Yurtdışındaki Türk vatandaşları sandığa koşmaya devam ediyor. Yurtdışı ve gümrüklerde kullanılan oylar 1.5 milyona yaklaşıyor. İlk sekiz günde üç seçmenden biri sandığa gidip oy verdi. Türklerin yoğun yaşadığı ülkelerde ek sandıklar kurulmaya başlandı.
#Gurbetçi OylarıYurtdışında 27 Nisan’da başlayan oy kullanma işlemlerine vatandaşlardan yoğun ilgi var. Almanya ve İngiltere başta olmak üzere birçok bölgede Türk seçmenler, sandık kurulan merkezlerin önünde uzun kuyruklar oluşturdu... İlk 6 günde yurtdışında ve gümrük kapılarında 800 binin üzerinde oy kullanıldı. 2018’de ise ilk 5 günde 328 bin 575 kişi sandığa gitmişti.
#14 MayısHollanda, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı imamların, ‘ülkede yaşayan Türk vatandaşları hakkında istihbarat toplamasını’ protesto etti. Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi Sadık Arslan’ı Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak, bunun kabul edilemez olduğunu bildirdi.
#HOLLANDACUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan’ın onayladığı kanunla “nüfus cüzdanı” ibareleri “kimlik kartı” şeklinde değiştirilirken, yeni kimlik kartlarının dağıtım çalışmalarına ise hız verildi. Pilot bölge olarak seçilen Kırıkkale’de yeni kimlik dağıtımına başlanırken, 2018 yılına kadar ülke genelinde ve yurtdışındaki Türk vatandaşları yeni kimliklere kavuşacak.
#CUMHURBAŞKANI Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin son günlerinde, Köşk tarafından Türkiye'nin en çok tartışılan konulardan sivil-asker ilişkileri konusunda kritik bir rapor yayınlandı. Gül'ün himayesinde, asker ve sivil uzmanların birlikte hazırladıkları raporda, "Genelkurmay, Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanmasın" önerisi yer aldı. Rapordaki bir diğer kritik öneri de Milli Güvenlik Kurulu konusunda geldi. Raporda, MGK'nın üye sayısının azaltılması ve Kurul'un Türkiye'nin milli savunma politikasının belirlenmesinde daha etkin olması önerildi. Sivil otoritenin askeriyle ilişkisine ilişkin bir başka çarpıcı tespit ise, "TSK, herhangi bir genel müdürlük değildir" oldu. Raporda, "Siyasi otoritenin silahlı kuvvetlerle ilişkisi diğer kamu kuruluşlarıyla olan ilişkilerine, örneğin herhangi bir genel müdürlükle olan ilişkilerine benzeyemez" denildi, sivil otoritenin askeri atama ve tayinlere karışmasının sakıncalı olabileceği mesajı verildi.
#GenelkurmayDemokratik Sol Parti Genel Başkanı Zeki Sezer, Avrupalı Türklere seçme hakkının yanısıra kendi vekilini seçme hakkını sağlamak için kurmaylarını harekete geçirdi. Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi önderliğindeki DSP milletvekilleri, yurt dışının ayrı seçim bölgesi olması ve 10 milletvekili kontenjanı verilmesi için kanun teklifi hazırladılar.
TBMM'DE kabul edilen 5510 sayılı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile yurtdışı borçlanmasında yeni dönem başlıyor. Yeni yasa uyarınca, sabit 3,5 dolarlık günlük borçlanma sistemi kalkıyor. Asgari düzeyde emekli aylığı için günlük en az 5 dolar borçlanmak gerekiyor.
Yurtdışında çalışılan süreler ve bir yıla kadar da boşta geçen süreler ülkemizde borçlanmak suretiyle sosyal güvenliğe saydırabiliyor. Bunun için kesin dönüş şartı aranmıyor. Ancak, emekli aylığı için yeni düzenleme getirildi. Türkiye’den emekli maaşı alanlar, yurtdışında çalışmadığını veya işsizlik sigortasından yararlanmadığını belgelendirmek zorunda artık.
3 Kasım Pazar günü yapılacak milletvekili genel seçimi için gümrük kapılarında oy verme işlemi yarın başlayacak. Yurtdışındaki Türk vatandaşları, yarın saat 07.00'den itibaren, Kapıkule ile Atatürk, Esenboğa, Antalya, Adnan Menderes ve Şakirpaşa hava limanları gümrük kapılarında oy kullanmaya başlayacaklar.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından Yurtdışında Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği’nde 15 Mart’ta yapılan değişiklik, binlerce öğrenciyi yakından ilgilendiriyor. Peki yeni sistemle neler değişti, hangi okullar denklik alabiliyor? Yurtdışı adaylarının merak ettiği tüm soruları YÖK Başkanı Erol Özvar’a sordum. İşte A’dan Z’ye denklikte son durum...
#YÖKPandemi sonrası konut piyasası hareketli bir dönem geçirdi. Türkiye’de enflasyonun da etkisiyle ev fiyatlarında yüksek artışlar oldu. Bu arada jeopolitik gelişmeler de gayrimenkul sektöründe bir değişim yarattı. Ukrayna Rusya savaşı, Ortadoğu’da bitmeyen huzursuzluklar Türkiye’ye olan ilgiyi de artırdı.
#1Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimi yapıldı. Birçok ülkede olduğu gibi Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları da oy kullandı. 28 Mayıs akşamı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Recep Tayyip Erdoğan’ın koltuğunu koruduğu ve Almanya’da oy kullanan Türklerin 2/3’ünün Erdoğan’ı desteklediği ortaya çıkar çıkmaz, gözler Almanyalı Türklere çevrildi.
#Almanya