Güncelleme Tarihi:
Nesli tükenme tehlikesi altında olan Caretta caretta’lardan geçen hafta iki üzücü haber geldi. Akdeniz’deki en büyük yaşam alanlarından Antalya Belek’te yumurtadan çıkan 60 yavru denizkaplumbağası, bir otelin kumsala koyduğu ahşap yürüme yolunun altında sıkışarak öldü. Olaydan birkaç gün sonraysa yine Antalya’da iki kişi yasak olmasına rağmen gece ATV’leriyle sahile girip iki yuvayı dağıttı ve yuvasından çıkmış 16 Caretta caretta’yı ezip öldürdü.
2017’de Belek’e gittiğimde Ekolojik Araştırmalar Derneği’nin (EKAD) başkanı Dr. Ali Fuat Canbolat’ı ziyaret etmiştim. Hâlâ devam eden ‘Indigo Turtles’ projesi kapsamında Canbolat, öğrencilerden oluşan bir ekiple her sabah Belek’te 30 kilometrelik sahili tarayarak denizkaplumbağalarını koruyordu. Kampta onlarla bir gün geçirip sabahın erken saatlerinde yuvaları kontrole gitmiş, sonrasında da yuvasından çıkıp sahile doğru ulaşmaya çalışan kaplumbağalara yardım etmiştik. Bir tanesini suya bıraktığım anda gelip bir martının kapmasını hâlâ unutamıyorum. Adeta yıkılmıştım! O zaman anlamıştım ki bir denizkaplumbağası için hayatın en zor safhasını yumurtadan ilk çıktığı andan denize ulaştığı ana kadar geçen kısa zaman dilimi oluşturuyor. Birçoğu denize ulaşamadan yaşamını kaybediyor. Suya ulaşmış olmaları da canlarını kurtardıkları anlamına gelmiyor.
TEDAVİ 6-9 AY SÜRÜYOR
İşte buradan sonra tüm süreç yeniden başlıyor... Yuvalar gönüllüler tarafından mümkün olduğunca korunuyor, denize ulaşmaya çalışan
ya da denizde yaralanan kaplumbağalar şayet fark edilirse Dalyan’daki DEKAMER’de tedavi havuzlarında iyileştirilip doğal yaşamına bırakılıyor. Ancak bu hepsi için mümkün olmuyor. Çünkü kaplumbağaların iyileşme süreci insanlar gibi değil. Prof. Kaska bu durumu “Kaplumbağalar soğukkanlı hayvanlar oldukları için en ufak bir yaralanmanın iyileşmesi minimum 1 ay sürüyor. Ortalama tedavi süreleriyse 6-9 ay” şeklinde açıklıyor. Zaman zaman kolları, bacakları yaralanan ve ampute etmek zorunda kaldıkları kaplumbağalar da oluyor. Tedavileri bittikten sonra rehabilitasyon merkezinde takip ediliyorlar.
TUBA ŞİMDİ ADRİYATİK SULARINDA
Tuba, Dalyan’da yuva yapan anne kaplumbağalardan biri. Gönüllüler onu bulduğunda kabuğunun plaklarında kırıklar varmış. Tedavi sonrası, 2 yıl önce 28 Ağustos’ta uydu takip cihazı takılarak denize bırakılmış. O günden bu yana Adriyatik sularında keyfine bakıyor ve su yüzüne çıkıp her nefes alışında derneğe sinyal gönderiyor. 12 Ekim 2020’de doğa editörümüz Yücel Sönmez, Tuba’nın gezdiği yerleri ‘Caretta Tuba’nın peşinde... Kıyı kıyı, ada ada Akdeniz ülkeleri’ başlığıyla, Hürriyet Seyahat’te yazmıştı. Yakın zamanda, doğduğu Dalyan sahiline yeniden yuva yapmak için dönmesi bekleniyor. Eğer cihazın pili yeterse onu coşkulu bir komitenin karşılayacağından hiç şüphemiz yok... Dileyenler Tuğba’yı ‘dekamer.org.tr’ adresinden canlı olarak takip edebilirler.