Güncelleme Tarihi:
Yabancı dili iyi öğrenme, kendi başına yeni bir yaşam kurma, özgüven arttırma, olgunlaşma, küresel rekabetin içinde yer alma, farklı ülkelere seyahat etme, yeni kültürleri tanıma, daha fazla iş fırsatı bulma imkanıyla birlikte farklı yaşam tarzları, gelenekleri görme, değişik fikirlere sahip farklı kültürlerden insanlarla diyalog kurma, yeni arkadaş çevresi oluşturma gibi fırsatlar yurtdışında eğitim görmenin başlıca faydaları olarak sıralanabilir.
Öte yandan tüm bu faydalar, bu deneyimi yaşayan gençlerde birçok önyargının kaybolmasına hoşgörü ve toleransın artmasını da sağlıyor. İş ve özel hayata da farklı bir bakış açısı getiriyor, dünya görüşünü arttırıyor ve daha yaratıcı olmaya katkıda bulunuyor. Alışık olunan eğitim rutininin dışına çıkılmasına, monotonluktan kurtulup farklı eğitim tarzı ve sistemlerinin görülmesine imkan sunuyor.
Elbette dünyanın en iyi üniversitelerinde ödül almış öğretim üyelerinden ders almak, kalitesi yüksek gruplarla çalışmak ve projeler üretmek gençlere kariyerleri açısından da farklı avantajlar sağlıyor. Uluslararası şirketlerde daha çabuk iş bulma, kariyerinde daha hızlı yol alıp yükselme ve dolayısıyla yüksek ücret avantajı bunun çıktısı olarak görülebilir.
Yurtdışında eğitim için hedef koymak gerekiyor
Türk Eğitim Vakfı (TEV) olarak gençlerimizin eğitimlerini en üst seviyelerde en iyi üniversitelerde tamamlamalarının kişisel gelişimleri açısından çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Farklı kültürleri tanıma, anlama, dillerini pekiştirme, yaratıcılık ve özgüvenlerini geliştirmeleri için yurtdışında eğitim almayı kendilerine hedef koymalılar.
Bu noktada yurtdışına gitme amaçlarını gerçekleştirebilmek için öğrencilere, not ortalamalarını oldukça yüksek tutmalarını, yabancı dillerini geliştirmelerini, okullarında etkinliklere katılmalarını, kendilerini ayrıştıracak ilgi alanları geliştirmelerini, özellikle öğrenim görmeyi planladıkları konularda staj yapmalarını tavsiye ediyoruz.
Ayrıca ilgili oldukları konularda bilgi ve deneyimlerini derinleştirmeleri, sivil toplum kuruluşlarında görev almaları, toplum için gönüllü çalışmalarda bulunmaları ve her zaman araştırmaya açık olmaları onlara avantaj sağlar diye düşünüyoruz. Tüm bunlarla birlikte yurtdışı eğitimi planlayanlar için yapılması gerekenler şöyle:
Öncelik uzmanlık alanı seçiminde
-Öncelikle hangi alanda uzmanlaşmak istediklerine ve bu alanın gelecekte önem arz edecek iş imkanı sağlayacak alan olmasına dikkat edilmeli.
- Gidilecek üniversitelerin seçtilen alanlarda iyi olduğuna, dünya, bölge ve ülke sıralamasındaki yerine, hatta küresel üniversiteler sıralamasında yer alıp almadığına bakmak lazım.
- Üniversite süresince sağladığı staj ve sonrasında iş imkanları, mezunlarıyla olan iletişim ağı incelenmeli.
- Diğer üniversitelerle ve önemli şirketlerle işbirliklerinin ne durumda olduğu konusunda incelemeler yapılmalı.
- Sunduğu eğitim dili, eğitim ve bilimsel araştırma kalitesi, yayımlanan makale sayısı, mezunlarının iş bulma oranı, uluslararası bilinirliği ve bünyesinde bulundurduğu ödül almış öğretim üyelerinin sayısı önemli.
- Eğitim süresi, okul ücreti ve yaşam giderleri toplamı konusunda bilgi sahibi olmak gerekiyor.
- Üniversitenin sunduğu laboratuvar, kütüphane, spor salonları, teknolojik altyapı gibi imkanlara bakmak unutulmamalı.
- Şehir, lokasyon, yiyecek, ülke kültürü, coğrafya, iklim koşulları, yaşam standartları ve güvenlik durumuna bakılmalı.
- Başvuru tarihlerine, okulun istediği belgelere, ön ödeme ve okul harcına, sağlık sigortası ve konaklama imkanlarına dikkat edilmeli.
- Mesleki bilgilerini ve yabancı dil yeterliliğini gösteren uluslararası sınav sonuçlarına ve tarihlerine özen göstermek gerekiyor.
- Gidilecek üniversitenin kabul ofisiyle sağlıklı ve düzenli iletişim kurmaya çalışılmalı.
- Daha önce yurtdışında eğitim almış kişilerin deneyim ve önerilerinden yararlanmaya dikkat etmek oldukça önemli.
Burs tercihlerinde izlenecek yol haritası
Son yıllarda farklı ülkelerden eğitim kurumlarının birlik oluşturarak eğitim sistemlerini birbirlerine entegre etmeleri ve farklı ölçütlerde finansal destekle gençlere imkanlar sağlamaları, yurtdışında eğitim alma olanaklarını arttırdı. Bunun yanında ülkelerin, örgütlerin, kurumların, üniversite, vakıf, dernek ve şahısların sağladıkları birçok burs imkanı da gençlerin yurtdışında eğitim almalarına yardımcı oluyor.
Burs fırsatlarını değerlendirmek isteyen öğrencilere gidecekleri ülke ve üniversitelere göre, eğitim süresini ve maliyetlerini iyi araştırmalarını, bu işlemlere en az bir yıl önceden başlamalarını tavsiye ediyoruz. Ayrıca burs başvuru tarihlerine ve istenilen belgelere çok dikkat edilmeli. Bunların zamanında sunulması da son derece önemli. Ayrıca üniversiteler başarılı olanlara farklı burs imkanları sunabiliyorlar. Öğretim ve araştırma görevliliği gibi seçeneklerle birlikte sanatçı ve sporculara yönelik burslar da mevcut olduğu için bu imkanlardan da yararlanmak mümkün.
TEV’den yurtdışı burs imkanı
Türk Eğitim Vakfı (TEV) 1969 yılından bu yana yurtdışında yüksek lisans, doktora ve tıp alanında araştırma ve üst ihtisas öğrenimi için burs imkanı sağlıyor. Kendi burslarımızla birlikte farklı uluslararası kuruluşlarla birlikte yürüttüğümüz burslar var.
Burslar her yıl ekim ayından itibaren kurumun internet sitesinde (www.tev.org.tr) ve üniversitelerde ilan ediliyor. 2015-2016 öğretim yılı için başvuruları devam edenler ise, TEV-DAAD Almanya, TEV-Fransa Hükümeti Fransa, TEV Garring Vakfı Danimarka, TEV-IE Business School İspanya, TEV-IUJ Japonya ve uzman tıp doktorlarına yönelik TEV-Dr. Orhan Birman Tıp Bursu. Ayrıntılarwww.trv.org.tr’de .