GeriMutfak Tüyoları Beypazarı kurusu tarifi: Beypazarı kurusu nasıl yapılır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Beypazarı kurusu tarifi: Beypazarı kurusu nasıl yapılır?

Beypazarı kurusu tarifi: Beypazarı kurusu nasıl yapılır?

Beypazarı kurusu, Ankara'nın Beypazarı ilçesine özgü bir kurabiye çeşidi. Sert olduğu için 'yaş kuru'da deniyor. Ancak yumuşak çeşidi de mevcut. Daha çok çay eşliğinde servis edilen bu nefis kurabiyeleri mutlaka denemelisiniz. Beypazarı kurusu nasıl yapılır? İşte Beypazarı kurusu tarifi...

Un, süt, tereyağı, tarçın ve mahlep ile hazırlanan Beypazarı kurusu, uzun süre bozulmadan muhafaza edilebiliyor. Bu nefis kurabiyelerin çay saatinde size eşlik etmesini isterseniz, tarifi hemen aşağıda. Mutlaka denemelisiniz. Afiyet olsun...

MALZEMELER:

4,5 su bardağı un
1,5 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
100 gram tereyağı
Yarım çay kaşığı mahlep
1 yemek kaşığı kuru maya
1 yemek kaşığı şeker
Tarçın
Tuz

NASIL YAPILIR?

Unu, tereyağı, sıvı yağı, ılık süt, maya, tarçın, şeker ve tuz ile geniş bir kasede yoğurun. Eğer 4,5 su bardağı un eklemenize rağmen hamur elinize yapışıyorsa, 1 çay bardağı un ilave edebilirsiniz. Hamurunuz ele yapışmayan bir kıvama gelene kadar yoğurun ve ardından dinlenmesi için kenara alın.

Daha sonra hamurunuzdan elma büyüklüğünde parçalar alın. 4-5 santimetre kalınlığında uzun yuvarlak çubuklar haline getirin. Elde edilen yuvarlak çubukları 8-9 cm uzunluğunda verev kesip tepsiye dizin ve 25 dakika kadar tepside mayalanmasını sağlayın. Arıdan orta sıcaklıkta fırına verin. Hafif pembeleşinceye kadar pişirin. Fırından çıkarınca da soğumaya bırakın. 25-30 dakika soğuduktan sonra orta sıcaklıktaki fırında tekrar pişirerek kurutun. Fırından çıkarıp soğutun ve rutubetsiz ortamda saklayın.

 

False