Antalya'nın Kemer ilçesindeki Çıralı sahilinde deniz kaplumbağalarının yeni yuvalama sezonu için tedbirler alındı. Sahilde kırılan çitler ve uyarı tabelaları yenilendi. Ulupınar Mahalle Muhtarı Habib Altunkaya, "Geçen sene yaklaşık 5 bin 300 civarı yavru denizle buluştu. Bu yıl inşallah sayının 5 bin 300'ün üzerine çıkmasını planlıyoruz. Hem yuva hem de yavru sayısının artmasını bekliyoruz inşallah" dedi.
#Deniz KaplumbağalarAntalya'nın Kemer ilçesindeki Çıralı sahilinde deniz kaplumbağalarının yeni yuvalama sezonu için tedbirler alındı. Sahilde kırılan çitler ve uyarı tabelaları yenilendi. Ulupınar Mahalle Muhtarı Habib Altunkaya, "Geçen sene yaklaşık 5 bin 300 civarı yavru denizle buluştu. Bu yıl inşallah sayının 5 bin 300'ün üzerine çıkmasını planlıyoruz. Hem yuva hem de yavru sayısının artmasını bekliyoruz inşallah" dedi.
#ANTALYAAfyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesine bağlı Oda köyünde, bir beton elektrik direği, 15 yıldır leyleklere ev sahipliği yapıyor. 7 yıl önce elektrik hattından kaynaklı yangında bir yuva yanmasına rağmen beton direğe yuva yapmayı sürdüren leylekler, köylüler tarafından da korunup, kollanıyor.
#AfyonkarahisarAfyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesine bağlı Oda köyünde, bir beton elektrik direği, 15 yıldır leyleklere ev sahipliği yapıyor. 7 yıl önce elektrik hattından kaynaklı yangında bir yuva yanmasına rağmen beton direğe yuva yapmayı sürdüren leylekler, köylüler tarafından da korunup, kollanıyor.
#Afyonkarahisar“Ankara’da yapılacak bir şey yok” klişesini bir kez daha kenara bıraktık ve Ankara’ya 160 kilometre mesafedeki Nallıhan’a doğru yola çıktık. Sonbaharda güzelliklerini keşfettiğimiz Nallıhan’a bir günün yetmeyeceğini gördük. İşte Ankara’nın yanı başında rengârenk doğasıyla bize kucak açan Nallıhan...
#NallıhanTürkiye’ye 1960’lı yıllarda Arda, Tunca ve Meriç nehirlerindeki taşkınlarla gelen Güney Amerika kökenli su maymunları istilacı tür çıktı. Edirne Gala Gölü’ndeki 3 tür endemik bitkiyi yok eden su maymunları koruma listesinden çıkartılacak ve bu hayvanlara uygulanan av yasağı kaldırılacak.
#Su MaymunlarıGeçen hafta önce bir otel sahile koyduğu ahşap yürüme yoluyla 60 Caretta caretta yavrusunu, birkaç gün sonra da ATV ile sahile girenler 16 yavruyu öldürdü ve 2 yuvayı tahrip etti. Nesli tükenmekte olan Caretta caretta’lar yuvalarından çıkmayı her şeye rağmen başarsalar da onları bekleyen yengeçler, martılar, balık ağları ve plastik poşetler var...
#GazetehaberleriAntalya'da falezlerin 3 bin 400 metresi Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan bir proje ile ışıklandırılacak. Proje sosyal medyada bilim insanları ve doğaseverlerin tepkisine yol açtı, çok sayıda takipçi 'pavyon gibi' benzetmesinde bulundu. Sualtı Araştırmalar Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu koordinatörü Cem Orkun Kıraç, 'Ama bu proje onaylandıktan ve temeli atıldıktan sonra görüş almanın hiçbir anlamı yok. Biz bunu şaşkınlıkla karşılıyoruz. Çözümsüz bırakılması amacımız yok ama proje tipi yanlıştır. Orası bir yaban, hayvanların sığındığı yer.' dedi.
#AntalyaAntalya'da falezlerin 3 bin 400 metresi Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan bir proje ile ışıklandırılacak. Proje sosyal medyada bilim insanları ve doğaseverlerin tepkisine yol açtı, çok sayıda takipçi 'pavyon gibi' benzetmesinde bulundu. Sualtı Araştırmalar Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu koordinatörü Cem Orkun Kıraç, 'Ama bu proje onaylandıktan ve temeli atıldıktan sonra görüş almanın hiçbir anlamı yok. Biz bunu şaşkınlıkla karşılıyoruz. Çözümsüz bırakılması amacımız yok ama proje tipi yanlıştır. Orası bir yaban, hayvanların sığındığı yer.' dedi.
