Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2015 00:00
HÜRDANIŞ sorularınızı cevaplamaya devam ediyor...
Çifte vatandaş olarak nasıl emekli olurum
Sultan Çelik – Avusturya
EVLENEREK geldiğiniz Avusturya’da sigortalı işte çalışmaya başladığınız 1985’ten itibaren geçen sigortalı sürelerinizi borçlanmak suretiyle Türkiye’den emekli olabilirsiniz. Avusturya vatandaşlığını da alarak çifte vatandaş olduğunuz 1992’den bu yana geçen sürelerinizi de borçlanabilirsiniz. Avusturya’daki sigortalı işe giriş tarihi itibariyle 42 yaş ve 5 bin 75 gün şartlarına tabisiniz.
Bu durumda 1985 ile 1999 yılları arasındaki 14 yıl 1 ay 5 günü borçlanmanız halinde, yaş şartını da zaten 2008’de doldurduğunuz için, sigortalı işten ayrılmak koşuluyla hemen aylık talebinde bulunabilirsiniz.
18 yaşından önceki süreler borçlanılamaz
Rumuz: Lore
14 yaşında ailenizin yanına gittiğiniz Hollanda’da, Türkiye’ye kesin dönüş yaptığınız Haziran 1984 tarihine kadar geçen sürede 18 yaşında olmadığınız için, maalesef Hollanda’da geçirdiğiniz süreleri ne sigortalı süre ne de ev kadınlığı süresi olarak borçlanabilirsiniz.
Eylül 1988’de evlenerek geldiğiniz Almanya’da geçirdiğiniz ev kadınlığı süresini ise SGK’ya borçlanabilirsiniz. İlk çocuğunuzu dünyaya getirdiğiniz 1994 yılı, sigorta başlangıcınız olacağı için, çocuğunuz doğduğu gün ve aya göre (23 Mayıs 1994 ve öncesi için) ya 50 yaş ve 5 bin 675 gün veya (24 Mayıs 1994’ten sonrası için) 51 yaş 5
bin 750 gün şartına tabi olursunuz. Alman vatandaşlığına geçtiğiniz 2003 yılına kadar arada geçen 9 yılı (3 bin 240 gün), 41 bin 537 lira ödeyerek borçlanabilirsiniz. Eksik sürenizi tamamlamak için en az 2 bin 510 gün (6 yıl 11 ay 20 gün) daha Almanya’da ikamet ettikten sonra bu süreyi ev kadınlığı süresi olarak borçlanmalısınız.
Bu yolu takip ederseniz, yaş ve gün şartları tamamladığınızda, emekli olacağınız günlerde geçerli olacak asgari düzeyde bir emekli aylığı bağlanır.
Öğretim üyesiyim, nasıl emekli olurum
Enver Nakhmedov – Würzburg/Almanya
TÜRKİYE’de üniversitede sözleşmeli olarak çalışmaya başladığınız 1 Mayıs 1993 tarihi itibariyle SGK’da 54 yaş ve 5 bin 675 gün şartlarına tabisiniz. Türkiye’de 31 Aralık 1998’e kadar 5 yıl 8 ay, yani toplam 2 bin 40 gün sigortalı süreniz mevcut. Eksik olan 3 bin 635 günü, yani 10 yıl 1 ay 5 günü, yurtdışında 1 Ocak 1999’dan itibaren başlayan sigortalı çalışma sürelerinizi borçlanmak suretiyle tamamlayabilirsiniz.
Haziran sonuna kadar başvurursanız, size 46 bin 601 lira tutarında borç tahhakkuk ettirilir. Bu parayı, borcun size tebliğ edildiği tarihten itibaren üç ay içinde ödemeniz halinde, tabi olduğunuz 54 yaş şartını tamamlamak ve yurtdışındaki sigortalı işinizden ayrılmak şartıyla, Türkiye’den emekli aylığı talebinde bulunabilirsiniz.
Bağ-Kur yurt dışına karışmayız diyor
Bilal Göktas
YURTDIŞI borçlanması yoluyla 2011 yılında karı-koca olarak emekli olduğunuz Bağ-Kur’dan, ancak Türkiye’ye kesin dönüş yaparsanız veya yılın yarısından fazlası Türkiye’de yaşarsanız, sağlık bakım belgesi alabilirsiniz. Eğer ağırlıklı olarak yaşamınızı Almanya’da sürdürüyorsanız ve Almanya’dan da emekli değilseniz ve sağlık sigortanız yoksa, o zaman yurtdışına 1 ile 3 arasında bir süreliğine çıkmanız halinde, Bağ-Kur’dan T/A 11 formüleri talep edip, bununla Almanya’daki sağlık tedavilerinizi yaptırabilirsiniz.
