Zeytinyağı haberleri sayfasında Zeytinyağı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 17794 Zeytinyağı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Yaşadığımız toprakların sofralarımıza en büyük armağanlarından biri zeytin ağaçları. Akdeniz’de başlayan zeytin hasadı Ege’den Marmara’ya ulaştı. Çiftçilerin dediği gibi ‘var yılı’ndayız, ağaçlar yüklü, zümrüt yeşili zeytinler sıkılıp birer sağlık ve lezzet iksirine dönüşüyor. Taze zeytinyağları şişelenirken yazar ve duyu analisti Elvan Uysal Bottoni bize bölge bölge zeytinlerimizi anlattı, şef Didem Şenol da zeytinyağı satın alırken ve kullanırken dikkat etmemiz gereken detayları paylaştı.
#Elvan Uysal BottoniZeytinyağı ihracatında uygulanan 20 cent’lik fon kesintisi yeni yönetmelikle sona erdi. İhracatın önünü açan bu uygulamanın geçen yılın iki katı rekolte beklenen bir dönemde gelmesi zeytinyağı üreticilerini sevindirdi. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, “Kısıtlamaların kaldırılması olumlu. Dünyada da bu yıl rekolte çok iyi. Fiyatlar düşüyor, maliyetler artıyor. Türkiye olarak ABD, Avustralya, Japonya gibi yeni pazarlara odaklandık” dedi.
#ZeytinyağıMarket raflarında yer alan pirina yağlarından sonra şimdi de ‘zeytinyağı aromalı yağlar’ piyasada yaygınlaştı. Genellikle profesyoneller yani cafe ve restoranlara özel üretilen bu yağlar, tüketiciyi aldatabiliyor.
#Sağlık“Ne yersen osun” şeklindeki eski atasözü hem bedenimiz hem de zihnimiz için geçerli. Beyin sağlığımız için de tüketmemiz gereken çok önemli gıdalar var. Beslenme uzmanlarına göre hayatınızdan eksik etmemeniz gereken 9 sihirli gıda…
#Beyin SağlığıBu yıl bir litre kaliteli sızma zeytinyağının üretim maliyeti 250-360 TL arasında değişiyor. Buna ambalaj, etiket, nakliye masrafları ve kâr payı da eklendiğinde bir litre zeytinyağının litresi tüketiciye 400 liradan ulaşıyor. TMMOB Gıda Mühendisler Odası, vatandaşa “Sosyal medyada satılan, etiketsiz, faturasız ürünleri tüketmeyin” çağrısında bulundu.
#ZeytinyağıVerimli topraklara sahip ülkemizde en fazla yetiştirilen ürünlerden biri de zeytin ve zeytinyağıdır. Zeytinyağı üreten bölgelerimiz ise, bu işin hakkını tamamıyla vermektedirler. Çünkü zeytinyağı üretimi, aslında oldukça incelikli bir iştir. Toprak, rüzgâr ve yetişen meyve gibi etmenlerin her biri, zeytinyağına farklı bir aroma katar. Bu nedenle, aslında kaliteli zeytinyağı, bu meyveyi gerektiği şekilde, incelikle ve iyi yöntemler kullanarak işlemekten geçmektedir.
#ZeytinYemeklerde sıkça kullanılan en sağlıklı besin kaynakları içerisinde zeytinyağı gelmektedir. Bu konuda merak edilen durumlar içerisinde ise zeytinyağının bozulup bozulmadığı öne çıkmaktadır. Peki, zeytinyağı bozulur mu? Güneşte, sıcakta ve buzlukta donarsa saf zeytinyağı bozulur mu tüm detayları ile derledik.
#ZeytinyağıZeytinyağındaki ihracat kısıtlaması Türkiye’nin elindeki stok miktarının artmasına neden oldu. Üreticiler geçen yıldan devreden stok ve bu yılki yeni hasatın ciddi bir zeytinyağı fazlalığına neden olduğunu belirtirken, “Bu kadar zeytinyağını elimizde tutamayız. Yağ bekledikçe kalitesi bozuluyor. İhracattaki kararların gözden geçirilmesi gerek” diyor. Bazı firmalar ise artan stoklara karşı zeytinyağında indirim kampanyalarına başladı.
