Yurtdışında yüksek lisans ya da doktora yapmak isteyen öğrenciler için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından sağlanan önemli bir fırsat var. Bakanlık her yıl yüzlerce genci burslu olarak yurtdışındaki üniversitelere gönderiyor.
#2020 YLSYPegasus Havayolları Genel Müdürü Mehmet Tevfik Nane, 5 Şubat Çarşamba günü pistten çıkan uçakla ilgili açıklamada bulundu. Gündemdeki haberler ardından 2016 yılından beri Pegasus Havayolları CEO'su olarak görev yapan Mehmet Tevfik Nane’nin kariyerine ilişkin bilgiler merak konusu oldu. Peki, Pegasus Havayolları Genel Müdürü Mehmet Tevfik Nane kimdir?
#Pegasus Havayolları Genel Müdürü Mehmet Tevfik NaneMEB bursuyla çeşitli kamu kurumları ve üniversiteler adına yurtdışında lisansüstü eğitim alanlar için 2002'de ayrılan bütçe 48 milyon lira iken, bu rakam 2018'de yaklaşık 8 kat artışla 390 milyon liraya ulaştı. Program kapsamında 89 yılda 18 bin 727 öğrenci yurtdışında öğrenim görmeye hak kazanırken, sadece 16 yılda yurt dışında eğitim alanların sayısı 9 bini aştı.
#MEBGeçen 10 yılda Avrupa Birliği ile birlikte Doğu Avrupa ülkelerinde başta Polonya olmak üzere yükseköğretimde büyük bir atak yapıldı. Makul öğrenim ücretleri, düşük yaşam masrafları ve Türkiye’ye yakınlığıyla dikkat çeken Doğu Avrupa ülkeleri, uluslararası öğrenciler için burslar da veriyor. Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS; Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan, Polonya, Romanya, Bulgaristan ve Rusya’da hükümet ve üniversiteler tarafından verilen bursları derledi.
#Doğu AvrupaMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, "1416 bursluları artık sahipsiz değil. MEB 1416 burslularının bütün problemlerini çözmek için çalışıyor. Yurtdışına gönderilen öğrenciler maalesef sahipsizdi. Gönderilecek alanlardan başlayıp, seçimi ve seçim sonrasındaki arkadaşlarımızın takipleri gibi konular tamamen ortada kalmış bir durumdaydı. Sayın Bakanımızın takibi ile bir süreç başlattık. 1416 Sayılı Kanun kapsamında yurtdışına gönderilecekler ile ilgili ayrıntılı bir düzenleme gerçekleştirdik" dedi.
#Yusuf TekinTürkiye ve dünyadan toplam 150 üniversiteden akademisyenlerin, eğitim uzmanlarının katıldığı ‘Avrasya Yükseköğretim Zirvesi’nin açılışında konuşan Filipinler Yükseköğretim Bakanı Dr. Patricia B. Licuanan eğitimde cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekti. Licuanan, “Kız çocuklarının erken evlendirilmesi, kariyer önündeki engeller, okul-dışı kız çocuklarının sayısının hâlâ erkeklerden fazla olması gibi problemler var” dedi.
#Avrasya Yükseköğretim ZirvesiMilli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), yurtdışında lisansüstü eğitim alan öğrencilere verdiği burs programı için ilan edilen 1500 kontenjana bu yıl 10 bin 661 öğrenci başvurdu. Program kapsamında yurtdışına giden öğrencilerin Türkiye’ye dönüş oranlarında da ciddi artış oldu. 2000’li yıllarda Türkiye’ye geri dönüş oranı yüzde 24’lerdeyken, bu oran son dönemde yüzde 90’lara yükseldi. Bu rakamlar beyin göçünün önlenmesi noktasında da büyük önem taşıyor.
#MEBMİLLİ Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), yurtdışında lisansüstü eğitim alan öğrencilere verdiği burs programı için ilan edilen 1500 kontenjana bu yıl 10 bin 661 öğrenci başvurdu. Program kapsamında yurtdışına giden öğrencilerin Türkiye’ye dönüş oranlarında da ciddi artış oldu. 2000’li yıllarda Türkiye’ye geri dönüş oranı yüzde 24’lerdeyken, bu oran son dönemde yüzde 90’lara yükseldi. Bu rakamlar beyin göçünün önlenmesi noktasında da büyük önem taşıyor.
Üniversite ile hayatlarında yepyeni bir döneme başlangıç yapacak olan öğrencilerimiz için bu zamanlar, en çok umutların yeşerdiği, hayallerin kurulduğu ve geleceğin şekillendiği dönem. Gençlerin gelecek için planlar yaptığı bu dönemde, küçük bir miktar olarak gözükse de bursun katkısı oldukça önemli.
#BursTürk Eğitim Vakfı (TEV), 2015-2016 öğretim yılında yurtdışı yüksek lisans ve üst ihtisas bursu almaya hak kazanan 78 bursiyeri basına tanıttı. Basın toplantısına katılanlar düğün sürpriziyle karşılaştı. TEV’in Singapur’da eğitimlerini sürdürecek iki bursiyeri bugün evlenecek.
#BursBilim ve teknolojinin sürekli gelişimi, iletişim ağlarının genişlemesi ve yüksek bir ivme kazanmasıyla birlikte artan rekabet, üniversiteleri en iyi eğitimi sunmak için yarışır hale getirdi. Bununla birlikte iyi eğitim alarak kendini geliştirmek isteyen öğrencilerin bilgilere kolaylıkla erişebiliyor olması da teknoloji, iş ve ticaretin en iyi olduğu merkezlerdeki rekabet ortamında yer alma, gelişmiş ülkelerdeki köklü üniversitelerin sağladığı imkanlardan yararlanma isteğini ön plana çıkarıyor. Yurtdışında alınan eğitim de gençleri çok farklı yönlerden geliştiriyor.