Kirazın yolculuğu

Bayılırım manav vitrinlerine yaz gelince. Hele hele bence yazın simgesi olan kirazın koyu kırmızı rengiyle şenlendirmesine bu vitrinleri.

Haberin Devamı

İdrar söktürücü özelliğe sahip kiraz. Aynı zamanda vücudu zehirli maddelerden temizliyor, romatizma ve damar sertliğine de iyi geliyor. “Beni yiyen sapım gibi olur” demiş kiraz ve bunu boşu boşuna söylememiş anlaşılan. Çünkü bu yararlı meyve, vücuttaki fazla suyu atarak zayıflamaya yardımcı da oluyor. Ama yalnızca meyve verdiği için kıymetli değil kiraz ağacı. Bu ağaç mobilya yapımının en kıymetli malzemelerinden biri aynı zamanda. Şölenleriyle ve görkemli sofralarıyla ünlü Roma’nın, ülkeyi iflasın eşiğine getirecek kadar boğazına düşkün olan konsülü Lucullus boşuna götürmemiş Anadolu’dan aldığı kiraz tohumlarını Roma’ya. Evet, bir iddiaya göre, İ.Ö 71 yılında Giresun’a gelmiş Lucullus ve o kadar seviyormuş ki yemek yemeyi, tadına bakıp çok beğendiği kirazdan ülkesine gittiğinde de mahrum kalmak istememiş.

Haberin Devamı

Peynirli unsuz kurabiye

· 3 su bardağı dolusu mısır nişastası
· 1 çay bardağı ılık su
· ½ paket yaş maya
(42 gramlık paketin yarısı)
· 1 adet yumurtanın sarısı
· 2 tatlı kaşığı toz muz jölesi
· 1 çay kaşığı tuz
· 25 gr tereyağı ya da bitkisel margarin
· 3 yemek kaşığı lor peyniri (yağsız ve tuzsuz olmalı)
Üzeri için;
· 1 adet yumurtanın akı
· 2 yemek kaşığı iri çekilmiş yulaf unu

YAPILIŞI: Mısır nişastasını derin bir kaba koyun. Yaş mayayı elinizle ufalayıp parçalayarak üzerine serpiştirin. Ilık suyu ve yumurta sarısını da ekledikten sonra tuzu ve toz muz jölesini ilave edin. Lor peynirini de katıp hamuru yoğurmaya başlayın. Son olarak, oda sıcaklığında iyice yumuşamış olan tereyağını ya da bitkisel margarini katıp yoğurmaya devam edin. Hamur başlangıçta dağınık olacak, yoğurdukça toplanacaktır. Sonuçta, kulak memesinden daha sert bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
Hamurun üzerini temiz bir peçeteyle örtüp oda sıcaklığında 30 dakika dinlendirin. Hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Hazırladığınız kurabiyeleri fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizip yaklaşık 15 dakika da tepside bekletin. Üzerlerine fırça yardımıyla yumurta akı sürüp iri çekilmiş yulaf unu serpiştirin. Kurabiyeleri, 5 dakika önceden 200 dereceye ayarladığınız fırında üzerleri iyice sararıncaya kadar 20 dakika pişirip çıkarın. Ilık olarak servise sunun.

Haberin Devamı

Sakızlı diyet muhallebi

 4 su bardağı yağsız diyet süt
· 1 yemek kaşığı mısır nişastası
· 1 yemek kaşığı yulaf unu
· 1 yemek kaşığı dolusu toz tatlandırıcı
(düşük kalorili diyet şeker)
· Nohut büyüklüğünde 2 adet damla sakızı

YAPILIŞI: Yağsız diyet sütü orta boy bir tencereye aktarın. Üzerine mısır nişastası ve toz halinde ya da iri parçalar halinde öğütülmüş olarak satılan  yulaf ununu ilave edin. Düşük kalorili toz tatlandırıcıyı ya da 8-10 adet tablet tatlandırıcıyı da sütün içine ekleyin. Tel çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırarak nişastayı iyice ezin.
Tencereyi kısık ateşin üzerine oturtup tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak muhallebiyi pişirin. Diğer taraftan, damla sakızını toz haline gelinceye kadar dövüp pişmekte olan muhallebinin içine katın. Karıştırmaya devam ederek, koyulaşıp kaynamaya başlayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan birkaç dakika sonra ocaktan alıp, kaselere boşaltın. Üzerini tarçın ve meyve kompostusuyla süsleyip buzdolabında iyice soğuttuktan sonra  servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları