Emeklilik çalışan herkesin hayali olmaktadır. Emekli olabilmek için de belirli bir süre çalışmış olmak gerekmektedir. Aynı zamanda emekli olabilmek için gerekli olan tüm şartları taşıyor olmakta gerekmektedir. İşte yurt dışından emekli olmak için gereken koşul ve şartlar hakkında tüm bilgiler.
#Yurtdışından Emekli Olmak İçin Gerekli Olan Şartlar Nelerdir?Soru: 2020’nin temmuz ayından bu yana genel sağlık sigortası prim borcum var. Halen çalışmıyorum. Yapılandırmayı kaçırdığım söyleniyor. Sigorta borcum olduğu için tedavi göremeyecek miyim? Gelir testine girebilir miyim? Ne yapmama gerekiyor? Hulusi A.
#Sağlık SigortasıYurtdışı borçlanma hizmet talep dilekçesi doldurmak isteyen kişiler için bu belge büyük öneme sahiptir. Çok dikkatli ve eksiksiz şekilde doğru bilgiler ışığı altında doldurulması gerekir. Bunu sağlamak için gerekli bilgi hakkında pek çok kişi internet üzerinden araştırma gerçekleştiriyor. Peki, yurtdışı hizmet borçlanma talep dilekçesi doldurulmuş hali nasıl hazırlanır? İşte detaylar.
#Yurtdışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçesi Doldurulmuş Hali Nasıl Hazırlanır?Almanya, Avusturya, Belçika ve Hollanda’dan Türkiye’ye seyahat edecek olanlar dikkat. SGK, 1 Eylül’de, Avrupa’da yaşayanları ve yurtdışı sağlık sigortası sahiplerini yakından ilgilendiren bir karar aldı. Buna göre, ‘acil haller’ dışında sağlık hizmetlerinin masrafları artık SGK tarafından karşılanmayacak.
#AlmanyaSevgili hurriyet.com.tr okurları, başlattığımız “dijital halk röportajı” serisinin ikincisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nun makamındayız. Binlerce soru gelmesi üzerine soruları konulara göre sınıflandırdık. İşte soru-cevapların ilk bölümü...
Yetenek açığı arttıkça şirketlerin çalışanlara sunduğu yan haklarda da rekabet kızıştı. Yan haklar, toplam maaş paketinin yaklaşık yüzde 20 ila 35’ini oluşturur hale geldi. Sağlık sigortası, ücretsiz iletişim artık çalışanlara yeterli gelmiyor. Çalışana, özel emeklilik, kritik hastalıklar sigortası, kimlik dolandırıcılığı koruması, hukuk hizmeti, spor ve yoga hizmeti gibi yan haklar sunulmaya başlandı. Peki, dünyada ve Türkiye’de şirketler çalışanlara hangi yan hakları sunuyorlar?
#İş GücüSoru: Eski çalıştığım işyerinden ayrıldım, 2023 yılının temmuz ayında yeni işe başladım. Tekstil atölyesinde çalıyorum. İşverenim ile maaş konusunda anlaşamadım. Beni işten çıkarıyor. Kıdem tazminatımı ödeyeceğini söyledi ama ihbar tazminatı alamayacakmışım. Yasal olarak tazminat ödenmiyormuş. Benim tazminat hakkım yok mu? Hakkı T.
#İhbar TazminatıSoru: Eşim 1975 doğumlu. İlk işe giriş SSK’lı olarak 10.4.2003 tarihinde, 21 gün çalıştıktan sonra işten ayrıldı ve birkaç sene çalışmadı. Daha sonra 2006 senesinin Mayıs ayında Bağ-Kura giriş yaptı ve bu güne kadar aralıksız primlerini yatırdı. Toplam prim günü 6500 gün ödemesi var. Bağ-Kur pirim günleri 7200 güne düşer ise kanun yürürlüğe girdiğinde ne zaman emekli olur? Diğer bir konu; bugün tarihi itibarı ile SSK’dan ödeme devam ederse emekliliğinde nasıl bir değişiklik olur? Sezer E.
#Bağ-Kur“Ekseriyet yürüyerek gitti ortaokula yavrum...” dedi Fatma Çetin, önceki gün oğlu Bilal Çetin’in cenaze töreninden önce başsağlığı dilemek üzere yanına gittiğimde. Elimi bırakmadı. Yaşadığı evlat acısının ağırlığı karşısında ayakta durabilmek için oğlunun arkadaşının elinden sıkıca tutuyordu.
#Bilal ÇetinSavunma Büro ve Destek Hizmetleri Sendikası (SAVDES-SEN) Genel Başkanı Tuncay Cengiz, kamu çalışanları arasında gelir adaletinin sağlanması çağrısında bulunarak bazı öneriler sıraladı. Taleplerinin torba yasa kapsamına dahil edilerek çözümlenmesini beklediklerini ifade eden Cengiz şunları kaydetti:
#SAVDES-SENSoru: Annem 1981 doğumlu. İsteğe bağlı sigorta ödemeye Kasım 2012’de başlandı. Hali hazırda 10 yıl isteğe bağlı sigorta ödemesi var. Babam polis olarak emniyette çalışıyor. Annem 4/A sigortalı olursa babama ödenen aile yardımı kesilir mi? 4/A sigortadan nasıl emekli olabilir? Hasan K.
#BES2024 yıllık programı dün Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Programın enflasyon ve para politikası başlıklı bölümünde, enflasyonla mücadeleye kararlılıkla devam edilerek orta vadede tek haneli rakamlara düşürülmesi ve fiyat istikrarının sağlanmasının temel amaç olduğu belirtildi.
#2024 Yıllık ProgramıEnflasyonun kalıcı ve düşük tek haneli seviyelere gerileyene kadar tüm politika araçlarının kararlılıkla kullanılmaya devam edileceğini belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumda, “2024 yılının ikinci yarısından itibaren kalıcı bir dezenflasyon sürecine girmeyi bekliyoruz. Bu dönemi, geçiş süreci olarak tanımlayarak dezenflasyon sürecinin başlaması için gerekli adımları atmayı sürdürmekteyiz” dedi.
#Cevdet YılmazSoru: Kamu kurumunda memurum. EYT yasası 8.9.1999 öncesi sigortalı şartını arıyor. İşe giriş tarihim 15.9.1999, bir haftayla kaçırıyorum. Askerlik tarihim, 25.11.1996-24.05.1998. Borçlanması yapıldı. Borçlanmış olduğum askerlik hizmeti sigortalı sayılıp işe giriş tarihim olan 15.9.1999 tarihi öncesine çekiyor mu? Murat K.
#Emeklilik