#AntalyaDeniz kaplumbağalarıyla ünlü İztuzu Plajı'nın bulunduğu Dalyan'da, Kaunos kral mezarlarının bulunduğu antik tepe, caretta caretta silüeti şeklindeki görüntüsüyle ilgi çekiyor. Görüntünün tamamen doğal olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yakup Kaska, tepeye 'kaplumbağa tepesi' adı verilmesini önerdi.
#İztuzu PlajıKahramanmaraş’ta 30 yıldır direklere yuva yaparak yavrulayan leylekler görenleri hayran bırakıyor.Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesindeki Gölpınar ve Değirmendere gibi kırsal mahallelere gelen leylekler, 30 yıldır elektrik direklerine yuva yapıyor.
#KahramanmaraşNESLİ tehlike altındaki caretta carettaların Akdeniz’deki en büyük yuvalama alanı olan Belek Turizm Merkezi’nin Boğazkent kısmında, yaklaşık 1000 metrelik sahil, iş makineleri ve traktörler ile tarla gibi sürülerek, düzleştirildi. Kum tepeleri yok edilen kumsalda caretta carettalara ait 50 yuva, sürme ve düzenleme işlemi sonrası kayboldu. Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) Başkanı Dr. Ali Fuat Canbolat, sahildeki bu işlemin Serik Belediyesi tarafından yapıldığını söylerken, Belediye Başkanı Enver Aputkan, kendisinin bu yönde talimatı olmadığını, kimin yaptığının belirlenmesi için talimat verdiğini söyledi.
#AntalyaGeçen haftanın gündeminden: Bir Akdeniz foku “Denize giremiyoruz” diye belediyeye şikâyet edildi. Ancak unuttuğumuz gerçek şu ki, o kıyılar sadece insanlara değil birçok canlıya ait. Üstelik karada, denizde, havada hayatlarını büyük ölçüde zorlaştırdığımız hatta kimisini yok olmanın eşiğine getirdiğimiz canlılar. İşte onlardan birkaçı...
#DOĞATokat’ta 12 milyon civarında bal arısını telef eden Japon eşek arılarının bal arılarına nasıl saldırarak öldürdüğü ve yer altı yaşam alanları görüntülendi. Tokat Arıcılar Birliğine bağlı arıcıların kovanlarında çok sayıda ölüm olaylarının yaşanması üzerine yapılan araştırmada yaklaşık bin 500 kolonide Japon eşek arılarının 12 milyon civarında bal arısını telef ettiği belirlenmişti. Turhal ve Almus ilçelerinde ağırlıklı olarak bal arıcıları sorun yaşarken, Tokat merkeze bağlı Yayladalı köyünde Japon arılarının istilasına uğrayan arı kovanları görüntülendi. Yer altına yaptıkları yuvaya girip çıkarken görüntülenen Japon arılarının ayrıca kovanlarda bal arılarına verdikleri zarar da gözler önüne serildi. 2,5-3 santim uzunluğunda olan bir eşek arısı, dakikada 15- 20 adet arı öldürebiliyor. Öldürdüğü bal arısını parçalara ayıran Japon eşek arısı, bal arısını yuvasına taşıyıp üzerine yumurta yaparak çoğalıyor. Japon arıları, kendi cinsindeki ölü arıları da parçalayıp yuvasına taşıyor. Yayladalı köyünde arıcılık yapan Osman Al, zararlarının her geçen gün arttığını, tek umutlarının havaların soğuması ve yağışların başlayacak olması olduğunu kaydetti. Kolonilerine saldırarak zarar veren Japon arılarının doğal yaşamda tek düşmanın tilki olduğunu ifade eden Al, tilkinin yer altındaki Japon arısının yuvasını eşerek telef ettiğini söyledi. Al, "Yuvalarını tespit ettik ama dağıtmak istemiyoruz. Normalde bunlara önlem olarak birkaç şey var ama genelde tilkiler bu arıların düşmanı. Çok fazla yuvanın olduğunu tespit ettik. Japon arıları toprak altına yuva yapıyor, diğer eşek arıları tavan aralarına, ağaçlara yuva yapıyor. Çok vahşi bir hayvan bu Japon eşek arıları, bal arılarını öldürüp ikiye bölüyor. İnsanlara yuvayı tahrip etmediği sürece zararı yok. Ama saldırdığı zaman da sıkıntı verebiliyor. Diğer arılara göre daha fazla zehirli. Kolay kolay ölmüyor, o nedenle dikkat etmek gerekiyor” diye konuştu.
#TOKATEkolojik Araştırmalar Derneği (EKAD), caretta caretta yuva sayısı 2 bin 100’e ulaşan Belek sahiline traktör ve ağır iş makineleriyle girilmesinden, belediye dahil kum alınmasından ve otellerin hatalı aydınlatılmasından şikâyetçi. Haberin detayları şöyle:
#Gazetehaberleri