Dünyanın yaklaşık 200 ülke ve bölgesinden temsilciler iklim politikalarını ele almak üzere bugün Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bir araya geliyor. Zirve, iklim krizine kuşkuyla yaklaşan Donald Trump’ın ABD’de kazandığı zaferin gölgesinde yapılacak.
#TrumpBugüne dek 10 ülkede 30 turizm etkinliği gerçekleştiren Uzakrota, 2024’ün en geniş katılımlı organizasyonunu 15 Kasım’da yapacak. Hürriyet Seyahat’in medya sponsoru olduğu zirvede dergi ekibinden Gülay Barbaros Altan ve Ebru Erke’nin ‘seyahat gazeteciliği’ konulu sohbeti gezginleri buluşturacak.
#UzakrotaCumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) tarafından "Yapay Zeka ve Kadın" temasıyla düzenlenen “6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi”nde konuştu. ABD'de yeniden başkan seçilen Trump'la görüşmesini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gazze ve Lübnan'ı hatırlattık. Trump'tan 2. başkanlık döneminde eski yönetimin hatalarını terk etmesini bekliyoruz. Daha fazla kan akmaması, savaşın bitmesi için elini taşın altına koymasını bekliyoruz." dedi. Erdoğan, "Kadınları dışlayan, kadınlara adaletsizlik yapan bir teknolojinin insanlığa hayrının dokunması mümkün değildir. Yapay zeka konusunda adım atılmalı" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, MÜSİAD Dijital Sektör Kurulu'nun düzenlendiği "Siber Güç Türkiye 24" zirvesinin kapanış törenine katıldı. Uraloğlu, “Siber güvenlik noktasında en önem verdiğimiz hususu da yazılımdan- cihaz üretimine yerlilik ve millilik oluşturuyor. Bu noktada gururla altını çizmek istiyorum ki; tamamen yerli ve milli olarak geliştirdiğimiz; Avcı, Azad, Kasırga, ve Kule adlı yapay zeka uygulamalarımız ile ülkemizin siber güvenliğini sağlıyoruz" dedi.
#Abdulkadir UraloğluBritish Museum'daki araştırmalar, yaklaşık 3 bin yıl öncesine ait bir Babil haritasında Nuh'un Gemisi'ne dair ilginç detaylar keşfetti. 'Imago Mundi' adı verilen tablet, antik mitolojinin ve tarihî olayların nasıl yeniden şekillendiğini gösteriyor. Haritadaki Ağrı Dağı detayı ise yeni tartışmalara yol açtı.
#ArkeolojiBRICS anlamı ve ne demek olduğu gündemde yer alan haberlerle takip ediliyor. BRICS, önemli organizasyonlardan birisidir. Temelinde Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin bir araya gelmesiyle oluşan BRICS ülkeleri, yüz ölçümü bakımından dünyanın 3'te 1'lik kısmını elinde bulunduruyor. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye'nin BRICS grubuna katılma konusundaki ilgisini memnuniyetle karşıladığını ve bu konunun birliğin zirvesinin gündemine taşınacağını duyurdu. Bu nedenle Brics Türkiye ilişkisi merak ediliyor. Peki, BRICS nedir, üyeleri kimler? BRICS ne zaman kuruldu? İşte Brics ülkeleri isimleri....
#BricsCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 19 Ekim Muhtarlar Günü vesilesiyle Şişli’de düzenlenen Muhtarlar Buluşması’na katıldı. Burada konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gazze’de yaklaşık 2 milyon, Lübnan’da 1 milyondan fazla insan evini, barkını, yıllardır yaşadığı toprakları terk etmek zorunda bırakıldı. Bunların kanı Netanyahu denilen gözü dönmüş birisinin elindedir. Amerikası, Avrupası, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi adeta oyuncak olmuş durumda. On binlerce kadın öldü, kadın hakları kuruluşlarının gıkı dahi çıkmadı. 175 gazeteci öldü, uluslararası medyanın umurunda değil. Gezi olaylarında bir ay boyunca Taksim’de kamp kuranların hiçbirini Filistin’de ve Lübnan’da göremedik, göremiyoruz" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanAvrupa Birliği’nin müzik pazarı, 2023’te de canlılığını korudu. Uluslararası Fonografi Endüstrisi Federasyonu’nun 2024’ün ilk yarısındaki Avrupa raporu, müziğin nasıl tüketildiği, sanatçıların nasıl desteklendiği ve sektörün genel gidişatı hakkında çarpıcı veriler sundu. Peki, bu veriler Türkiye’deki müzik endüstrisi için ne anlam ifade ediyor?
#Sinem VuralYÖK Başkanı Erol Özvar, “ülkemizin güvenliğini sağlamak, bağımsızlığını korumak ve aynı zamanda küresel rekabette var olabilmek için savunma teknolojilerinde yetkin, inovatif ve donanımlı insan kaynağına ihtiyaç duyuyoruz. Yetenekleri erken keşfetmek ve onlara uygun kariyer yolları açmak sektörün başarısı için kritik bir rol oynuyor” dedi.
#Erol ÖzvarTCMB verilerine göre 29 Ağustos ile biten haftada yabancı yatırımcılar 682 milyon dolarlık tahvil bono alırken hisse senetlerinde 19 milyon dolarlık satış yaptılar. Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu artırması olumlu karşılanmakla birlikte piyasalar üzerindeki etkileri sınırlı kalabilir. Borsa İstanbul’da temkinli görünüm korunuyor.
#EnflasyonTelafi edilen Japonya olayı dışında piyasa bozucu önemli bir haber akışı olmamasına rağmen, yabancı yatırımcıların hisse satışları, yerli yatırımcıların azalan ilgisi gibi nedenlerle ağustos ayı kayıtlara ‘kayıp ay’ olarak geçti. Ancak, eylül ayı itibarıyla farklı bir gündem söz konusu. 6 Eylül’de Fitch’den gelecek Türkiye’nin kredi notuna ilişkin haberler ve Fed’in faiz indirim sürecini başlatması borsada farklı fiyatlamalara konu olabilir.
#Enflasyon