İki aday arasında

KIBRIS’ta 18 Nisan Pazar günü seçim var. Ama gürültülü patırtılı, hele bizdeki gibi şarkılı, şamatalı bir seçimdeğil. Gelişmiş demokrasilerde görüp de imrendiğimiz gibi sessiz ve -Dr. Derviş taraftarlarına sorarsanız- ayrıca seviyeli: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki 160 bin seçmen yeni cumhurbaşkanını seçecek.

Haberin Devamı

Görünen o ki, tercih iki aday arasında olacak.

Yeni deyince “Bugünkü Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat gidecek” demek istemiyoruz.

Gerçi toplam 7 aday var ama, sandıktan ya o yahut da rakibi Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Başbakan Dr. Derviş Eroğlu çıkacak.

Bu iki isme bir de eski Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nu ekleyebilirsiniz.

Ertuğruloğlu dikkate alınmaya değer bir politikacı ama, yarışa yanlış bir zamanda ve geç girmiş.

Keza yıllarca saflarında görev ve sorumluluk üstlendiği UBP’nin resmen aday gösterdiği Dr. Derviş Eroğlu’na karşı çıkarak parti oylarının bölünmesine yol açtığı ileri sürülüyor. O nedenle bu seçimden sonuç alması beklenmiyor.

Her aday elbet “Kazanacağım” iddiasıyla ortaya çıkar ama, aldığımız izlenim o ki, sandık bu defa Dr. Derviş Eroğlu’nu Cumhurbaşkanlığına getirecek.

Zaten kamuoyu yoklamalarının Dr. Eroğlu’nun kazanacağı mesajını verdiğini tarafsız görünen herkes kabul ediyor. Buna sadece Talat’ın ofisinden itiraz var. Ama o itiraz da “Kamuoyu yoklamalarındaki yüzde 18-30 arasındaki kararsızlar her şeyi değiştirebilir” cümlesinde toplanıyor.

Gerçi sonuçla ilgili tahmin hayli berrak denebilir ama yukarıda “sessiz” ve -bazılarına göre- seviyeli dediğimiz seçimde Başbakan Eroğlu taraftarlarının seçmen üzerinde baskı kurduğu Talat’ın çevresinde yoğun şekilde ifade ediliyor. Yer yer de somut örnek veriliyor.

Şimdilik burada keselim de gerekirse yarın devam ederiz.

---------------------------------------------------------

Haberin Devamı

Not: Bu sütunda 11 Nisan günü çıkan yazımız nedeniyle Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur ile Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz’dan açıklama aldık.

Rektör Keleştemur özetle şöyle diyor:

“Erciyes Üniversitesi Rektörü olarak, ne laik Cumhuriyetle, ne de Atatürk devrimleri ile bir sorunum olamaz ve olmayacaktır da... Bırakın bir sorunum olmasını, bu ilkelerin koruyucusu ve savunucusu olduğumu bir kez daha yinelerim.

Hedefimiz, Türkiye’yi Atatürk’ün gösterdiği yolda, muasır medeniyetler seviyesine yükseltmektir. Bu konuda kimsenin kuşku ve endişe duymasına gerek yoktur.”

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz da:

“Atatürkçülüğümden, Atatürk ilke ve devrimlerine sadakatimden şüphem olmadığı gibi, üniversitenin öğretim üyelerinin hiçbirisinin de Laik Cumhuriyet ve Atatürk Devrimleriyle sorunu olmadığı görüşündeyim. Üniversitemizi inceleyip araştırdığınızda sizin de aynı kanaati paylaşacağınızdan eminim” diyor.

Her iki açıklamayı da mutluluk duyarak yayınlıyoruz. O.E. 

Yazarın Tüm Yazıları