#ZeytinyağıMutfaklarımızın vazgeçilmezi, besin değeri oldukça yüksek ve sağlığımız için birçok faydası bulunuyor. Satın alırken markasına, rengine, kokusuna hatta tadına bakıyoruz. Peki zeytinyağı satın alırken bunlara bakmak yeterli mi? Rengi, kalite konusunda belirleyici mi? Zeytinyağı seçerken laboratuvar analizi yaptıramayız ama bu ipuçları ile doğru zeytinyağını seçebiliriz. İşte satın aldığınız zeytinyağının gerçekten sizin için iyi olup olmadığını anlamanın yolları...
#SağlıkManisa'nın Akhisar ilçesinde zeytin hasadına katılan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu yıl 180 bin ton civarında zeytinyağı üretimi beklediklerini ve zeytinyağı sıkıntısı çekmediklerini açıklayarak, "Bu yıl 180 bin tonluk bir üretimimiz olacak. Türkiye'mizin zeytinyağı tüketimi yaklaşık 160 bin ile 180 bin ton civarında. Yani bizim üretimimiz sadece bu yıl ürettiğimizi düşünsek bile bizim tüketimimize yeter vaziyette. Zeytin üzerinden yapılan spekülasyonlara vatandaşımızın, milletimizin itibar etmemesine özellikle istirham ediyorum" dedi.
#ZeytinyağıBafa Gölü kıyısındaki 10 odalı Agora Pansiyon, Yeşil Yıldız alarak Michelin Rehberi’ne dahil oldu. Birçok gurmenin ilk kez adını duyduğu bu minik pansiyonun yemekleri nasıl oldu da Michelin dedektiflerinin radarına girdi, merak ettik, yola çıktık. Yıldız heyecanını hâlâ yaşayan Serçin ailesi ile o ünlü sofralarına oturduk.
#Ebru ERKEKlasik Türk müziğinin özel yorumcularından Dilek Türkan’la müziğimizin geçmişini ve bugününü konuştuk: “Müziğin kabahati olmaz, müzisyenin olur. Bazı müzisyenlerin verdiği zararı onarmaya çalışmakla geçti bizim çok uzun vakitlerimiz. Neyi, ne kadar çok duyarsak ona alışır kulağımız. Biz de iyiyi duyacağız ve iyileşeceğiz.”
#Dilek TürkanBiyolojik hackleme (biyohacking), sağlığını iyileştirmek ve yaşlanmayı tersine çevirmek isteyenler için yeni bir umut sunuyor. Avustralya’nın ünlü biyohacker’ı Camilla Thompson, 48 yaşında olmasına rağmen biyolojik yaşını 38’e düşürmeyi başardı. Camilla, sağlık yolculuğu sırasında yaşadığı zorlukları ve dönüşüm sürecindeki basit ve uygun fiyatlı tüm yöntemlerini paylaştı. İşte biyolojik yaşınızı 10 yıl geri çekmenizi sağlayacak yöntemler…
#SağlıkBalıkçı Kahraman hem İstanbul’un hem de Türkiye’nin klasikleşmiş balıkçılarından. Kalkanıyla biliyoruz ama salatası da, ızgara kalamarı da bir o kadar ünlü; lakerdası, kabak tatlısı, ekmeği de bir o kadar lezzetli. “Başka türlü olmaz” diyerek haftanın 7 günü restoranda olan Kahraman Altun’la mutfağına girdik, sonra da birlikte yemeklerini yiyip sohbet ettik.
#Melis YılmazYeni yıl hareketi başladı, vitrinler ışıl ışıl... Herkes alışverişini yapıyor, sevdiklerine hediyeler alıyor. Yeni yılda hediye almak da vermek de çok güzeldir. Çam sakızı çoban armağanı... Ama sürprizlerle dolu yılbaşı sepetlerinin yeri her zaman ayrı. Farklı içeriklerde, farklı formlarda çok şık hediye sepetleri, kutuları bulmak mümkün. İster organik ürünlerle, ister klasikleşmiş tatlarla dolu olanları tercih edin.
#Pınar TahirlerŞef restoranlarının alameti farikasıdır imza tabakları... 2007’de Avustralya’da açtığım ilk restoranım Efendy’den itibaren her menümde mutlaka yer bulan kadayıf karides, benim için böyledir. İlk kez ben yapmadım ama kendi yorumumla birleşen haliyle lezzetinin zirvesine çıkan bu yemeği tüm detaylarıyla yazdım bu hafta...
