İlk adım Azerilerden

OTUZBİR yıl sonra Kıbrıs Türkleri ilk kez, 20 Temmuz’u yalnız kutlamayacaklar.

Daha doğrusu Türkiye dışında ilk kez bir başka dost ülke, Kıbrıs Türkleri’nin insan haklarının ihlali olan tecrit zincirini kıracak adımı bu yıl atıyor.

Azerbaycan Ulusal Meclisi’nin Siyasi İşler Başkanı ile birlikte 9 Azeri parlamenter, Barış Harekatı’nın yıldönümü kutlamalarına katılmak üzere önümüzdeki hafta KKTC’ye gidiyorlar.

22 Temmuz’da da 60 kişilik iş adamı grubu, KKTC’de işbirliği olanaklarını araştırmak için Ada’da olacak. Bu grupta, Azerbaycan’da iş yapan Türk iş adamları da var.

31 Temmuz’da ise, Azerbaycan’ın en güçlü özel hava taşımacılık şirketi İmprotex’e ait bir uçak, Azerbaycan ile KKTC arasında doğrudan seferlere başlıyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Başbakan Tayyip Erdoğan’a Bakü ziyareti sırasında verdiği sözler kısa bir zaman içinde hayata geçiyor.

Avrupa Birliği’ne ibret olsun.

Bir yıldan önce verdikleri sözleri tutmak bir yana, her adımda Kıbrıs Türklerini daha da sıkıntıya sokacak formül arayışındalar.

Türkiye AB ile müzakerelere başlamadan ek protokolü imzalarken, bunun Rum Yönetimi’ni tanıma anlamına gelmediğini belirten bir açıklama yaparsa kabul etmeyeceklermiş. Oysa, 18 Aralık günü, basın toplantısında ‘protokolü imzalamak Rum Yönetimini tanıma anlamına gelmez’ diyen Komisyon Başkanı Barroso’ydu. Hem de dünya medyasının önünde.

Azerbaycan’ın attığı adımın örnek alınacağına inanıyorum. Kazakistan, Kırgızistan gibi Orta Asya Cumhuriyetleri ve İslam Konferansı Örgütü üyesi bazı ülkeler, örneğin KKTC’de öğrenci okutan Pakistan ve Bangladeş gibi ülkeler de Azerbaycan’ı izleyebilirler.

KKTC’ye 33 ülkeden 72 konuk

TÜRKİYE’nin garantörlük haklarını kullanarak 20 Temmuz 1974’te gerçekleştirdiği harekatın anısına kutlanan Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısıyla düzenlenecek törenlere Türkiye’den Başbakan yardımcıları Abdullah Gül ve Abdüllatif Şener’in de bulunacağı bir heyet katılacak. KKTC bu yıl, Türkiye’nin yanısıra 33 ülkeden gelecek politikacı, akademisyen, işadamı ve basın mensuplarını ağırlayacak. Konuk heyetler, 21 Temmuz’da adadan ayrılacak. KKTC bu sürede, şu ülkelerden toplam 72 konuk ağırlayacak: Türkiye, Hindistan, Katar, Danimarka, Belçika, Yemen, Bangladeş, Sudan, Kazakistan, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Rusya, Pakistan, İngiltere, İsrail, Mısır, Fransa, Bahreyn, Filistin, Nijerya, Ürdün, Endonezya, İrlanda, Gürcistan, İsveç, Makedonya, İtalya, İrlanda, Azerbaycan, Almanya.

TERÖR ŞEREF VE ŞAN GETİRMEZ

DAHA bir hafta önce Çeşme’de meydana gelen benzer olayın ardından dün de terör, Kuşadası’nda masum insanları hedef aldı. Aynı Kürt halkının taleplerini ve siyasi mücadelesini hedef aldığı gibi, aynı Türkiye’nin demokrasi ve insan hakları mücadelesini ipotek altına almaya çalıştığı gibi, hedef aldı insanları.

Kürt kökenli halkımızın haklarını daha da genişletmek ve insanca yaşam koşullarını geliştirmek için örgütlenmeyi, iş yapmayı beceremediklerinden küçümsemeye kalkan eski kafalı Kürt siyasetçileri, PKK’nın legal sesi olmaktan vazgeçemedikleri için siyasi muhatap haline gelemediler. Gelemezler de.

Pekiyi Kürt aydınları arasında sorunlara çözüm için çalışacak hiç mi kimse yok? Tabii ki var. Ama onları öne çıkartmak için gerekli hükümet politikaları yok.

Türban ve İmam Hatipler’i ülkenin iç siyasi gündeminin en önemli sorunu haline getirince, Kürt meselesi, bölgenin kalkınması, gençlik, sahipsiz çocuklar, kadın hakları sorunları güme gidiyor.

Yoksa bu hükümet de diğerleri gibi, Kürt meselesini askerlere mi bırakmaya hazırlanıyor? Şu anda kesin yanıtım yok, ancak hükümetin de aksini kanıtlamak için fazla zamanı kalmadı.

Doğruyu söylemek gerekirse bu meseleyi sadece iktidar partisini ilgilendiren bir sorun olarak da görmüyorum.

Muhalefet ne yapıyor? Aynı ilgisizlik orada da hakim.

Terör ne şan, ne şeref sağlar. Haklarını aramak için hiçbir halkın teröristlere, ardında karmaşık ilişki ve karanlık çıkar odaklarının bulunduğunu deneyimlerimizle öğrendiğimiz terör örgütlerine ihtiyacı yok. Bu itirazı birlikte yükseltmek için siyasetin öncülüğü gerekiyor.
Yazarın Tüm Yazıları