Antalya’da bir grup çevre gönüllüsü dalgıç, geçen hafta kıyıdan 400 metre uzaklıktaki Sıçan Adası’na suyun 6 metre altından yürüyerek ulaştı. Sualtı Tanıtım Merkezi’nden Martin Henke, Nursel Arslan, Kemer WOW Dalış Merkezi’nden Gerhard Heinz, Murat Aydın ekibi kıyıdan 400 metre uzaklıktaki adaya, palet kullanmadan 50 dakikada ulaştı.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Kocabaş, sürdürülebilir kıyı ve olta balıkçılığı için bilinçli avlanmanın önemini vurguladı. Olta balıkçılığının ücrete tabi tutulmasını öneren Prof. Dr. Kocabaş, "Olta balıkçısı ne kadar balık yakaladı, ne tuttu, denetleyen yok. Olta balıkçılığı dünya genelinde para ödenerek yapılıyor. Neden bizde de olmasın. Neden bedava olsun?" dedi.
#TürkiyeDenizlerin bereketi ile gelen en sevilen yiyeceği olarak bilinen bu balık, insan sağlığına faydası ile biliniyor. Aynı zamanda lezzetiyle de hafızalarda her zaman kalan balıklar arasında yer alır. Sofraların en vazgeçilmez tadı olan bu yararlı ve güzel besinin, sahip olduğu vitaminler ve minerallerden dolayı tüketilmesi çok önemlidir. Grida Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Avrupa'nın göbeğinde yıllardır devam eden balina katliamı tüm dünyadan gelen tepkilere rağmen devam ediyor. Acımasızca katledilen binlerce balina için devreye giren bilim insanları ve hayvan hakları savunucularının tüm çabalarına rağmen en gel olunamayan katliam için öne sürülen savunma ise adeta duyanı çileden çıkaracak nitelikte.
#NorveçÜç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'nin denizlerinden avladığı toplam balık miktarında son 10 yılda yüzde 30 gerileme yaşandı. En çarpıcı düşüş kefal, levrek, çipura, akya, kalkan gibi dip balığı türlerinde görüldü. On yıl önce 10 bin 560 ton avlanan kefal, geçen yıl bin 721 tona düştü - ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gücü: "Pek çok balık türünde tehlike çanlarının çalmaya başladığı sınırdayız" dedi.
#Türkiye İstatistik Kurumu BaşkanlığıTürkiye’deki büyük turizm merkezlerinde akla sadece dalış gelmez, ama Kaş denince akla dalış; dalış denince akla Kaş kasabası gelir. Denizaltındaki hayatın canlılığı, temizliği, batıkları ve dalışa uygun birçok noktasının bulunması Kaş’ı çekici kılıyor. Mimari dokusuyla da sevimli bir butik turizm merkezi olan Kaş, yabancı dergilerde dünyanın 50 önemli dalış noktasından biri olarak gösteriliyor. Yüzde 60’ı yabancı, yılda 10 bin dalış turisti ile Kaş artık bir dalış markası.