Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Şahin, gerekmediği halde yumurtalıklarındaki kistten dolayı ameliyat edilen kadınların, çocuk sahibi olamama tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını bildirdi.
Doktorlar aylarca, 24 yaşında kanser için 'çok genç' olduğunu söylediler fakat hastalık sessizce karnına doğru ilerlemiş ve yol boyunca yayılarak büyümüştü. Şimdi ise genç kadının kanserin mümkün olduğunca büyük bir kısmını çıkarmak için büyük bir ameliyata ihtiyacı var. İşte genç kadının kendi anlatımıyla üzücü teşhisi ve yaşadıkları…
#Yumurtalık Kanseriİlk kez 2003 yılında yumurtalık tümörü nedeniyle ameliyat geçiren 58 yaşındaki Hülya Öztürk, şikayetleri yeniden başladığı halde, doktor fobisi nedeniyle yıllarca muayeneye gitmedi. 170 kiloya çıkan ve artık yatağa bağımlı hale gelen Öztürk, ağrıları dayanılmaz bir hal alınca, Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. İlyas Şahin’e başvurdu. Dr. Taylan Şenol’un da girdiği operasyonla, 3 cerrah, 23 kiloluk tümörü başarıyla çıkardı. Dr. İlyas Şahin, '30 yıllık genel cerrahım, böyle dev bir kitle görmedim. Hekim olarak hayretler içinde kaldım.' dedi.
#İSTANBULYaşadığı sayısız belirtiyi strese bağlayan Emma Mehta şikayetleri artınca doktora gitti. Doktoru ise ciddi bir sorun olmadığı konusunda ısrarcı oldu. Genç kadının belirtileri görmezden gelinse de gerçek kısa sürede ortaya çıktı. Emma’ya henüz 24 yaşında teşhis konduğunda hastalık ilerlemişti. İşte genç kadının kendi anlatımıyla üzücü teşhisi ve yaşadıkları…
#Rahim KanseriUZUN bir süre kamuoyunun gözünden uzak kaldıktan sonra geçen hafta kanser teşhisi olduğunu açıklayan Galler Prensesi Kate Middleton, hastalığı hakkında hiçbir detay vermemişti. Middleton’un daha önce sindirim sisteminin iç yüzeyini etkileyen kronik bir bağırsak hastalığı olan Crohn hastalığına yakalandığı bildirilmişti.
#Kate Middleton2023, gösteri dünyasının en sağlam sanılan evliliklerinin bile birer bittiği, adeta yaprak dökümü gibi bir yıl oldu. Kimi sessizce kimiyse büyük kavgalarla boşanan ünlü çiftler yılların mutlululuğunu, sahip oldukları aileleri ve çocuklarını hiçe sayarak yollarını ayırdı.
#Pierce BrosnanAngelina Jolie’nin 2012 yılında BRCA gen mutasyonuna (ailesel meme ve yumurtalık kanseri duyarlılık geni) sahip olduğunu, meme dokularını ve yumurtalıklarını aldırdığını açıklaması sonrası gündeme oturan 'dokuları aldırma' operasyonu, şimdilerde çok daha sık uygulanıyor. Bu geni taşıdığını öğrenenler kanser döngüsünü kırmak için meme dokularını, rahim ve yumurtalıklarını aldırıyor. Peki bu aldırma işlemi kanseri önlemede ne kadar etkili?
#KanserAngelina Jolie’nin 2012 yılında BRCA gen mutasyonuna (ailesel meme ve yumurtalık kanseri duyarlılık geni) sahip olduğunu, meme dokularını ve yumurtalıklarını aldırdığını açıklaması sonrası gündeme oturan 'dokuları aldırma' operasyonu, şimdilerde çok daha sık uygulanıyor. Bu geni taşıdığını öğrenenler kanser döngüsünü kırmak için meme dokularını, rahim ve yumurtalıklarını aldırıyor. Peki bu aldırma işlemi kanseri önlemede ne kadar etkili? Öte yandan bu operasyonlar sadece meme ve rahim kanseri için mi geçerli yoksa mide, pankreas, tiroit, kalın bağırsak gibi diğer kanser türlerinde benzer müdahalelere yer var mı? İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Veysel Haksöyler ile konuştuk.
