İş makinesi ve ışıktan şikâyetçiyiz

Güncelleme Tarihi:

İş makinesi ve ışıktan şikâyetçiyiz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2018 21:05

Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD), caretta caretta yuva sayısı 2 bin 100’e ulaşan Belek sahiline traktör ve ağır iş makineleriyle girilmesinden, belediye dahil kum alınmasından ve otellerin hatalı aydınlatılmasından şikâyetçi. Haberin detayları şöyle:

Haberin Devamı

YUVA SAYISI 5 KAT ARTTI AMA...

EKAD, Antalya’nın dünyaca ünlü Belek sahillerini de içine alan Kundu, Kadriye, Boğazkent ve Denizkent’ten oluşan yaklaşık 30 kilometrelik sahil bandında, nesli tehlike altındaki türlerden kırmızı listedeki caretta carettalara yönelik 1999’dan bu yana çalışma yürütüyor. Aksu çayından başlayıp Manavgat Sarısu çayına kadar olan 30 kilometrelik alanda oteller, konutlar, günübirlik alanlar gibi Türkiye kıyılarında görülebilecek her çeşit faaliyetin mevcut olduğuna dikkati çeken Hacettepe Üniversitesi’nden Dr. Ali Fuat Canbolat, 1999'a göre yuva sayısında 5 kat artış olduğunu, ancak bunun 'kaplumbağaları çok güzel koruduk ve bu noktayla getirdik' anlamı taşımadığını vurguladı.

İş makinesi ve ışıktan şikâyetçiyiz

Haberin Devamı

DENİZE DEĞİL IŞIĞA GİDİYOR

30 kilometrelik Belek kumsalında deniz kaplumbağaların diğer kıyılarda yaşadığı tüm sorunların görüldüğünü belirten Dr. Canbolat, kumsalın yaklaşık 15-16 kilometresinde turizm tesisleri olduğunu belirterek, "Orada en temel sorunumuz ışık kaynakları. Işık kaynaklarının olduğu yerlerde ergin bireyler yuva yapmayı pek tercih etmiyor. O nedenle turizm tesislerinin olduğu yerlerde kesinlikle ışık kaynaklarını azaltmamız lazım. Yavrular için de tersi bir durum. Otel ya da tesis bölgesindeki yuvalardan çıkan yavrular denize gitmek yerine tersine gidiyor ve onların da çoğunluğu ölümle sonuçlanıyor" dedi.

İş makinesi ve ışıktan şikâyetçiyiz

ŞEMSİYE-ŞEZLONG YERİ BELİRLENSİN

Diğer bir problemin kumsalın kullanımı olduğunu ifade eden Dr. Canbolat, "Şemsiye, şezlongların kumsal üzerindeki yerlerinin belirlenmesi önemli. Deniz kaplumbağaları ilk 35 metrelik alanda yuva yapıyor. O alanı mümkün olduğu kadar boş bırakmamız gerekiyor. Tabi ki insanlar kumsalları kullansın ama kumsalın ilk 35 metrelik alanını da kumsalın gerçek ev sahibi olan kaplumbağalara bıraksınlar" diye konuştu.

Haberin Devamı

AĞIR TAŞITLAR YUVADAN GEÇİYOR

İş makineleri ve traktörlerin yuva üzerinden geçtiğinde kum sıkışmasına neden olduğunu belirten Dr. Canbolat, "Yavruların yüzeye çıkışını engelliyor. Günübirlik kullanım alanları ve belediyenin kullandığı alanlarda kum alımı yapılıyor. Kumsalı düzleme, temizleme ağır taşıtlarla yapılıyor. Bunun için düzgün bir temizleme yöntemi bulunması lazım" dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!