzergahını değiştirerek Tokat'a gelen Derya Yazar, "Yaz tatilinde ziyaretler için memleketime gitmiştim. Ankara'ya dönerken sırf Tokat kebabının tadına bakmak için Niksar'dan Tokat'a geldim. Kebabı yedim çok nefis. Herkesin bu tadı tatmasını istiyorum" dedi.
Parçalar halinde kesilen taze kuzu etlerinin terbiye edildikten sonra kuyruk yağı, domates, biber, patlıcan, patates ve sarımsakla bir şişte buluşmasıyla yapılan Tokat kebabı, ocağının ortasındaki yatay demire şişle asılarak, fırının iki tarafındaki odun ateşinde pişiriliyor.