134 yıllık bir geçmişi var, piyazının lezzeti ise tescilli...
Antalya’nın ilk restoranı Topçu Kebap, 134 yıldır aynı lezzetteki şiş köfte ve piyazı ile Anadolu markalarından biri oldu. Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan ‘Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’ verilen restoranın piyazı, özel sosunun da lezzetiyle tadanların beğenisini topluyor
Topçu’nun işletmecileri gibi müşterileri de üçüncü kuşak. ‘Kapalı Yol’ olarak bilinen Kazım Özalp Caddesi’nde, bahçesi ve üst katı ile 150 kişi kapasiteli lokanta, yakında 4’üncü kuşağa devredilecek.
134 yıllık Topçu Kebap işletmecisi Mesut Topçu ise piyazın yapım aşamasını ve inceliklerini anlattı. Antalya piyazının en önemli özelliğinin özel tarator sosu olduğunu söyleyen Topçu, sosun içinde sarımsak, limon, sirke ve tahin kullanıldığını kaydetti.
Topçu, "Limon, sarımsak ve tuz birlikte dövülüyor. Daha sonra tahinin yağını çıkarmak gerekiyor. Sirkeyle karıştırılarak tahinin içindeki acı yağı çıkartılıyor. Yağın iyice çıkması için 20 saate yakın bekleniyor. Bu yağın alınması, tahinin acı olmaması için çok önemli. Malzemelerin belli oranları var. Oranlarla oynandığında çok farklı tatlar ortaya çıkıyor" dedi.
Piyazın yanında olmazsa olmaz ise hiçbir katkı konulmadan, sadece kıymayla yapılan şiş kebap. Kömür ateşinde pişen kebap, ateşin üzerinde uzun süre tutulmuyor.