Kaynak: Reader's Digest Çeviri: Sevin Turan Fotoğraflar: Ingimage ve Alamy
Bu hataları yapmayı bıraktığınızda yemeklerinizin lezzeti katlanacak
Sizin için yemek yaparken en sık yapılan hataları derledik. Bu temel hataları yapmayı bıraktığınızda yemeklerinizin çok daha lezzetli olduğunu siz de göreceksiniz.
Yemek yapmak bazılarımız için en büyük keyiflerden biri, bazılarımız için ise korkarak kaçılan bir zorunluluk. İkinci gruptakilerin çoğunluğu yaptıkları yemekler hayal ettikleri lezzette olmadığı için yemek yapmaktan kaçınıyor. Halbuki hayallerle gerçekler arasında duran engel aslında çoğunlukla çok basit hatalar. Sizin için yemek yaparken en sık yapılan hataları derledik. Bu temel hataları yapmayı bıraktığınızda yemeklerinizin çok daha lezzetli olduğunu siz de göreceksiniz.
Tatlılara çok fazla şeker eklemek, yemeklere çok fazla tuz eklemekle aynı şeydir. Çok tatlı seviyorsanız şekeri artırmak yerine meyveleri kullanarak tatlınızın lezzetini artırmaya çalışın.
Makarna pişirmek için küçük bir tencere kullandığınızda, makarnayı eklediğiniz anda kaynamış suyun sıcaklığı düşer ve yeniden kaynama noktasına ulaşması için zaman geçmesi gerekir. Ilık suda bekleyen makarna hamur olur ve yapışır. Hamur olmuş bir makarna kadar da kötü bir şey olamaz. O nedenle makarnanızı büyük bir tencerede ve bol suda haşlayın.
Normalde makarna haşlandıktan sonra sudan geçirilerek durulanmaz. Ancak makarnanızı fazla pişirdiyseniz birkaç dakikalığına soğuk suya tutup pişme sürecinin durmasını ve makarnanızın dirileşmesini sağlayabilirsiniz. Eğer kurtarılamayacak kadar fazla pişirdiyseniz, o zaman makarnanızı çorba ya da fırın makarna yaparken kullanabilirsiniz.
Unu elemediğinizde topaklarla karşılaşabilirsiniz. Özellikle sos ya da çorba yaparken bu hata çok sık yapılır. Eğer pişirdiğiniz şey topak topak olduysa bir blender yardımıyla pürüzsüzleştirebilirsiniz.
Fırın kağıdı kullanmaz ve kurabiyelerinizi doğrudan tepsiye koyarsanız, kırılma, parçalanma gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Eğer kırılırlarsa magnolia vb. tatlılar yaparak kurabiye parçalarını değerlendirebilirsiniz.
Yağı azalttığınızda doğru bir şey yaptığınızı düşünüyor olabilirsiniz ama bu yemeğinizin lezzetini olumsuz etkilediği gibi sağlıklı yağ asitlerini almanızı da engeller. Azaltacaksanız kızartma gibi yağlı yiyecekleri kesmeyi deneyin.
Yemek tariflerindeki malzemelerin eklenme sırası belli bir mantıkla belirlenir. Eğer bu sırayı izlemezseniz yemeğinizin içindeki malzemelerin bazıları çiğ kalabilir, kekiniz yeterince kabarmayabilir, ya da sosunuzun tadı istediğiniz gibi olmayabilir.
Fırınınızı fazla ısıttığınızda yemeğinizin dışı yanar, içi ise çiğ kalır. Yemek pişerken gözünüzü üzerinden ayırmayın. Çünkü fırınların termostatlarında yazan dereceler her zaman çok doğru olmayabilir.
Yemeklerinizi yeterince karıştırmadığınızda tencerenin dibinde kalanlar yanabilir. Eğer böyle bir sorunla karşı karşıya kalırsanız, yanık olmayan kısımları başka bir tencereye aktarıp pişirmeye orada devam edin. Yanık kısımları yemeğin kalanıyla karıştırıp tadını bozmayın sakın.
Yemeğin yanığını seviyor olabilirsiniz ama bu kömürleşmiş parçalar kanser yapan maddeler içerir. Yemeğinizi bilinçli olarak yakmak sağlığa zararlıdır.
Mangalınızın ızgarasını henüz sıcakken temizlemediğinizde, bir sonraki seferde etiniz yapışır ve yanar. Pişirdiğiniz etleri yemek varken ızgara temizlemek biraz can sıkıcı olabilir, ama bir sonraki mangal keyfinin hatırına ufak bir sıkıntıya katlanmaya değer.
Malzemelerinizi yemeği pişirmeye başlamadan önce hazırlamalı, ihtiyacınız olan miktarları ölçmeli ve elinizin altında hazır bulundurmalısınız. Malzemelerde dövülmüş sarımsak yazıyorsa, yemeği pişirirken her şeyi bırakıp sarımsak dövmeye kalktığınızda yemeğiniz yanabilir.