#Rahim AldırmaDünyada 175 milyondan fazla kadını ilgilendiren bir hastalık var: Endometriozis ya da halk arasındaki bilinen adıyla çikolata kisti. Bu hastalık günümüzde ilaçlar ve cerrahi operasyonlarla tedavi edilse de tamamen iyileşmiyor ya da tekrar etmesi önlenemiyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Avustralya'dan çok önemli bir haber geldi: Bilim insanları bilinen her endometriozis türünden doku ürettiklerini duyurdu. Bu atılım, hastalığın çözümü konusunda önemli kapılar aralayacak gibi görünüyor. Biz de böylesi önemli bir adım atılmışken, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İsmail Çepni'nin kapısını çaldık, endometriozis hakkında merak edilen her şeyin cevabını aldık
#EndometriozisDünyada 175 milyondan fazla kadını ilgilendiren bir hastalık var: Endometriozis ya da halk arasındaki bilinen adıyla çikolata kisti. Bu hastalık günümüzde ilaçlar ve cerrahi operasyonlarla tedavi edilse de tamamen iyileşmiyor ya da tekrar etmesi önlenemiyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Avustralya'dan çok önemli bir haber geldi: Bilim insanları bilinen her endometriozis türünden doku ürettiklerini duyurdu. Bu atılım, hastalığın çözümü konusunda önemli kapılar aralayacak gibi görünüyor. İşte detaylar ve bu hastalık hakkında merak edilen her şey...
#EndometriozisEKOL Sağlık Grubu Sada Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Cavit Mete Tarcan, çikolata kistinin endometriozis hastalığı sonucunda oluşan bir kist türü olduğunu ve genel olarak endometriozis hastalığı olan birçok kadında çikolata kistine de rastlandığını söyledi.
#1Erkek kısırlığının teşhis edilebilen ve geri döndürülebilen nedenleri arasında yer alan varikosel hastalığı, her hastada yaşam konforunu azaltan belirgin şikâyetlere neden olmuyor. Tedavi sürecine başvurulmasını gerektiren semptomlara neden olmaması durumunda ise hastalığın ilerleyebildiği ve ilerleyen dönemde geri döndürmesi zorlu sonuçlara yol açtığı da biliniyor. Varikosel tedavisi için, gelişen tıbbi teknolojiler sayesinde elimizde çok güçlü bir tedavi yöntemi var; mikrocerrahi ile varikosel ameliyatı. Yine de her zamanki gibi tedavinin seçilmiş hastalara, teknikte uzmanlaşmış cerrahlar tarafından uygulanması başarının temelini oluşturuyor. Bu haftaki köşe yazımda hem varikosel hastalığı ile ilgili kısa bir bilgi aktaracağım hem de tedavi için uygun görülen hasta gruplarına değineceğim.
#Varikosel Hastalığı10 yılı hemşire 20 yılı da yönetici olmak üzere 30 yılını hastanelerde geçiren ve herkese ‘düzenli mamografi çektirin’ diye tavsiyede bulunan Arzu Karataş, meme kanseri olduğunu son evrede öğrendi. 18 kemoterapi aldığı bir yılı sevdikleriyle birlikte olduğu için ‘en anlamlı yılımdı’ diye tarif eden Karataş, iyileşir iyileşmez kanser hastaları kadınlara kucak açtı. Kurduğu Pİ Kadın Kanserleri Derneği ile 4 yılda 1100 kadının hayatına dokundu.
#Arzu KarataşBir türlü kilo veremediği için doktora başvuran Jaimi Conwell, büyük bir tümörü olduğunu öğrenince dehşete kapıldı. Ancak tümör alındıktan sonra ortaya çıkanlar genç kadın için çok daha endişe vericiydi. Biz de Jaimi'nin yaşadıklarından hareketle dermoid tümörleri konunun uzmanıyla birlikte mercek altına aldık...
#SağlıkKayseri'de karın şişliği ve kilo şikayetleriyle hastaneye giden Yeter Altıntaş'ın (48) karnından 9 kiloluk yumurtalık tümörü çıktı. Ameliyata 64 kilo giren Altıntaş, 1 gün sonra 55 kilo olarak taburcu oldu.
#AmeliyatHem erkek hem dişi üreme organına sahip olan canlılara verilen ad olan hermafrodit teriminin açıklaması merak ediliyor. İnsanlarda da hayvanlarda da görülebilen hermafrodit konusu mitolojide de bir tarihe sahip. Peki, hermafrodit nedir, ne demek? İşte hermafroditin ortaya çıkış hikayesi...
#HermafroditPelvik organları merak edilen konulardan biri oldu. Pelvik bölge, göbek altında karnın en alt bölümüdür. Kronik pelvik ağrı ise kadınlarda sıkılıkla görülür. Tedavisi multidisipliner bir süreç gerektirebilen bir rahatsızlıktır. Peki, pelvik bölgede bulunan organlar nelerdir? İşte merak edilen soruların yanıtları
#Pelvik