ADANA’nın Seyhan Ziraat Odası Başkanı Cahit İncefikir, iç üretime olumsuz yansıyan, üretimin düşmesine ve fiyatların yükselmesine neden olan politikaların terk edilmediği takdirde 2019’da gıda maddelerine daha yüksek fiyatlar ödeneceğini söyledi.
#ADANASeyhan Ziraat Odası Başkanı Cahit İncefikir, iç üretime olumsuz yansıyan, üretimin düşmesine ve fiyatların yükselmesine neden olan politikaların terk edilmediği takdirde 2019'da gıda maddelerine daha yüksek fiyatlar ödeneceğini söyledi.
#Gıda FiyatlarıTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl sebze üretiminin yüzde 2,2 artışla rekor kıracağını ve ilk kez 30 milyon tonu geçeceğini belirterek, "Meyve üretimi de rekor kırarak 18,9 milyon tona yükselecek." değerlendirmesinde bulundu.
#Türkiye Ziraat Odaları BirliğiTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Çukurova başta olmak üzere güney illerinde bazı kesimlerde hububat hasadının başladığını bildirerek, “Özellikle buğday ve arpada büyük üretim artışı beklentisi fiyatları düşürüyor. Üreticimizin sıkıntıya girmemesi için piyasa fiyatları düşmeden Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO), müdahale alım fiyatlarını bir an önce açıklamalıdır.” dedi.
#Toprak Mahsulleri OfisiHalsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, baş dönmesi, baş ağrısı, saç dökülmesi ve tırnaklarda kolay kırılma gibi belirtiler yaşıyorsanız o zaman dikkat! Çünkü vücudunuz demir rezervlerinin azaldığının alarmını veriyor olabilir. Demir eksikliği, toplumumuzda basit bir sorun gibi görülüyor olabilir. Ama işin gerçeği başka. Çünkü demir minerali, vücudumuzda hayati bir role sahip...
#Buğra BuyrukçuVücutta yeterli miktarda demir minerali bulunmaması olarak tarif edilen demir eksikliği, kırmızı kan hücrelerinin (alyuvar) sayısının azalmasına ve ‘kansızlık’ ya da ‘anemi’ denen soruna neden oluyor. Yeni bir araştırmaya göre ABD'deki her 10 genç kadından yaklaşık dördünde, demir eksikliği bulunuyor. Uzmanlar Türkiye’deki durumun daha da endişe verici boyutta olduğunu söylüyor. Peki demir eksikliği neden son yıllarda bu kadar arttı? Hangi hastalıkların ilk sinyali olabilir? Bunun gibi pek çok soruya uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkKedi ve köpeklerimizin damak tadına da hitap edecek, zengin içerikli mamaları evde de yapmak mümkün. Veteriner hekim Dr. Haluk Çepoğlu patili dostlarımıza özel tarifler hazırladı. Veteriner hekim Yeter Öcal da ev yapımı mamalara eklenmesi gereken takviyeleri ve onları yeni lezzetlere nasıl alıştırabileceğimizi anlattı.
#Evcil HayvanlarBaşkent Ankara, işlenen tarım alanının yüzde 15’ini son 18 yılda kaybetti. Ankara Üniversitesi(AÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar, tarım alanlarını yok eden nedenleri ve tarımsal üretimi yeniden artıracak reçeteyi Hürriyet Ankara’ya anlattı.
#Ankara ÜniversitesiYağışların azalmasıyla kuraklık tehlikesi her geçen yıl daha fazla hissediliyor. Kış mevsiminin bitimine iki hafta var ama Türkiye'nin önemli bölümünde hâlâ kar ve yağmur yağmadı. Peki bu yıl yaşanan olağanüstü kuraklığı nasıl yorumlamak gerekiyor? Soframızdan hangi ürünler eksilebilir? Bahar aylarında bizi nasıl bir hava bekliyor? Hangi önlemler alınmalı? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#KuraklıkMuğla, Türkiye’mizin en güzel üç ilinden biridir desem, bu söze itiraz eden çıkar mı? Sanmam! Tabii bu güzel ilimizin büyük tarım, gıda, orman ürünleri ve kırsal turizm potansiyelini de her vesile ile vurgulamayı ihmal etmiyorum. Dolayısıyla Hürriyet EGE olarak, Muğla’nın tarım ve gıda dosyasını hazırlarken, söz konusu gerçekliğe uygun biçimde çalışma yapmamız gerekiyor. Buna ilişkin, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün görüş, öneri ve projelerini öğrendik, şimdi de sıra Ticaret Borsa’mızda...
#1Bursa’da, 1891'de kurulan, Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, hem besledikleri tavukların yumurtalarını satıp gelir elde ediyor, hem de ektikleri sebzelerin hasadını yapıyor. Okulda, 102 çeşit ürün yetiştirilip satılıyor. 1 milyon lira ciro yapılan satışlardan, öğrencilerin de 400 ile 1000 lira arasında değişen kazanç sağlayıp harçlıklarını çıkardıklarını söyleyen Müdür Başyardımcısı Nevin Günlemeç Kurutaş, "Önümüzdeki yıl için öngörümüz 10 milyon lira" dedi.
#BursaBursa'da, 1891'de kurulan, Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, hem besledikleri tavukların yumurtalarını satıp gelir elde ediyor, hem de ektikleri sebzelerin hasadını yapıyor. Okulda, 102 çeşit ürün yetiştirilip satılıyor. 1 milyon lira ciro yapılan satışlardan, öğrencilerin de 400 ile 1000 lira arasında değişen kazanç sağlayıp harçlıklarını çıkardıklarını söyleyen Müdür Başyardımcısı Nevin Günlemeç Kurutaş, "Önümüzdeki yıl için öngörümüz 10 milyon lira" dedi.
#ÖğrenciAmerikalı şef Dan Barber, gastronomi dünyasının en ilham verici ve efsanevi isimlerinden... 2 Michelin yıldızının üzerine 1 yeşil yıldız alan restoranı Blue Hill’le tarladan tabağa konseptini zirveye taşıyan şef, artık bunun bir adım öncesine, yani en iyi malzeme için en iyi tohuma odaklandığını söylüyor. Barber’la bu yıl 7’ncisi düzenlenen Gastromasa konferansında buluştuk.
#Dan BarberTarım ve Orman Bakanlığı, küresel iklim değişikliğine bağlı oluşabilecek kuraklık için eylem planı hazırladı. Buna göre; az su ile gelişebilecek arpa, buğday çeşitleri gelecek. Kuraklığa dayanıklı nohut, elma, kayısı, çok su tüketen mısıra alternatif olarak ise yulaf çeşitleri yetiştirilecek.
#Tarım Ve Orman BakanlığıTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Hatay’da pamuk hasadı etkinliğine katıldı. Bakan Kirişçi pamuk üreticisine daha önce 76 lira olan dekar başı desteğin 271 liraya yükseltildiğini belirterek, "Yüzde 256’lık yaklaşık 3,5 kat artış hayırlı uğurlu olsun" dedi.
#HatayTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Bakanlık olarak yeniden kırsalın ayağa kaldırılması, kırsalda üretimin canlandırılması konusunda çalışmalar yapıyoruz. Üretimin artırılmasının yegane yolu kırsal kalkınmadan geçiyor, bunu bir vizyon olarak ortaya koymuş durumdayız’’ dedi.
#Vahit Kirişci