Hamas ile ateşkes

HERKES birbiriyle gizli görüşüyor. Ama bu görüşmeler o kadar açıktan, dünya kamuoyunun gözleri önünde yapılıyor ki pek ciddiye alınmıyor.

İki gün önce Belgrad’da karşılaştığım biri İsrailli diğeri Lübnanlı iki kadın gazeteci arkadaşım gibi ben de dudak bükerken, öyle gelişmelerin haberlerini alıyoruz ki, bir şeyler olabilir demeye başlıyoruz.

Belki de İsrail-Suriye arasındaki arabuluculuk süreci, karşılıklı görüşmelere tahminlerden önce olanak sağlayabilir.

Filistin’de Hamas ile El Fetih barış görüşmelerine birlikte katılabilir.

Ortadoğu barış treni ağır ağır yola koyulur.

Olabilir mi? Şu anda bunu düşünmek bile kolay değil.

Ortadoğu barışıyla ilgili haberleri ciddiye almamaya o kadar alıştık ki önemli bir gelişmenin ayak seslerini kolaylıkla gözden kaçırabilecek bir ruh hali içindeyiz artık.

Dün yürürlüğe giren ve Hamas ile İsrail arasındaki çatışmaları durduran ateşkes de, "göstermelik" denip kesip atılacak bir şey mi, yoksa gerçekten Hamas, Ortadoğu sorununu çözmek için kurulan denklemlerde yer almaya mı başlıyor?

Tahminler çeşit çeşit.

* * *

HAMAS
-İsrail ateşkes sürecinde arabulucu Mısır. İsrail, pazar gününe kadar bekleyecek, eğer ateşkesin süreceğine emin olursa, bir yıldan beri çok sıkı ambargo altında olan Gazze nefes alacak.

Akla gelen soruyu biliyorum. Bu girişim, İsrail-Filistin barışının uluslar arası tanınmışlığa sahip aktörü Abbas’ı zorda bırakmayacak mı?

Bırakmayacak. Çünkü Abbas da Yemen’in arabuluculuk çabaları sonucu, 4 Haziran’da Hamas ile görüşeceğini açıkladı. Oysa daha çok kısa bir süre öncesine kadar, Gazze’nin derhal iadesi gibi ağır koşulları vardı Filistin Devlet Başkanı’nın.

Abbas’ın, bu açıklamadan sonra desteğinin yüzde 50’yi geçecek biçimde artması, kararının isabetli olduğunu gösteriyor.

Sorunlar elbette bugünden yarına çözülmeyecek ama en azından halka yeni bir umut simidi uzatılıyor. Abbas için de aynı şey geçerli. Uzun zamandan beri İsrail ile barış görüşmelerinin sonuç vermemesi yüzünden gerilemeye başlayan halk desteğini yeniden kazanıyor Abbas böylece.

Önümüzdeki dönemde Hamas’ın barış denklemine giriyor olmasını, Abbas’ın ABD’ye mesajı olarak yorumlamak da mümkün. Sürece daha fazla sahip çıkması için Washington’a verilen bir mesaj bu.

* * *

ÖNCE
El Fetih’in çağrısını, ardından İsrail ile ateşkesi hesaba katarak bölgede dengelerin yerine oturduğunu söylemek için henüz erken.

Bu kırılgan bir süreç, ama dikkatle izlenmesi ve desteklenmesi gereken siyasi gelişmeleri de gözden kaçırmamak lazım.

Lübnan’da devlet başkanlığı seçimlerinde sağlanan uzlaşmanın da etkisi var bu gelişmelerde.

O da bir başka kırılgan süreç.

Ortadoğu’nun diplomasi kanallarında trafik bugünlerde çok yoğun.

Ne olur, sonuç alınır mı, Ortadoğu sorunu çözüm yoluna girer mi, hiç ama hiç belli değil.

Ama silahların susması, ölümlerin, cinayetlerin durması bile iyi bir şey. En azından tutunacak bir umut ışığı bulabiliyor insan.
Yazarın Tüm Yazıları