Kuşku

BİZDE bir konunun kendisinin önemli olup olmamasından çok, o konuda kopan gürültü dikkate alınır. Bu bilindiği için de "uyanık" diyebileceğimiz kişiler konu çok önemli de olsa, işlerine gelmeyince seslerini çıkarmazlar.

Böyle bir değil, iki konu son günlerde bizim dikkatimizi çekti. Gerçi ikisine de değindik ama kamuoyu gerektiği kadar ilgi göstermedi.

Birincisi CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin’in Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü’nün 2006 ve 2007 yılı harcamalarıyla ilgiliydi.

Ersin, Başbakanlık Özel Kalemi’nin genel bütçeden 2006 yılı için 27 milyon YTL ödenek almasına rağmen nasıl 249.5 milyon YTL harcadığını, 2007 yılı için de 31.5 milyon YTL tutarındaki ödeneğine rağmen 290.7 milyon YTL harcamayı niçin ve nerelere yaptığını sormuştu.

Bu soruya hükümet adına resmen verilen yanıtta, "2007 yılı Kesin Hesap Yasası çıktığı zaman bu soruyla ilgili ayrıntılı bilginin orada görülebileceği" bildirildi.

Oysa kesin hesap yasalarında böyle bir bilgi yok. Çünkü orada ayrıntı değil, tam tersine temel rakamlar var. Örneğin, 2006 yılı Kesin Hesap Yasası’nda sadece;

"(I) sayılı cetvelde yer alan genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin 2006 yılı bütçe gideri 175.084.120.528,92 Yeni Türk Lirası olarak gerçekleşmiştir" deniliyor. O kadar ki "1" numaralı cetvelde hangi kamu kurumlarının bulunduğu bile gösterilmiyor.

Konuyu izleyenler görmüşlerdir. Bir de Başbakanlık’tan açıklama yapıldı. Orada;

"Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü 2007 yılı bütçesi 290 milyon 785 bin 381 YTL olup, bunun yüzde 90’ı olan 262 milyon 286 bin 521 YTL’si örtülü ödenektir. Örtülü ödenek, bütçe tekniği gereğince ’görev gideri’ olarak Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü bütçesinde gösterilmektedir" denildi.

Eğer bu bilgi doğru ise Ahmet Ersin söz konusu ödeneğin 31.5 milyon YTL olduğunu söylerken bizi mi aldatıyor? Yok o doğru söylüyorsa Başbakanlık söz konusu ödeneğin 290 milyon YTL olduğunu nasıl iddia edebiliyor?

Kaldı ki o dönemde Başbakanlık Özel Kalem Müdürü olan Hikmet Bulduk dünkü Cumhuriyet’te örtülü ödeneğin Özel Kalem Müdürlüğü tarafından kullanıldığına ilişkin iddiayı yalanladı. "Örtülü ödenek, Özel Kalem Müdürlüğü’nün yetkisinde değil. Örtülü ödeneğin kendi sorumlusu vardır" dedi.

Görüldüğü gibi örtülü ödeneğin kim tarafından nasıl kullanıldığı halen açık değil. Bu bir.

Bu nokta üzerinde durmamızın nedeni örtülü ödeneğin hesabını sormak değil. O zaten sorulmaz. Ama başka amaçla ayrılmış bir ödenek eğer o kılıf altında harcanıyorsa, o zaman mesele var demektir. Zaten birkaç gün önce de değindiğimiz bu konu üzerinde tekrar durmamızın nedeni o.

Doğrusunu söylemek gerekirse kuşkumuzu biraz da son günlerde TBMM Dışişleri Komisyonu’ndan geçen ve yakında TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi beklenen bir "Uluslararası Sözleşme" artırdı.

O sözleşmeye göre de Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, İslam Konferansı Örgütü’ne bağlı "Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu" isimli organa Türkiye’ye istediği kadar parayı getirip istediği gibi kullanma imtiyazı veriyor. Yer bitti. Yarın ayrıntıya girelim de anlatalım.
Yazarın Tüm Yazıları