İyimser davranılabilir

Duygusal baskı yaratan olaylar evrensel düşünceleri açığa çıkaracak. Gizli stratejilerin açığa çıkmasıyla birlikte bazı karışıklıklar olabilir.

İlaçlar, zehirli maddeler, alkol ve kimyasallarla ilgili sorunlara karşı tedbirli olmak gereken bir dönem. Gerçeklerin saptırılması yüzünden bazı sorunlar çıkabilir. Fakat gerçekçi bir tavır içinde bulunarak iyimser davranılabilir ve böylece sorunlarla başa çıkılabilir.

Kundalini

Kundalini yoga ve Mantra yoga hepimizin içinde uyur durumda bir enerji olduğunu öğretir. Kuyruk sokumunda çöreklenmiş durumdaki ‘kundalini’ uyandırıldığında bel kemiği boyunca yükselir. Ve baş istikametindeki çıkış sırasında psişik merkezlerin yani çakraları uyandırır. Her çakranın merkezi uyarıldıkça kendiliğinden gelişen belli özgün marifetlerle bağlantısı vardır.

Bu merkezlerin bedendeki simgesel odak noktaları mı, yoksa gerçek anlamda psişik güç merkezleri mi, oldukları açık değildir. Bu konuda farklı otoritelerin farklı görüşlere sahip olmalarına karşın çoğunluk bu merkezlerin uyandırılmasının levitasyondan (Bedenin havalanması, uçmak) astral projeksiyona (Şuuru beden dışına projekte etmek), telepatiden (Zihinsel iletişim) başka kişilerin hareketlerini kontrole ve materyalizasyona (Düşünce gücüyle madde oluşturmak) kadar para normal (Normal dışı) yeteneklerin açığa çıkmasının anahtarı olduğu görüşünde birleşiyorlar.

Patanjali’nin büyük Yoga Sutralar’ı belli psişik yeteneklerin manevi arayış yolculuğuna zarar verebileceği uyarısını yaparlar. Fakat, bu ikazlar öğrencinin çalışmalar sonucunda açığa çıkacağı vaat edilen levitasyon, astral projeksiyon ve benzeri fenomenleri gerçekleştirebileceğine dair değildir.

Hatha Yoga, pradipika gibi daha geç yogik metinler gayretli bir inceleme ve uygulamanın sonucu olarak açığa çıkacak olan psişik yeteneklerin uyanacağını (Siddhiler) müjdeler.

Hinduizm kökenli daha eski yıllara ait bazı upanişadlarda öğrencinin dikkatini psişik yetenekler engeline çekerler. Fakat, bunların açıkça sergilenmemesi önerisinin dışında zararlı olduğuna dair söylenen açık bir şey yok. Türkiye’de benim bildiğim yogiler sadece Hatha Yoga öğretiyorlar.
Yazarın Tüm Yazıları