#Somer SivrioğluYeni yıl öncesi, alışverişin tam da hızlandığı bir dönemde, Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesini güncelledi. İyi de yaptı. Sucuk ve dana kaburga yerine domuz eti, kıymalı pide ve börek yerine sakatat, bal yerine şeker, zeytinyağı yerine tohum yağı ve baharatta yabancı madde yemişiz. Gördük ki özellikle de sucuk, kıyma, zeytinyağı ve bal gibi ürünlerde sahtecilik had safhada. Kanser geçmişi de olan bir tüketici olarak, “İyi de onu yeme bunu yeme peki ne yiyeceğiz” şaşkınlığına düşmüş durumdayım. Yok mu bu sahtecilerden korunmanın bir yolu? Ve dahası ne ceza alıyorlar? İfşa edildiklerinde üretim ve satış duruyor mu? Hepsini sordum.
#SucukYeni yıl öncesi ‘erken kutlama partileri’ yapmayı severim. Birkaç hafta içinde birden çok davet için iyi bir planlama yapılmalıdır. Daha çok lokmalık atıştırmalıklarla hazırlanmış büyük tabaklar ve ince uzun bardakların içine yerleştirilmiş çubuk galetaların yanındaki rengârenk bandırmalıklar davetlilerin çok hoşuna gider.
#Gülay BARBAROS ALTANYeni yılı birlikte karşılamak istediğimiz pek çok kişi vardır ama herkesle aynı anda program yapmanın imkânsızlığını da göz ardı edemeyiz. Böyle geniş ve birbirinden farklı arkadaş grupları için yılbaşı öncesi dönemde ‘erken yeni yıl partileri’ düzenlemek âdettendir. Bir hafta iş arkadaşlarıyla, birkaç gün sonra mezun gruplarıyla ya da tüm kuzenler buluşarak yapılacak büyük partiler için evde hızlıca hazırlanacak leziz ve şık sofralarda hindi gibi alışılmış ve görkemli tabaklar değil, şaşırtıcı ve pratik lezzetler olur. Bu tarz sofralarda sizi bir şef edasıyla gururlandıracak harika tarifler aldık.
#Yazgı PatarYüzyıllardır her tabakta bir hikâye anlatıyor İtalyan yemekleri. Bu hikâyeler bazen bir avluda kurutulan makarnanın kokusunda, bazen de odun ateşinde ağır ağır pişen bir et yemeğinin sıcağında saklıdır. Bugün de sizi, sofraların kahramanı olan bir İtalyan klasiğiyle tanıştırmak istiyorum: Costine di manzo, yani dana kaburga.
#Danilo ZannaBana hangi malzeme olmadan yemek yapamazsın diye sorsalar çok büyük bir ihtimalle cevabım tuz olur. Doğru miktarda tuz, lezzeti yakalamanın en temel adımı. Aşçı olduktan sonra hayatıma ‘doğru zamanda tuzlama’ diye bir terim girdi. Yapacağım yemeğin ne olduğuna ve ihtiyacıma göre eğer tuz içine işlesin ve suyu çıksın istersem malzemeleri önce, eğer suyu çıkmasın, kendini salmasın istersem son anda tuzlarım. Aslında iyi yemek yapmanın neredeyse birinci kuralı ne zaman tuzlayacağını bilmek diyebiliriz.
#Didem Şenol2024 yılının ocak ayında prostat kanserine yakalandığı açıklanan İngiltere Kralı 3. Charles'ın iyileşme sürecini hızlandırmak ve kanseri yenmek amacıyla kırmızı et tüketmeyi bıraktı. Her zaman yediğine içtiğine dikkat eden kral, artık daha özenli davranıyor ve kırmızı eti diyetinden tamamen çıkardı. Peki kırmızı et ile kanserin ilişkisi nedir? İşlenmemiş et de riskli mi? Ne sıklıkla tüketmeliyiz? Uzmanlar ne diyor?
