Türkiye’de bugün yapılan cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri uluslararası alanda dakika dakika takip ediliyor. Ajanslar Türkiye'deki gelişmeleri 'son dakika' bilgisi olarak geçerken gazeteler açtıkları canlı bloklar üzerinden gelişmeleri okuyucuları ile paylaşıyor. Bugün dünya basınındaki haberlerde Türkiye seçimleri için 'Bir dönüm noktası', 'Son yılların en büyük mücadelesi', '100 yılın en önemli seçimi' ifadeleri dikkat çekti.
#TürkiyeYurtdışında yaşayan yaklaşık 3 milyon 500 bin seçmen bugün sandık başına gidiyor. Yurtdışına kayıtlı Türk vatandaşlarının gümrük kapılarında ve yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işlemleri başladı. Yurtdışı temsilciliklerindeki oy verme işlemleri 9 Mayıs’a, gümrüklerde ise 14 Mayıs saat 17.00’ye kadar sürecek. YSK, Sudan’da sandık kurulmayacağını açıkladı. Yurtdışındaki seçmenler 46 gümrük kapısında oy kullanabilecek.
#YSKYÜKSEK Seçim Kurulu (YSK) heyeti, 14 Mayıs'taki Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel seçimi için yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşların oy vereceği İstanbul Havalimanı'nda seçim hazırlıklarını denetledi. Yurtdışı seçmenler, İstanbul Havalimanı'nda 6'sı geliş, 6'sı gidiş katı olmak üzere toplam 12 sandıkta 27 Nisan'dan itibaren oy kullanabilecek.
#İSTANBULMHP’den ihraç edilen Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Almanya ve Hollanda ile süren diplomatik krizi değerlendirirken, "Bu devletlerin bakanlara karşı tutumunu tasvip etmek asla mümkün değildir. Şiddetle kınıyorum" dedi. Halaçoğlu, "Türkiye’yi yöneten bugünkü hükümet, kendi çıkardıkları yasadan habersiz midirler ki, oralarda propaganda yapmaya kalkışmışlardır?" ifadelerini kullandı.
#HalaçoğluCHP YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, Hürriyet’e referandum öncesi vatandaşlara çarpıcı değerlendirmeler ve uyarılarda bulundu. Yakupoğlu, “Sandığa sahip çıkın. Oyunuzu kullanın, gönül verdiğiniz partinin müşahiti olun. Yoksa sandığa kedi değil fil girer” dedi.
#CHP2 Eylül’de askıya çıkarılan seçmen listeleri güncellenmesi için tanınan süre 10 Eylül Perşembe günü saat 17.00’de doluyor. Oy kullanabilmek için vatandaşların seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadıklarını kontrol etmeleri ve değillerse kayıt olmak veya bilgilerini güncellemek için yurt içinde nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise temsilciliklere müracaat etmeleri gerekiyor.
#SeçmenYÜKSEK Seçim Kurulu (YSK) adres değişikliğini bulunduğu yer nüfus müdürlüklerine 28 Ağustos’a kadar bildiremeyen ve bu süreyi kaçıran seçmenlerin 1 Kasım’daki seçimde istedikleri yerde kolaylıkla oy kullanabilmeleri ve seçmen listelerine yazılabilmeleri için genelge değiştirdi. Bu arada illere göre seçimde oy kullanma saatleri de belirlendi.
#Seçim7 Haziran’daki seçime geri sayım sürerken, yurtdışındaki 2.8 milyon seçmen için bugün (yerinde) oy verme işleminin son günü. Özellikle HDP’nin barajı aşıp aşamayacağı konusunda kritik hesapların yapıldığı seçimde yurtdışı oylara yakından bakalım.
#7 Haziran SeçimleriYÜKSEK Seçim Kurulu (YSK) ilk kez bu seçimde denenen ve başarılı olmayan yurtdışı seçmenlerin bulundukları ülkelerde randevu alarak, kiralanan yerlerde oy kullanması sistemini 2015’teki genel seçimde kaldırmaya karar verdi. Yurtdışı seçmenler bulundukları ülkelerdeki Türk konsolosluklarında YSK’nın takvimde belirleyeceği süre içinde ve randevu almaya gerek olmadan oy verebilecekler.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 10 Ağustos’ta ilk turu yapılacak 400 milyona malolacak cumhurbaşkanı seçimi için 54 ülke 103 temsilcilikte bin 147 sandık kurdu ve oy verilecek yerleri kiraladı. YSK, Almanya’da oy kullanma yeri olarak Berlin Olimpiyat Stadı’nı kiraladı.
#AlmanyaYurtdışındaki vatandaşların Türkiye’deki seçimlerde oy kullanmasını sağlayan tasarısı TBMM’de kabul edilerek yasalaştı. Yurtdışı seçmen listeleri YSK tarafından elektronik ortamda oluşturulacak ve ilan edilecek. Hangi yurtdışı temsilciliğinde ve mahalde sandık kurulacağı YSK tarafından belirlenecek.
Yüksek Seçim Kurulu'nun gerekli alt yapı olmadığı için yurtdışında yaşayan Türklerin Türkiye'deki genel seçimlerde sandıkta veya elektronik ortamda oy kullanamayacaklarına ilişkin kararı, Avrupa insan Hakları Mahkemesi'ne taşındı. YSK'nın 26 Şubat 2011 tarihinde verdiği karara karşı Avrupa'da yaşayan 8 Türk, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu.