GeriMutfak Tüyoları Erişte nasıl yapılır? Yumurtalı ev yapımı erişte tarifi ve püf noktaları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Erişte nasıl yapılır? Yumurtalı ev yapımı erişte tarifi ve püf noktaları

Erişte nasıl yapılır? Yumurtalı ev yapımı erişte tarifi ve püf noktaları

Mutfaklarda işimizi kolaylaştıran, kesme makarna adıyla da bilinen erişte, geleneksel lezzetlerimizin başında geliyor. Tereyağlı, yumurtalı, hatta ıspanak, pancar gibi faydalı sebzelerle de renklendirebileceğiniz ev yapımı erişte, özellikle zamanınız olmadığında en büyük yardımcınız olacak. Peki, erişte nasıl yapılır? İşte, yumurtalı ev yapımı erişte tarifi...

Yaz aylarında kışa hazırlık olan yapılan erişteyi siz de evinizde kolayca yapabilirsiniz. Eriştenizi dilerseniz kurutup uzun süre saklayabilir, dilerseniz de taze taze pişirebilirsiniz. İşte, erişte nasıl yapılır merak edenlere, ev yapımı erişte tarifi ve püf noktaları...

Erişte Hamuru Malzemeleri

  • 15 adet yumurta
  • 5 su bardağı su
  • 500 mililitre süt
  • 5 kilogram un
  • 2 yemek kaşığı tuz

Erişte Nasıl Yapılır?

Unu eleyip yoğurma kabına alın ve ortasını havuz gibi açın.

Bu havuza oda sıcaklığındaki yumurtaları kırıp sütü ekleyin.

Kenarlardaki una tuzu serpin ve hamuru yoğurmaya başlayın.

Bir yandan kenarlardaki unları ortaya toplayıp bir yandan azar azar ılık su ekleyerek hamurunuzu yoğurun.

Ele yapışmayan, sert kıvamlı bir hamur elde edeceksiniz.

Hamuru üzerine nemli bir bez örterek ılık bir yerde birkaç saat dinlendirin.

Hamuru eşit büyüklükte bezelere ayırıp un serptiğiniz düz bir yüzey üzerinde oklavayla dilediğiniz kalınlıkta açın. Çok kalın olmamalı ancak yufka inceliğinde de olmamalı.

Yufkaları temiz örtüler üzerine serip birkaç saat kurutun.

Kuruyan yufkaları üst üste dizip iki parmak genişliğinde şeritlere ayırın.

Ardından bu şeritlerden yarım santimetre genişliğinde parçalar kesin.

Kestiğiniz yufkaları elinizle karıştırarak üzerinde birikmiş fazlalık unu alın.

Erişteleri yeniden temiz örtülerin üzerine alıp 2-3 gün boyunca kurutun.

Serin ve güneş almayan bir yerde bez torbalarda saklayın.

Erişteniz hazır, afiyet olsun!

Erişte Yapımı Püf Noktaları

Bütün parçaların aynı boyutlarda olması eriştenizi pişirirken işinizi kolaylaştırır ve tüm makarnaların aynı seviyede pişmesini sağlar.

Erişte pişirirken haşlama yöntemini kullanacak olanlar, su kaynarken içine tuz katmalıdır. Kavurma yöntemi ile erişte pişirecek olanlar, tereyağı kullanmalıdır.

Kolay açılabilen erişte hamuru için un seçimi, baklavalık un diye adlandırılan un kullanılmalıdır.

Erişte yapımı için taze ve organik yumurta kullanmak, hamurun rengini güzelleştirir ve daha uzun süre saklamanıza yardımcı olur.

Erişte hamurunuzu iyice dinlendirip, kuruttuktan sonra kesme işlemine başlayın. Aksi halde yapışabilir ve düzgün kesilmez.

False