Siz kendi adınıza 9 bin gün, eşiniz de 7 bin 200 gün borçlanarak emekli olmuşsunuz. Ne kadar aylık bağlanması gerekirdi sorunuzu yanıtlayamıyorum, çünkü yazınızda hangi yıllardaki sigortalı sürelerinizi borçlandığını belirtmemişsiniz. Ancak aylığınız tahminen 800-1000 lira arasında bağlanmış olması gerektiğini söyleyebilirim.
Son bin 260 gün SSK’ya yatmalı
Hüseyin Ev – Almanya
TÜRKİYE’den
emeklilik için 50 yaş ve 5 bin 375 gün şartlarına tabisiniz. Bin 882 gün sigortalı gününüz mevcut olduğuna göre, eksik olan 3 bin 493 gün kadar yurtdışı borçlanması yapmalısınız.
Eğer isteğe bağlı prim yatırdığınız sürede yurtdışında da sigortalı bir işte çalışıyorsanız, yani iki ülkedeki hizmet süreleriniz çakıştıysa, Türkiye’deki bu süreleriniz iptal edilir, yatırdığınız primleri de geri alırsınız. SSK’dan emekli olmak için, son bin 260 günlük priminiz bu kuruma yatmalı.
Haziranda işlemleri başlatmak istiyorum
Metin Karagülle – Almanya
EMEKLİ olmak için 5 bin şartına tabisiniz. Almanya’da sigortalı çalıştığınız 1 Ağustos 1977 ile 31 Haziran 1991 tarihleri arasında geçen 13 yıl 10 ay 20 günü borçlanmanızı öneriyorum. 1999 yılında Alman vatandaşlığına geçip Mavi Kart sahibi olmanız, yurtdışı borçlanmanızı engellemez.
2014 yılında bir hafta SGK’ya tabi çalıştığınıza göre, yurtdışındaki süreleriniz de 4/a sigorta kolunda yani eski adıyla SSK’da değerlendirilecektir. Haziran ayında Türkiye’ye gideceğinize göre, yanınızda Alman Emeklilik Sigortası’ndan alacağınız aktüel tarihli hizmet cetveli (versicherungsverlauf) ile ikamet ettiğiniz şehirdeki SGK İl Müdürlüğü’ne yurtdışı borçlanma talebinde bulunabilirsiniz.
Borçlandığım sürenin bir kısmından vazgeçebilir miyim
Abdullah Gülşen – Almanya
2012 yılında fazladan yaptığınız borçlanma, aylığınızı artırıcı bir etkisi olacaktır. Ancak bu artışın yaptığınız ödemeyle doğru orantılı olmayacaktır. SGK’ya toplam 9 bin 199 gün borçlanmışsınız. İlk borçlanma talebinizde geçerli olan mevzuata göre, yurtdışındaki sigortalı işe başlama tarihi, SGK tarafından sigorta başlangıcı kabul edilmiyordu. Eğer işlemleriniz bu çerçevede sonuçlandırıldıysa, son ödemeyi yaptığınız 2012 yılından itibaren yaklaşık 25 yıllık süre geri götürülmek suretiyle 1987 yılı sizin Türkiye’de sigorta başlangıcınız olarak tespit edileceğinden, emeklilik yaşınız da 55 olarak belirlenecektir.
Gelelim borçlanma işleminden vazgeçme konusuna. Tahakkuk ettirilen borcun tamamını veya bir kısmını ödeyenlerden henüz kendilerine bağlanan aylıkları almaya başlamadan borçlanmalarının iptal edilmesi için yazılı başvuruda bulunanların ödedikleri borçlanma tutarının tamamı, faiz uygulanmaksızın Türk Lirası olarak iade edilir. Bu durumda kısmi iade yapılmıyor, diğer bir ifadeyle, borçlanmanın bir kısmı iptal edilerek, bir kısmı geçerli sayılmıyor.
Ancak, farklı tarihlerde birden fazla borçlanma yapılmış ise talep sahibinin yapmış olduğu borçlanmalardan bir ya da bir kaçından vazgeçme hakkı saklı tutuluyor. Yani, 2008 ve 20012’de yaptığınız ödemelerden vazgeçebilirsiniz, ancak bu durumda sigortalı gün sayınız 7 bine düşeceğinden yaş şartının değişebileceğini dikkate almalısınız.