#Kral CharlesBrokoli sağlıklı besinlerden biri. Kış aylarında tezgahları süsleyen bu güzel sebzenin salatası da özellikle et yemeklerinin yanında en güzel eşlikçilerden biri. Üzerine eklenen sarımsaklı sosla da daha lezzetli oluyor. Üstelik tak başına öğün olarak da tüketebilirsiniz. Eğer akşam sofranızda pratik bir şeylere yer vermek isterseniz, brokoli salatası tarifiniz sizin için derledik. Şimdiden afiyet olsun...
#Brokoli SalatasıOyuncu Berkay Hardal 2019 yılında meslektaşı Dilan Telkök ile nikah masasına oturmuştu. Çiftin ilk bebekleri Noyan, geçtiğimiz eylül ayında dünyaya geldi. Doğuma günler kala evi yeniden dekore eden Dilan Telkök, üç kişilik yeni hayatının fotoğrafları sık sık sosyal medya hesabında paylaşıyor. Telkök, bahçe içindeki evleriyle ilgili sorulara da yanıt veriyor.
#Doğayla İç İçe Yaşayan ÜnlülerMasterChef Beef Wellington tarifi, programla beraber izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Bifteğin krepe sarılmasıyla servis edilen bu leziz yemek, İngiliz kökenli bir tarif. Ancak ülkemizde de menülerde sıklıkla kendine yer buluyor. Peki evde Beef Wellington nasıl yapılır, malzemeleri neler? Akşam sofrasında farklı bir şeyler denemek isterseniz, yapılışı hemen aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
#Beef Wellington TarifiBaharatlı tadı, turp gibi olmak lafından anladığımız gibi şifasıyla sofralarımızda müstesna bir yeri var turpun. Mevsimi geldi ve pazar tezgâhlarını çeşitli renk ve boyutlarıyla doldurdular. Şef Aylin Yazıcıoğlu lezzetlerini ve nasıl ‘pişirebileceğimizi’; yazarımız diyetisyen ve beslenme uzmanı Berrin Yiğit de faydalarını örnek tariflerle yazdı...
#Şef Aylin YazıcıoğluKaradeniz’de muhtelif balıklar avlanır ama bir Karadenizli evden çıkarken “Akşama hamsi mi alayım, balık mı” diye sorar. Balıkçıları da “Hamsi var, balık var” diye bağırarak satış yapar. Karadeniz’in baş tacı hamsi tava, bu hafta Instagram adresimiz @hurriyetlezzetlihayat’taki anketimizde de istavrit tavaya fark attı, ankete katılanların yüzde 72’sinin favorisi oldu. Sular soğudukça lezzeti artan hamsinin adını kışın en sert dönemi ‘hamsin’den aldığı rivayet edilir. Mevsimi gelen ve şimdilerde bolca bulduğumuz bu lezzet aynı zaman da çok da sağlıklı. Kışın balık bereketini başarılı şeflerin özel hamsili tarifleriyle değerlendirin.
#HamsiÖğünlerimizin vazgeçilmezi, sofralarımızın demirbaşı salatalar. Ortaya paylaşımlık veya doyurucu bir öğün olarak tercih ediyoruz... Klasikten sıkıldıysanız malzemelerle oynayıp yeni salatalar hazırlayabilirsiniz. Yaptığı değişik ve doyurucu salatalarla gurmelerden daima tam puan alan Tuzz’un şefi Nilay Lale’den ilham verici, farklı salata tarifleri aldık.
#SalataKariyer hayatımın en önemli yemeklerinden biri olan ördek pastilla ile ilgili anılarımı ve tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum. Değerli şef Greg Malouf’tan öğrendiğim, orijinali güvercinle yapılan bu Fas yemeği servis sırasında da görsel bir şölen sunuyor.
#Somer SivrioğluAntalya Valisi Hulusi Şahin, yılbaşı öncesi gündemde olan kaçak ve sahte alkol operasyonlarına ilişkin rakamları açıkladı. Vali Şahin, "232 bin 955 şişe kaçak içki ve 2 bin 7 litre yine kaçak içki ele geçirildi" dedi. Vali Şahin, “Sadece yılbaşına özel değil, yıl boyu devam ettiriyoruz. Tabii ki bu dönemde daha da artıracağız. Bu hususta emniyetimiz, jandarmamız, sahil güvenliğimiz ve tarım il müdürlüğümüzün denetim birimleri sadece büfelerde değil, imalathanelerde, otellerde, her yerde denetimlerini yapıyor" diye konuştu.
#ANTALYA