Kırk gün kırk gece Nabucco

Son destanı polis Gezi Parkı’nda yazıyor. On yıldır destan dizisi yaşayan Türkiye’de en gürültü koparan bir başka destan dört yıl önce bugünlere rastlıyor.

Haberin Devamı

“21’inci asrın barış projesi”, “Asrın zaferi”, “Asrın projesi”, “Türkiye enerji koridoru”. “Ortadoğu ve AB’nin kaderi Türkiye’nin elinde”, “Enerjide küresel kartları Türkiye dağıtıyor”. Sen neymişsin be abi.
Bu manşetlerle aziz halkımıza tanıtılan Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi imzası 12 Temmuz 2009’da atılıyor. O gün büyüklerimiz anlatıyor, bu proje ile;
- İran Nabucco’ya katılacak, İran’ın nükleer programı ile ortaya çıkan kriz aşılacak.
- AB’nin enerji arz güvenliği sağlanacak.
- Irak Nabucco’ya gaz sağlayacak, Nabucco ile Kuzey Irak PKK’dan temizlenecek, bizde terör sona erecek.
- Projeye Rusya katılacak, doğalgaz sadece Ortadoğu’da değil, Kafkaslar’da da barışı perçinleyecek.
Uzun lafa gerek yok, Nabucco Türkiye’den geçecek, Çin Seddi’nden Adriyatik’e kadar vaziyete hâkimiz.

SKANDALDA İLK PERDE

Enerji konularının bir numaralı uzmanı Necdet Pamir Nabucco’nun bugünkü durumuna ilişkin harika bir yazı yazıyor. Pamir’e teşekkürlerle, ben o yazıdan yararlanıyorum.
Hattın inşaatına 2010’da başlanacak, yıl 2013, hat mat yok. Skandalda ilk perde. Kimsede çıt yok. İnşaatı beklerken, tantanalı hedeflerde yer alan İran ve Irak devre dışı kalıyor. Tüh, bizim PKK terörünü alt etme hedefimiz güme gidiyor. Skandalda ikinci perde. Kimsede çıt yok.
Derken bir başka garip gelişme. Enerji Bakanı Taner Yıldız Nabucco’nun alternatiflerinden Rusya’nın Güney Akım Proje töreni için Aralık 2012’de Rusya’ya gidiyor. Yıldız:
“Nabucco tabutuna çivi çakıldığına inansaydım, burada olmazdım”.
Demek, arada Nabucco tabut olmuş, çakılacak çivisi kalmış. Ne zaman tabut olmuş? Yıldız’ın demecinden altı ay önce.

ÖNCE TANAP

Haziran 2012’de Azerbaycan gazını, Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştıracak proje olarak Nabucco’nun yerine Trans Anadolu Gaz Boru Hattı (TANAP) devreye giriyor. Nabucco’nun tabutuna çivi çakılıyor. Skandalda üçüncü perde. Kimsede çıt yok.
Azerbaycan, İran, Irak, Mısır gazını Türkiye üzerinden Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Avusturya ve Almanya’ya ulaştıracak Nabucco yerle bir.

VE SON PERDE

Altı gün önce. Azerbaycan Şahdeniz sahasını geliştirmekle sorumlu konsorsiyum karar veriyor: “Trans Anadolu Gaz Boru Hattı’ndan sonra Azerbaycan gazını Avrupa’ya taşıyacak boru hattı Nabucco değil, Trans Adriyatik Boru Hattı’dır (TAP)”.
Hayırlara vesile olsun, olsun da, zafer naraları atanları arıyorum, onlardan hiç ses yok da.

Haberin Devamı

O yangınlar ne oldu

Haberin Devamı

AKP döneminde, daha önce Kültür Bakanlığı açıklıyor, iki yüzün üzerinde tarihi ve kültürel eser yanıyor.
Yananlar arasında Konya’da yirmi beş, Aydın ve Denizli’de yirmi iki, Urfa’da dokuz, Muş’ta beş, Eskişehir ve Kütahya’da dört, Afyon, Sivas, Antakya, Mersin ve Çanakkale’de birer tarihi eser var. Akıllarda kalan yangınlar arasında Hatice Sultan Yalısı, Galatasaray Üniversitesi, Fatih Milli Eğitim Müdürlüğü, Beyazıt Camisi Hünkâr Kasrı var.
Her yangın sonrasında “Soruşturma başlatıldı” açıklamaları ama, o soruşturmalardan kimsenin haberi yok.
CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu şimdi Kültür Bakanı’na o yangınların nedenlerini ve sonuçlarını soruyor.

Yazarın Tüm Yazıları