14 çeşit bitki ve baharatla yapılan 150 yıllık bir şifa kaynağı
Manisa’nın Yunusemre ilçesinde bulunan 150 yıllık kafede, eski dönemlerde sultanlara ikram edilen, bitki karışımıyla yapılan ‘sultan çayı’ özellikle soğuk havalarda rağbet görüyor.
Yunusemre’nin Ayni Ali Mahallesi’ndeki kafenin 3’üncü kuşak işletmecisi, evli ve 2 çocuk babası Osman İşanlar (40), 150 yıldır yapılan ‘sultan çayı’nı gelecek kuşaklara aktarmayı hedefliyor.
“Bu malzemeleri bir porselen çaydanlığın içine koyuyor, 2 su bardağı su ilave edip, kömür ateşinde yaklaşık 15 dakika kaynatıyoruz. Tatlandırmak isteyenler için ise şeker yerine bal tavsiye ediyoruz.”
‘Sultan çayı’nı içenlerin metabolizma ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye iyi geldiğini söylediğini anlatan İşanlar, “Sultan çayı’nın yapımı noktasında büyüklerimizden ne gördüysek aynı şekilde burada sürdürüyoruz. Müşterilerimiz bu çayı içince huzur bulduğunu, rahatladığını söylüyor. Tabi sırf Manisa’dan değil il dışından gelenler de çok. Geçmişte Bülent Arınç, Süleyman Demirel, Tansu Çiller, Binali Yıldırım, bazı bakanlarımız da olmak üzere çok sayıda devlet büyüğümüzü burada ağırlayarak bu çaydan ikram edip, içmelerine vesile olduk” dedi.
Kafenin müdavimlerinden olan Fehmi İçer (55) ise “25 yıldır buraya gelip, ‘sultan çayı’ içeriz. Şifalı bir çaydır. Hemen hemen her gün içiyoruz bu çayı. Kesinlikle lezzeti çok güzel. Herkese tavsiye ediyorum” diye konuştu.