MANİSA’nın Saruhanlı İlçesi Çakmaklı Mahallesi’nde sezonun ilk erkenci zeytin hasadı yapıldı. 350 dönümlük arazisinde Uslu cinsi yeşil zeytin yetiştiren üretici Veli Kayhan, sezonda kilosu 3,5- 4 lira olan zeytini 1,5 ay önce hasat ederek 6,5- 7 liraya satabildiğini söyledi.
#Zeytin HasadıMUĞLA İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, veteriner hekim ve heyecanını hiç kaybetmeden sürekli proje peşinde koşan bir bürokrat... Aslen Milaslı olan Saylak, haliyle bölgenin coğrafi yapısı ve doğal dokusunu iyi tanıyor. Sürekli, “Sorunlar var ama çözümler de var” diye konuşan Saylak ile uzun bir görüşme yaptım. Çünkü dünya çapında bir turizm merkezi olarak öne çıkan Muğla’nın büyük tarım, gıda ve ormancılık potansiyeli kamuoyunda fazlaca bilinmiyor. Bu yönüyle Hürriyet Ege, Muğla’nın söz konusu özelliğinin tanıtımı bakımından önemli bir görevi yerine getiriyor diyebiliriz.
#1Zeytin nasıl işlenir, en kaliteli zeytinyağı nasıl elde edilir? Zeytinyağının sağlığımızla nasıl bir ilişkisi var, yemeğin lezzetini arttırmak için nasıl kullanmalıyız? ‘Derin Köklerin Meyvesi Zeytinyağı’, zeytin ve zeytinyağı hakkında bir başucu kitabı niteliğinde... Kitapta adaçaylı kuru fasulyeden zeytinyağlı enginar ezmesine, foccacia’dan levrek ceviche’ye şef Jale Balcı’ya ait pek çok tarif de var.
#ZeytinyağıGastronomiyi sırları ortaya çıkarma ve o sırlara ulaşma yolu olarak görmüşümdür. Kimi tatlı sever, kimi acı, kimi ekşi, kimi baharatlı, kimi aromalı, kimi de düz. Önemli olan her farklı bireyin seveceği en doğru tatları bulmak, hissedebileceği en özel duyguları hissettirmek ve onlara sunmaktır. Yediğinizden keyif aldığınız, en güzel duyguları hissettiğiniz zeytinyağlarını tüketmeniz dileğimle...
#1Kayserili iş adamlarının ne kadar başarılı oldukları fıkralara bile konu olmuştur. Ama asıl siz onları bundan sonra görün daha neler yapacaklar. Çünkü, Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Kayseri Şubesi üyelerine yönelik, diksiyon ve liyakat konusunda eğitim semineri düzenlemiş.
Manisa'da asırlık zeytin ağaçlarının bulunduğu Çal dağının eteklerinde kurulu Büyükbelen beldesi, zeytin ağacıyla başlayan bir sosyal dönüşüme tanıklık etmeye başladı. Bir kaç yıl öncesine kadar sanayi bölgesindeki fabrikalarda çalışmak üzere kente göçen aileler, zeytine verilen teşvik ve pazarlama olanaklarının artmasıyla köylerine dönmeye başladı.