Sabah kalktınız, duşunuzu aldınız, temiz kıyafetler giydiniz, parfümünüzü sıktınız ve evden çıktınız. Kendinizi harika hissediyorsunuz, ta ki yolda önünüzden yürüyen kişiden bir duman bulutu üstünüze doğru gelene kadar… Yolda yürürken sigara içmek hem bireysel hem de toplumsal kurallar açısından tartışmaya açık bir konu. İnsanlar bu konuda ne düşünüyor? En önemlisi işin toplumsal ve görgü kuralları boyutunu nedir?
#Yürürken Sigara İçmekSabah kalktınız, duşunuzu aldınız, temiz kıyafetler giydiniz, parfümünüzü sıktınız ve evden çıktınız. Kendinizi harika hissediyorsunuz, ta ki yolda önünüzden yürüyen kişiden bir duman bulutu üstünüze doğru gelene kadar… Yolda yürürken sigara içmek hem bireysel hem de toplumsal kurallar açısından tartışmaya açık bir konu. Biz de hem insanlara bu konuda ne düşündüklerini sorduk hem de Zarafet, İmaj ve İletişim Eğitmeni Ayça Kuru ile işin toplumsal ve görgü kuralları boyutunu konuştuk.
#Bir Sorudan FazlasıSokakta yürürken sigara içmek birçok ilde yasaklandı. Sabah saatlerinde Bursa Valiliği'nin aldığı kararın ardından Isparta ve Balıkesir'den de 'yasak' haberleri geldi. Isparta ve Balıkesir Valilik'lerinin aldığı kararla birlikte toplamda 12 ilde cadde ve sokaklarda yürürken sigara içilmesi yasaklandı.
#Bursa ValiliğiYürüken içilen sigaranın, oksijen miktarını azalttığı için kalbe büyük zararı olduğu bildirildi. Akdeniz Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Filiz Ersel Tüzüner, sigaranın, spor yaparken ya da yürüyüş sırasında içilmesinin normalden daha riskli olduğunu belirtti.
Bu hafta 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nü kutladı tüm dünya. Tütün sadece kendimize zarar vermiyor, çevremizdekileri de hasta ediyor, üstelik doğayı da kirletiyor. Bu günü vesile ettik ve tütün ürünlerini bırakmayı başaranların hikâyelerini dinledik...
#31 Mayıs Dünya Tütünsüz GünüKimi saygı görmek istediğinden, kimi zorunluluktan kimi de sadece kendini öyle hissettiği için erkek gibi yaşayan kadınlar onlar, yani burneşalar. Arnavutluk'ta yüzyıllardır devam eden ve zaman içinde bir değişim içine giren bu ilginç geleneğin, antropologların deyimiyle 'yeminli bakirelerin' hikayesi haberimizde...
#ArnavutlukBugün yaşam kaybının nedeni olan hastalıklar arasında 3'üncü sırada yer alan KOAH’ın sigara içme oranlarının artmasına bağlı olarak önümüzdeki yıllarda daha da yukarılara çıkacağı öngörülüyor. Dünyada yaklaşık 400 milyon kişinin KOAH hastası olduğu bilgisini veren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi,"Her 10 KOAH hastasından 9’u hasta olduğunu bilmiyor" dedi.
#Prof. Dr. Banu Musaffa SalepçiGöğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ahmet Selvi, akciğer sağlığını korumanın genel vücut sağlığı için her zaman çok önemli olduğunun altını çizerek, “Sigara içmek, sağlıksız beslenmek, spordan kaçınmak, hava kirliliği gibi birçok nedenden akciğerlerimiz zarar görebiliyor. Ayrıca astım KOAH gibi kronik akciğer hastalıkları hayatı olumsuz etkiliyor” dedi.
#AkciğerTütün ürünleri dünyada her yıl milyonlarca kişinin ölümüne ve çeşitli hastalıklara yakalanmasına neden oluyor. Sigarayı bırakamayanların en büyük bahanelerinden biri de kilo alma korkusu. Ancak uzmanlara göre sigarayı kilo almadan bırakmak mümkün.
#GazetehaberleriTatilinizde lüks ve şaşa arıyorsanız Tayland sizi tatmin etmez ama farklı ve kendine özgü bir kültürü yakından tanımak, tarih ile iç içe olmak, moderni ve eskiyi tüm eşitliğiyle bir arada görmek, dağarcığınıza çok yeni bilgiler eklemek ilginizi çekiyorsa Bangkok hayatınızda bir kere de olsa mutlaka görmeniz gereken bir şehir.
#BangkokRahim ağzı kanseri kadınlık organları (Yumurtalık, rahim, rahim ağzı, vajen, vulva) içinde rahim ve yumurtalık tümörlerinden sonra 3. sıklıkta görülen tümörlerdir. Bu hastalık, bazen erken evrede bulgu verirken bazı hastalarda ancak ileri evrede hissedilebilmektedir.
#Rahim Ağzı KanseriUzun hafta sonu tatili için de gidebilirsiniz, koca bir hafta da geçirebilirsiniz. İlk ziyaretinizi kaç günlüğüne yaparsınız bilmem ama yeniden görmek isteyeceğiniz kesin, çünkü bu şehirde şeytan tüyü var. Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna, matruşka bebekler gibi; içinden sürekli sürprizler çıkarıyor. Hem tanıdık hem farklı, hem yorgun hem hareketli, hem hüzünlü hem eğlenceli, hem çok genç hem tarihin yükünü sırtlanmış... 16 Ağustos’ta başlayacak 24. Saraybosna Film Festivali, ziyaretinizin gerekçesi olabilir mesela. 1995’te Saraybosna kuşatması devam ederken başlatılan festival, bugün Güneydoğu Avrupa bölgesinin önde gelen film festivallerinden biri.
#SaraybosnaNiğde’nin Ulukışla ilçesi yakınlarında otoyol kenarında ağır yaralı bulunan ve kaldırıldığı hastanede ölen 18 yaşındaki Ercan Dal’ın, sigara içtiği için dövülerek otobüsten atıldığı iddiası araştırılırken, ortaya çıkan yakındaki akaryakıt istasyonunun güvenlik kamerası görüntüleri, olayın trafik kazası olma ihtimalini güçlendirdi. Polis, otobüsten indikten sonra akaryakıt istasyonuna yürüyerek giden Dal’ın, otoyolda bir aracın çarpması sonucu ölmüş olabileceği olasılığı üzerinde duruyor.
#OtobüsOrgeneral İlker Başbuğ’un tutuklanmadan önce ifade ettiği üzere TSK, Cemaat’in ‘asimetrik psikolojik savaşı’ karşısında yenik düşmüştü. Ve kaybedilen savaşın sonunda Atatürkçü bilinen teğmeninden orgeneraline yüzlerce subay tutuklandı, sanık haline getirildi ve nihayet TSK’dan atıldı. Davalarla gönderilemeyenler; fişlenerek, notları kırılıp baskı altına alınarak yıldırıldı. Bu, ‘gizlenme’ ve ‘tedbir’ konusunda uzman bir grubun TSK’da nasıl yavaş yavaş yerleştiğinin hikâyesi.
#15 Temmuz 2016