Ä°nönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi 1000’inci karaciÄŸer naklini yapacak.

2004 yerel seçimleri öncesi Malatya’ya gittiğimde Doğan Haber Ajansı (DHA) Temsilcisi Mikail Pelit’le birlikte dönemin İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Fatih Hilmioğlu’nun yanına da uğramıştım.

Haberin Devamı

Prof. Hilmioğlu, hemen Doç. Sezai Yılmaz’ı kampüs içindeki evinden çağırdı, karaciğer nakli ameliyatı geçiren bir hastayı ziyaret ettik:

- Üniversitemizin Turgut Özal Tıp Merkezi’nde 2 yıldır karaciğer nakli operasyonları da gerçekleşiyor. Bu alanda Türkiye’de ilk 10’da bulunuyoruz.

Aradan 7 yıl geçti, 2011 Temmuz’unda Malatyalı İşadamları Derneği (MİAD) üyesi işadamlarının katkılarıyla Turgut Özal Tıp Merkezi’nin yanıbaşında inşa edilen Konukevi’nin açılışına gittiğimizde İnönü Üniversitesi Organ Nakli Bölümü Başkanı Prof. Sezai Yılmaz ve Prof. Cüneyt Kayaalp’i dinledik:

- Yılda 200’ü aşkın karaciğer nakli operasyonu ile dünya ikincisi olduk. Dünya biriSnciliği 320 operasyonla Seul’deki bir hastaneye ait.
Artık İnönü Üniversitesi nünyesinde kurulan Karaciğer Nakli Enstitüsü’nün Müdürlüğünü yürüten Prof. Sezai Yılmaz, birkaç gün önce gururla aradı:

- 26 Nisan 2013 günü 1000’inci karaciÄŸer naklini gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Bu gurur günümüze sizi de bekliyoruz. Â
Bir-iki gün sonra İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Cemil Çelik de telefon etti:

- 1000’inci karaciğer nakli vesilesiyle bir tören düzenleyip İnönü Üniversitesi’nin, Turgut Özal Tıp Merkezi’nin, Karaciğer Nakli Enstitümüzün adını Türkiye’ye, dünyaya daha fazla duyurmak istiyoruz.

Üniversite bünyesinde karaciğer nakli için ayrı bir hastane açmak üzere kolları sıvadıklarını bildirdi:

- Karaciğer Nakli Enstitümüz Türkiye’de ilk oldu. Bu iş için ayrı bir hastanenin faaliyete geçmesi de ilk olacak.
Prof. Yılmaz ve Prof. Çelik’le telefon görüşmesi sonrası 2004 yılını, dönemin Rektörü Prof. Fatih Hilmioğlu’nun karaciğer naklinde çıktıkları başarı yolculuğunun heyecanını anımsadım.
Ardından Prof. Sezai Yılmaz’dan daha önce dinlediğim verilere döndüm:

- 2008 yılından beri karaciğer naklinde Türkiye ve Avrupa birincisiyiz. 2008’de 153 nakil gerçekleştirmiştik. 2009 yılında 108’e indi. 2010’da 175’e, 2011 yılında da 222’ye çıktı. 2012 yılını da 200’ü aşkın operasyonla geride bıraktık.
Sonra Prof. Cemil Çelik’in ortaya koyduğu hedefe baktım:

- 2015 yılında, yıllık 500 karaciğer nakline ulaşarak dünya birincisi olmayı hedefliyoruz.
Prof. Yılmaz’ın çıtayı daha yüksekte tuttuğunu gördüm:

- Hedefimiz yılda 1000 karaciğer nakli gerçekleştirmek.
Bırakın rahmetli Turgut Özal’ın tıp merkezinin kurulmasına öncülük ettiği günlere kadar dönmeyi, 2004’te Prof. Hilmioğlu’nu dinlerken bile karaciğer naklinde dünya liderliğine oynayacakları hiç aklıma gelmezdi.
Demek ki olabiliyormuÅŸ...
Prof. Hilmioğlu, o dönemde doçent olan Sezai Yılmaz’ın önünü açtı, ondan görevi devralıp ikinci dönem rektörlüğünü sürdüren Prof. Cemil Çelik de daha iddialı hedeflere yürünmesini sağladı.
Böylece Malatya İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü, 26 Nisan’da gerçekleştireceği 1000’inci karaciğer operasyonuna kilitlendi...
O gün gidemesem de gözüm, kulağım, yüreğim onlarla birlikte olacak...

Yazarın Tüm Yazıları