Paylaş
2021-2022 öğretim yılı üniversite giriş sınavı (ÖSYM), hepimizin bildiği gibi, 26-27 Haziran tarihlerinde gerçekleştirildi. Sınav sonuçları 4 Ağustos 2021 tarihinde açıklanacak. Ancak henüz tercih süresi hakkında net bir tarih verilmemiş bulunuyor.
2021-2022 öğrenim yılında da bazı kurum ve kuruluşlar üniversite öğrencilerine burs vermeyi sürdürüyorlar:
* Millî Eğitim Bakanlığı, yüksek öğrenim kurumlarının öğretmen yetiştiren fakültelerini ilk beş tercihi içinde yazan ve bu bölüme girmeye hak kazanan öğrencilere dört yıl boyunca her ay karşılıksız burs veriyor.
* Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), İlahiyat ve İslam Bilimleri alanlarında öğrenim görecek öğrencilere hem yurtiçi hem de yurtdışı burs imkânı sunuyor.
* Üniversite öğrencilerine devletin burs ve kredi desteğinden sonra en çok maddi destek sağlayan kurum Türk Eğitim Vakfı (TEV). Kurum akademik başarısı yüksek öğrencilere ve bu desteğe ihtiyacı olan öğrencilere burs olanağı veriyor.
* TÜBİTAK, üniversite öğrencilerine burs veren diğer bir kurum. Ancak şartları diğer kurumlara göre daha kısıtlayıcı.
* Toplum Gönüllüleri Vakfı, haftada en az dört saat toplumsal sorumluluk projelerinde yer alınması koşuluyla, karşılıksız burs veriyor. Bursun devamlılığı için akademik başarı şartı bulunuyor.
* Vehbi Koç Vakfı bursları; Akdeniz Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, 9 Eylül Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Harran Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi (İktisat, işletme, Siyasal Bilgiler Fakülteleri, Atatürk Eğitim Fakültesi), Mersin Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman üniversitesi, 19 Mayıs Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi (Mühendislik Fakültesi), Van 100. Yıl Üniversitesi’nde öğrenim görecek öğrencilere veriliyor.
* Sabancı Vakfı burslarından her yıl üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrenciler, Vakıf tarafından belirlenen taban puanları tutturmuş olmaları şartı ile, yararlanabiliyorlar.
* İstanbul Sanayi Odası Vakfı; İstanbul, Kocaeli ve Tekirdağ illerinde bulunan üniversitelerin Mühendislik Fakültelerinde tam zamanlı öğrenci statüsünde kayıtlı olan öğrencilere burs veriyor.
Sadece eğitime destek amacıyla kurulmuş bulunan Dr. Ali Mümtaz Gürsoy Okutma Vakfı, gerekli şartları taşıyan her öğrenciye burs imkânı sağlıyor.
Mehmet Zorlu Vakfı’nın burs kapsamına aldığı üniversiteler eğitim dönemi başında duyuruluyor. Kapsam dahilindeki üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri ile, Mühendislik, Hukuk, Endüstriyel Tasarım, Matematik, Fizik, Kimya, Tıp, Psikoloji ve Sosyoloji Bölümlerinden öğrencilerin başvuruları değerlendiriliyor.
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) ve İstanbul Tekstil Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) öncülüğünde 2019 yılında başlatılan “Tercihim Tekstil Mühendisliği” Projesi devam ediyor. Proje kapsamında ilk beş tercihinden birini Tekstil Mühendisliği olarak belirleyen öğrencilerden ilk 20 bine girenlere asgari ücret, 20-50 bin arasındaki öğrencilere asgari ücretin %70’i, 50-80 bin arasındaki öğrencilere ise asgari ücretin %50’si tutarında burs veriliyor.
Limak Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı bursları, “Türkiye’nin Mühendis Kızları” Projesi kapsamında; üniversitelerin Bilgisayar Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Elektrik -Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Makina Mühendisliği Bölümlerini tercih eden kız öğrencilere veriliyor.
Tüm öğrencilere üniversite tercihlerini azami dikkatle yapmalarını öneriyorum. Zira yapacakları tercih onların geleceklerinde belirleyici rol oynayacak.
2021 – 2022 Öğretim Yılı’nda üniversiteli olacak tüm adaylara hem tercihlerinde hem de öğrenimlerinde başarılar diliyorum.
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…
Not: Bu yazıyı erişebildiğim bilgiler çerçevesinde kaleme aldım. Tarafıma bilgi gönderilmesi halinde, diğer burs verenleri de köşemde yayımlamaktan mutluluk duyarım.
Paylaş