Kara operasyonunun amacı ve sonucu

SAVUNMA Bakanı Ehud Barak, kara operasyonu başlattıklarını açıklarken amacının, "Füzelerin fırlatıldığı bölgelerin kontrolü" olduğunu söyledi. Hem de defalarca.

Gerçekten böyle bölgeler var mı? Evet vardı. Ama son dönemde Hamas’ın, Gazze’nin her yerinden füze fırlatacak düzeyde sistemini genişlettiği sır değil.

Zaten İsrail Savunma Bakanlığından yapılan açıklamalarda da, cami, üniversite, okul gibi yerlerin bombalanması, çocukların bile hedef olduğu saldırıların gerekçeleri gösterirken şöyle deniyor: "Buralarda hava topları, silah depoları bulunuyor onları yok etmek için hedef alıyoruz."

Bu harekatın nerede duracağını belirlemek mümkün değil.

İsrail bu harekatın Hamas yönetimini ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu söylemedi ama bütün işaretler onu gösteriyor.

İsrail, Hamas’ı hedef alıyor.

Hamas, seçimlerle işbaşına geldi. Muhammed Abbas’ın bütün uyarılarına rağmen, El Fetih’in bütün çabalarına rağmen ABD ısrarla seçimlerin yapılmasını istedi.

Hamas seçilince de onu gayrı meşru yönetim ilan etti.

Hamas, ABD ve İsrail’e göre bir terör örgütü. Muhatap alınmıyor.

O da yönetime geldikten sonra bu yaklaşımı haklı çıkarttı.

Bugün Gazze’de yaşayan Filistinlilerin insanlık dramında Hamas’ın payı büyük. Şimdi bunları konuşmak erken ama bu da bir gerçek. Bugünkü durumdan Hamas da sorumludur.

Hamas’ın uzlaşmaz politikaları Filistin halkının değil İran, Suriye gibi yabancı ülkelerin çıkarlarına göre şekilleniyor.

İsrail, sadece belli bölgeleri kontrol altına alacağını söyleyerek harekatı başlatmış olsa da hava ve denizde devam eden ve kara harekatıyla yeni bir aşamaya giren bu saldırının amacı Gazze’yi Hamas’ın elinden almaktır.

İster kısmen ister tümden ne olursa olsun bu operasyon Hamas’ın daha fazla meşrulaştırılması ile sonuçlanacak.

***

GAZZE işgal edilse de edilmese de Hamas’ın bölgesel oyunculardan biri olduğu gerçeği daha fazla kabul görecek.

Hamas daha fazla muhatap alınacak.

Irak’ta da öyle olmadı mı? Saddam ve Baas gayri meşru ilan edildi. Ya sonunda? İstikrarın sağlanması için Baasçılara ihtiyaç olduğu anlaşıldı. Seçimlere katılmaları ve devlet kurumlarında görev almaları için özel çaba harcandı?

Savaş, reddedileni meşrulaştırır sonuçta.

Gazze’nin kısmen işgal edilmesi durumunda da böyle olacak. Bu yıkımdan sonra bölgeyi yeniden ayağa kaldırmak için gereken yardımları kim yönetecek? Kim ekonomik ambargolardan inlerken maddi yardımların başına geçecek? Hamas değil mi? .

Tam bir işgal harekatının, Mahmud Abbas’ı hiçbir şey olmamış gibi geri döndüreceğini sanmak ise hayalcilik. Abbas, İsrail tanklarının açtığı yoldan geri döner mi?

Dönse bile ayakta kalabilir mi?

Bütün bunlar eğer barış için yapılıyorsa, bu düzenleme barışı kolaylaştırır mı?

Kitle desteği zayıflamış bir liderle barış mümkün değil.

***

BU
operasyon İsrail açısından da beklenen yararı sağlayamayacak. Önümüzdeki ay yapılacak seçimler öncesi iç siyasi kaygılarla tetiklenen bu savaş İsrail’de hiçbir partinin siyasi hesaplarına de hizmet etmeyecek.

Öyle bir felakete yol açıyor ki, bunun altından kalkmak sadece Filistinliler değil, İsrail siyaseti için de kolay olmayacak.

Barış yine yeni bir bahara kalacak.
Yazarın Tüm Yazıları