Kongre üyelerinin KKTC jesti

BİR grup ABD Kongre üyesinin Kıbrıs Rum Yönetimi’nde büyük telaşa yol açan KKTC ziyareti bu sabah başlıyor.

Amerikalı Kongre üyelerinin KKTC’ye Ercan havaalanından girmeleri, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile cumhurbaşkanlığı sarayında ziyaret etmeleri, Kıbrıs’ta çözümsüzlüğe prim verilmeyeceğini gösteren önemli bir jest.

Bu jest, Rumların endişe ettiği gibi, KKTC’nin resmen tanındığı, ya da tanınma kapısının aralandığı anlamına mı geliyor? Hayır.

Ama, Rum Yönetimi’nin Avrupa Birliği üyeliğinin arkasına sığınıp Türklerin iradesini kale almayan bir Kıbrıs projesinin kabul görmeyeceği mesajını taşıyor.

Dün akşam, Türk- Amerikan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı AKP İstanbul milletvekili Egemen Bağış’ın Amerikalı Kongre üyeleri için ‘İstanbul Modern’de verdiği yemekte bu ziyaretin perde arkasını öğrenme fırsatını da bulduk.

* * *

HERŞEY
, bir süre önce Türkiye ve ABD parlamenterleri arasında Washington’da yenilen bir yemekte başladı.

Türk parlamenterler yemekte, Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak Türk tarafınca gerekli adımların atıldığını ama Rumların Annan Planı’na hayır diyen taraf olmalarına rağmen, faturanın yine Türklere çıkartıldığını dile getirdiler.

Amerikalı bir Kongre üyesinin, ‘Kıbrıs’ta kimin çözüm isteyen, kimin ise çözümsüzlükten yana olduğunu dünya gördü’ demesi üzerine Egemen Bağış’ın anlattığı bir fıkra, KKTC’ye ziyaret kararını gündeme aldırdı.

Fıkra, hepimizin iyi bildiği kendisini arpa zanneden adamın fıkrası. Kendisini arpa zannettiği için tedavi görmekte olan bir hasta uzun bir tedaviden sonra doktoruna iyileştiğini söylemiş. ‘Artık insan olduğumun farkındayım. Bunu biliyorum. Tedaviye son verebiliriz’ demiş. Ama birkaç gün sonra geri gelip doktora danışmak ihtiyacını hissetmiş: ‘Ben arpa olmadığımı biliyorum da bunun böyle olmadığını tavuklar ve horozlara kim söyleyecek?’

Bağış
, ‘Biz, Kıbrıs Türklerinin çözümden yana olduğunu biliyoruz, ama dünyaya bunu kim anlatacak?’ demiş, ‘Hálá Kıbrıs Türkleri üzerindeki ambargo ve tecrit sürüyor.’

Bunun üzerine yemekte KKTC’ye ziyaret kararı alınmış.

Dostluk grubunun şemsiyesi altında ABD Kongresi’nde oluşturulan Türkiye Çalışma Grubu’nun üyeleri, dün gece bu ziyaretin, Türkiye ile ABD arasında bilgisizliklerden kaynaklanan yanlış anlamaları da gidermeye katkıda bulunacağını söylediler.

* * *

ARALARINDA
Dostluk grubunun Cumhuriyetçi eş başkanı Ed Withfield, Demokrat Eddy Bernice Johnson ve Cumhuriyetçi Nathan Deal’in bulunduğu kongre üyelerinin KKTC ziyareti, ABD’deki Rum ve Yunan lobisinin büyük tepkisiyle karşılaştı. Engellenmeye çalışıldı. Ama engellenemedi.

Bundan bir süre önce Türkiye’deki Amerikan firmalarının temsilcilerinin ABD’nin Ankara Büyükelçiliği himayesinde KKTC’ye gitmeleri nasıl, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bağımsız bir adım değildiyse, bugünkü gezinin de danışıksız dövüş olduğu düşünülemez.

Rum ve Yunan lobisinin açtığı yaylım ateşe, Eş Başkan Withfield’in ‘Bu ziyaretin yasadışı olduğunu, Kıbrıs Rum kesimi hariç kimse söylemedi’ sözleri de ABD Dışişleri’nden onay alındığını gösteriyor. Zaten ziyaret ilk önce Washington’da ABD Dışişleri tarafından açıklandı.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Amerika ziyaretinden önce gerçekleşen bu girişimler, Kıbrıs konusunun bu yaz yeniden gündeme gireceğini haber veriyor.

Avrupa Birliği dönem başkanlığını temmuzdan itibaren alacak olan İngiltere’nin de bu konuda yeni öneriler hazırlığı içinde olduğu haberleri geliyor.

Sembolik girişimler, hazırlıklar...Öncelik, Rumları çözüm içi iknada ama Türk tarafı ve Türkiye de yeniden müzakere masasına çekiliyor. Bu açıyı da gözden kaçırmamak gerekiyor.
Yazarın Tüm Yazıları